Még tart a parlagfű szezon

2021-12-19 09:10:31 | Módosítva: 2021-12-19 09:12:57

A pollenszezon februártól októberig tart. Októberben még rendszeresen találkozhatunk a parlagfű pollenjével, ami a legtöbb szenvedést okozza az arra érzékenyeknek. Bár már kevesebbet tartózkodunk a szabadban, és az ablakok is ritkábban vannak nyitva, azért a lakásba is bőven bejut a csendes méreg. Az előző lapszámunkban adott jó tanácsokat még továbbiakkal egészítjük ki az alábbiakban, hogy könnyítsük a pollenallergiások szenvedéseit.


Igazítsuk ehhez szellőztetési szokásainkat és életmódunkat

Körülbelül minden harmadik ember szenved pollenallergiában, más néven szénanáthában. Sok allergiás beteg számára ez az életminőség csökkenésével és zavaró tünetekkel járó időszak. Az orrfolyás, a szem viszketése és a folyamatos köhögés állandó kísérőnk a mindennapokban. Az emberi test felszívja a pollent a légzőrendszeren keresztül, ahol a növény típusától függően az immunrendszer túlzott reakcióját válthatja ki.

Az allergiásoknak alapvető feladata, hogy az apró polleneket minél jobban elkerüljék. Szellőztetni azonban rendszeresen kell a lakásban, és a szabadba is szükséges gyakorta kimenni. Mindezt azonban akkor kell tennünk, amikor a levegőben a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. Ez a legveszélyesebb időszakokban is folyamatosan változik, amit viszont a szakportálok ugyanúgy előre jeleznek, mint az időjárást. Befolyásolja a pollenterhelést az eső, a szél és a hőmérséklet is, ami elég jól követhető a pollentérképek aktuális és néhány napra előre jelző változatán. A pollenszórást és a pollenek távolba jutását leginkább a szél sebessége befolyásolja, ezért szeles időben ne szellőztessünk és lehetőleg tartósan ne legyünk ilyenkor a szabadban. A megfelelő szellőztetésnek, a jó minőségű nyílászáróknak ilyenkor fokozott szerep jut: a kintről beáramló levegővel az allergének, pollenek is könnyen bejutnak a lakásba. Az ablak- és ajtónyitásokkal ilyenkor érdemes csínján bánni, és leginkább akkor megejteni a szellőztetést, amikor egy kiadós eső után vagyunk. Ez azért optimális megoldás, mert ilyenkor a pollenek nagy részét az esőcseppek megtapasztják a talajon, a leveleken, tárgyakon, és ameddig a nedvesség tapasztalható, a levegőbe minimális allergén jut. Ilyenkor érdemes bőséges levegőmozgást generálni, és felfrissíteni a benti légteret. Ezek alapján tervezzük meg a lakás napi szellőztetési időszakait, a sport és egyéb szabadidős tevékenységeinket, de még a napi vásárlásainkat is.


A tüneteket okozó pollenek napközben a ruhán, cipőn is megtapadnak, így a lakásba jutva nem meglepő, ha csukott ablakok mellett is jelentkeznek a tünetek. Allergiások számára javasolt hazaérkezés után átöltözni, a ruhákat lecserélni, a cipőket nedves ruhával áttörölni. A ruhákat, ágyneműt gyakrabban szükséges lecserélni. Az is fontos, hogy mosás után ne a szabadban teregessünk, mert a nedves ruhák szintén pollenfogóként működnek majd, és száradás után tetemes mennyiségű allergént juttathatunk velük a lakásba. Válasszon kímélő sampont, napi használatra! A pollenek számára nemcsak a ruháink vagy a cipőnk biztosít alkalmas környezetet, de a hajunk és a bőrünk is remek felület arra, hogy rajtuk megtapadva folyamatos tüsszögésre kényszerítsenek. Pollenszezonban érdemes minden este vagy délután alaposan lezuhanyozni és naponta hajat mosni. Ezzel megelőzhetjük azt is, hogy a hajunkra tapadt polleneket az éjszaka folyamán belélegezzük.

A pollenek a bőr, a haj és a ruházat mellett a szemben is könnyen megtapadnak, nem ritka, hogy így okoznak tüneteket, például vörös szemek, vagy allergiás kötőhártya-gyulladás formájában.

A szabadban tartózkodás során ezért mindig viseljünk napszemüveget, ez segíthet csökkenteni a szembe jutó pollenek számát. Fűnyírás vagy sportolás (futás, biciklizés) közben pedig patikából beszerezhető pollenszűrős szájmaszk segíthet elkerülni a pollenek belélegzését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jusson elég levegőhöz otthona!

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb régi építésű ingatlanok esetében is, hogy lecserélik anyílászárókat, ésmaximálisan leszigetelik a falakat annak érdekében, hogy energetikailag...


Védekezzünk a parlagfű ellen

A parlagfű Magyarországon nem őshonos, az 1920-a években hazánk déli területén jelent meg, majd 1945 után kezdett el robbanásszerűen terjedni. Mára az egész ország területén megtalálható,...