A lakásépítések megugrása várható

2017-01-02 09:45:02 | Módosítva: 2017-01-02 09:48:43

A lakásépítési engedélyek látványos növekedése miatt jövőre 16 ezer, 2018-ban pedig 20 ezer új lakás átadására lehet számítani. A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 148,5 százalékkal, két és félszeresére nőtt az idei év első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest. A megépített lakások száma 14 százalékkal haladta meg a tavalyit.


A piacot azonban lassíthatja a kapacitáshiány

Az új lakások számában bekövetkezett 14 százalékos növekedés jellemzően még a tavaly elkezdett beruházásoknak köszönhető, ebben még nem látszik a lakásépítést ösztönző állami intézkedések hatása. Az idei lakásépítési adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a lakásépítési kedv fokozódik, ebben pedig az alacsony bázis is szerepet játszik, a közelmúltban ugyanis nagyon kevés új lakás épült. Az elmúlt években nem volt igény az új lakásokra, miközben a lakásépítési kapacitások rendelkezésre álltak. Most fordult a kocka, igény van az új építésű lakásokra, ám a kapacitások, részben a munkaerőhiány miatt, szűkösnek tűnnek.


Bár az évi 16-20 ezer lakás átadása jelentős növekedés az utóbbi évekhez képest, a válság előtti szintektől elmarad, és kevés ahhoz is, hogy pótolja a lakásállomány amortizációját, amihez évi 30-40 ezer lakás megjelenésére lenne szükség. A keresleti oldalon a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) bizonyul jelentős segítségnek. Az év első kilenc hónapjában csaknem 20 ezer család nyújtotta be a kérelmét a CSOK iránt, amely összességében 56,5 milliárd forint értékű támogatást jelent. Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javulása szintén segíti a háztartások lakás-beruházási döntéseit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ingatlan vétel-eladás: illeték és adó

Az ingatlanpiac lendülete változatlanul tart, és várhatóan így lesz ez az elkövetkező években is. Vásárlók és vevők remélhetőleg egyaránt tudják, hogy valamiféle fizetési teher mindenképpen...


Előre gyártott vasbeton építőelemek

A társasház építés területén az előre gyártott vasbeton építőelemek alkalmazása számtalan előnyt kínál. Ezek között a mostanság meglévő építőipari munkaerő hiánya is szerepel, mert a kész...