A lakásépítések megugrása várható

2017-01-02 09:45:02 | Módosítva: 2017-01-02 09:48:43

A lakásépítési engedélyek látványos növekedése miatt jövőre 16 ezer, 2018-ban pedig 20 ezer új lakás átadására lehet számítani. A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 148,5 százalékkal, két és félszeresére nőtt az idei év első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest. A megépített lakások száma 14 százalékkal haladta meg a tavalyit.


A piacot azonban lassíthatja a kapacitáshiány

Az új lakások számában bekövetkezett 14 százalékos növekedés jellemzően még a tavaly elkezdett beruházásoknak köszönhető, ebben még nem látszik a lakásépítést ösztönző állami intézkedések hatása. Az idei lakásépítési adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a lakásépítési kedv fokozódik, ebben pedig az alacsony bázis is szerepet játszik, a közelmúltban ugyanis nagyon kevés új lakás épült. Az elmúlt években nem volt igény az új lakásokra, miközben a lakásépítési kapacitások rendelkezésre álltak. Most fordult a kocka, igény van az új építésű lakásokra, ám a kapacitások, részben a munkaerőhiány miatt, szűkösnek tűnnek.


Bár az évi 16-20 ezer lakás átadása jelentős növekedés az utóbbi évekhez képest, a válság előtti szintektől elmarad, és kevés ahhoz is, hogy pótolja a lakásállomány amortizációját, amihez évi 30-40 ezer lakás megjelenésére lenne szükség. A keresleti oldalon a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) bizonyul jelentős segítségnek. Az év első kilenc hónapjában csaknem 20 ezer család nyújtotta be a kérelmét a CSOK iránt, amely összességében 56,5 milliárd forint értékű támogatást jelent. Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javulása szintén segíti a háztartások lakás-beruházási döntéseit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alacsonyabb rezsiköltség, zöldebb otthon

Az új házak építésénél jövő év elejétől jelentősen szigorodnak az energiahatékonysági előírások. A rendelkezés szerint 2021. január 1. után már csak olyan lakóépület kaphat használatbavételi...


Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a...