Szigetelés a tiszta levegőért

2021-10-18 11:22:27 | Módosítva: 2021-11-02 10:30:36

Egyértelműnek tekintjük, hogy a tiszta levegő nekünk „alanyi jogon” jár. Voltak idők, amikor ennek teljesülése semmiféle nehézségbe nem ütközött, ám azóta elszaladt a világ. Túl vagyunk számos ipari forradalmon, gazdasági és társadalmi válságon, és szókincsünkbe – ahogy mindennapjainkba is – visszavonhatatlanul bevette magát a „tervezett avulás” néven ismert jelenség. A gazdaságot az tartja életben, ha az ember folyamatosan pénzt költ, ezért nem sok alkalommal találkozunk hosszú életciklusú termékekkel, amelyeket évtizedekre vásárolhatunk meg, hanem folyamatosan buzdítva vagyunk tárgyaink lecserélésére.


Maradt azonban egy olyan tétel, amely nem vár el évenkénti megújítást, hanem igényeinket kiszolgálva akár generációk örömére teljesít maximumot: ez pedig az otthonunk. Persze csak akkor, ha egyszer az életben rászánjuk az időt, energiát és egyszeri költséget energiahatékony felújítására.

Hogyan csökkenthető a házak energiafogyasztása a komfortszint és az életszínvonal csökkentése nélkül?

Egyre több szó esik az épületek magas fűtési és hűtési költségeiről. A fosszilis energiahordozók napról-napra drágábbak, mivel az igény rájuk egyre növekszik, forrásaik viszont apadnak. Mindez annak ellenére történik, hogy közismert tény a fosszilis energiahordozókról magas CO2 kibocsátásuk, amely komoly hatást gyakorol a klímaváltozásra. Számos tanulmány igazolja, hogy az Európai Unióban a fő energiafogyasztók több mint 40%-ban az épületek. Az is igazolódott azonban, hogy felújításukkal – viszonylag kis beruházással – akár 60%-kal is csökkenteni lehet az épületek energiafelhasználását, amely gyakorlatilag a rosszul szigetelt tetőn és a falakon át kiszökő, elveszített energia mennyiségének felel meg.


A szigetelés a leggazdaságosabb és egyben leghatékonyabb módja, ha egy épület energiahatékonyságát növelni szeretnénk. Már az épülek homlokzatának megfelelő szigetelésével is mérhető eredmény érhető el, de valódi sikerélményünk csak akkor lesz, ha erős fókuszba helyezzük a beépített tetőtér ferde tetőjének, vagy földszintes ház esetében a padlásfödémnek a szigetelését.

Az ásványgyapot kategóriába tartozó URSA BiOnic üveggyapotok nemcsak minőségi, hanem környezettudatos szigetelőanyagok is

Az URSA ásvány(üveg)gyapot termékek nevét páratlan hő- és hangelnyelési kombináció valamint kiváló tűzvédelmi tulajdonságok fémjelzik, ezért maximális védelmet biztosítanak a hidegtől, melegtől és a zajtól. Alkalmazásukkal az épületekben a lehető legkomfortosabb körülmények teremthetők meg. Ez eddig mind remekül hangzik, de vajon hogyan tesznek a környezetünkért?

Az üveggyapot termékek fő alapanyaga az üvegtörmelék, azaz a síküveggyárak melléktermékei. Ez az URSA gyárakat tekintve minimum 50-70%, és a termelésért felelős szakemberek folyamatosan tovább igyekeznek növelni ezt az újrahasznosítási arányt. Ehhez még nagy mennyiségben kerül kvarchomok – amely Földünkön a leggyorsabban megújuló, elérhető nyersanyagok egyike. A környezettudatosság további bizonyítéka, hogy a termékek élettartamuk során a gyártási procedúra alatt felhasznált energia sokszorosát takarítják meg, és ugyancsak sokszoros CO2 kibocsátás csökkentéséhez járulnak hozzá a termék gyártása során felhasznált mennyiséghez képest.


Az URSA BiOnic fenntartható és egészségbarát ásványgyapot termékek szerkezetbe való beépítésével számottevően csökken a házak energiaigénye, így nem kevés rezsiköltség takarítható meg egyéni szinten. Kiemelendő, hogy mindezek felett a belső terekben a lakók számára kiváló levegőminőséget biztosítanak. A szigetelőpaplanok rugalmas szálszerkezetük okán méret és formatartók, könnyen vághatók, alakíthatók és praktikus kiszerelési egységüknek köszönhetően feldolgozásuk során csak minimális hulladék keletkezik. Blue Angel, RAL és EUCEB minősítések igazolják egészségre ártalmatlan mivoltukat, és fontos tudni, hogy azon felül, hogy 100%-ban újrafelhasználhatók, a környezetre is teljesen veszélytelenek, mivel nem tartalmaznak hajtógázokat.

Érdemes a széles palettáról minél kisebb lambdájú (hővezetési tényezőjű) terméket választani, mert azzal – és a szigetelési vastagsággal – egyenesen arányban nő majd a kész szerkezet hővédelme.

Mondják, hogy csak akkor ér valamit bármilyen szigetelés, ha maradéktalanul ragaszkodunk a legkomplexebb, legvastagabb, „leghuszonegyedikszázadibb” megoldáshoz. Nos azért a segítőkész szakemberek meg szokták említeni, hogy abszolút értékelhető végeredmény érhető el a minőségi, de azért „szimpla” és költséghatékony módszerekkel, szigetelési rendszerekkel is.

Kiváló szigetelési teljesítmény – egyszerűen


Amikor arra kerül sor, hogy egy meglévő családi házra ráépítünk, azaz huzatos padlásteréből energiahatékony, lakható beépített tetőteret szeretnénk varázsolni, nyugodtan választhatunk az URSA egyszerűbben kivitelezhető szigetelő rendszerei közül, nem kell attól félni, hogy a felújítás után nem érjük majd el a kívánt szigetelési teljesítményt:

Tető hőátbocsátási tényezője: Umax < 0,17 W/m2K.

Számos jól csengő szigetelési megoldás közül válogathatunk, de ahhoz, hogy a kész szerkezet hőátbocsátása optimális lehessen, két dolgot azért semmiképpen nem szabad elengedni. Az egyik a komplett tetőszerkezeti rétegrend gondos megtervezése és kivitelezése, valamint hogy megfelelő figyelmet szenteljünk a hőszigetelő (és egyben hangelnyelő) ásványgyapot és a szükséges tetőfóliák kiválasztásának. Jó minőségű, speciálisan erre a célra előállított tetőfóliák nélkül a szerkezet szélzárása, vízzárása és páraáteresztése nem lesz tökéletes!

A kényelmes lakótéri belmagasság érdekében történő térdfal emelés esetén elkerülhetetlen, hogy leszedjük a tetőt. Ilyenkor már végképp nem érdemes spórolni a régi szarufák meghagyásával, mert szinte biztos, hogy a szerkezet az elmúlt évtizedek során erősen károsodott az őt megtámadó gombáktól és a penésztől! Ha mégsem vagyunk meggyőződve ennek szükségességéről, akkor a biztonság kedvéért inkább forduljunk faipari szakemberhez, aki megbízhatóan el tudja végezni a faanyagok statikai állagvizsgálatát, még a felújítás megkezdése előtt, így segítve minket a legjobb döntés meghozatalában.


A tetőszerkezet teljes cseréjétől függetlenül, az új szigetelési rétegrend elkészítésének első lépéseként a szarufákra felül URSA SECO 0,02 külső páraáteresztő tetőfóliát kell elhelyezni, átlapolásainál a gyárilag felhordott ragasztósávval biztosítva a szélzárást. A szerkezetet kívülről cserépfedés zárja le, közte és a fólia között minimum 5 cm magas átszellőztetett légrés beiktatásával. Belülről a minimum 15 cm tartómagasságú szarufaközökbe kerül elhelyezésre a lehetőség szerint minél alacsonyabb deklarált lambdájú URSA BiOnic TERRA vagy URSA BiOnic DF, SF ásványgyapot szálas szigetelőanyag, melyre belülről egy második réteg hőszigetelést kell elhelyezni vízszintes fa vagy fém tartóvázak közé (javasolt minimum vastagság 10-15 cm). A vázszerkezetre kell felületfolytonosan és légtömören rögzíteni az URSA SECO PRO 100 belső téri pára- és légzáró fóliát, az áttöréseknél URSA SECO PRO KA öntapadó ragasztószalaggal körbegallérozva.

A koronát azzal tehetjük fel immár jelentősen energiahatékonyított házunkra, ha a másik jelentős veszteségfaktort jelentő nyílászárókat is lecseréljük, valamint – mivel a jól szigetelt épületeket már alacsony vízhőfokon járatott fűtési rendszerrel is ki lehet fűteni – korszerűsítjük az épület fűtési-hűtési rendszerét. Kényelmünk fontos, de emellett közös feladatunk, hogy bolygónk védelmére is fokozott figyelmet fordítsunk.


Erdei Melinda
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aerauliqa hővisszanyerős rendszer a Multikomplex-től

A Multikomplex Budapest Kft. 1995 óta van jelen amagyar piacon légtechnikai termékekkel. Kizárólagos magyarországi forgalmazóként értékesíti több európai gyártó termékeit, többek között az...


Fürdőszobai tömítések: vízszigetelés

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy lakásban előfordulhat. A nedvesedést legtöbbször az elégtelen szigetelés okozza. A kádból, mosdóból vagy a...