Lakberendezés és energia-takarékosság

Világítástechnikai kisokos

2011-02-18 21:30:21 | Módosítva: 2015-02-19 10:36:15

Egy lakásvilágításnak a megtervezése és kivitelezés sok szempont alapján kell, hogy történjen. Nem csupán energia-takarékossági és lakberendezési szempontokat kell figyelembe venni, mert az otthon eltöltött idő hangulatát alapvetően befolyásolja mind a jól, mind a rosszul megtervezett világítás. Ennek különös jelentősége van a téli időszakban, amikor sok időt töltünk mesterséges megvilágításban. A lehetőségek szinte határtalanok ebben a témában is, a legkisebb átalakítás előtt is érdemes alaposan tájékozódnunk.

A fény típusainak kombinációit használva célszerű kialakítani lakásunk megvilágítását. Az általános világítás szórt fény legyen, az íróasztal, konyhai munkapult, fürdőszobai tükör stb. irányított fénnyel kaphat kiegészítő világítást. A lakás hangulatvilágítását tudjuk megoldani a derített és a súrló fénnyel. Súrlófénnyel kiemelhetünk akár egy egész falfelületet vagy a képeket a falon, és derített fénnyel szolid, megvilágításba helyezhetjük pl. az ülőgarnitúrát.
A fény típusain kívül különböző hatás érhető el a fény színhőmérsékletével. A sárgás meleg (2700 K), a kékes rideg hangulatot teremt. A fehér színű fényt (6400 K) napfényszínűnek nevezzük, de ez a mesterséges világításban kifejezetten hideg fényt jelent. A fényforrásokon ezek a színhőmérséklet adatok fel vannak tűntetve. A különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét is. A színhőmérséklet fordított hőmérsékleti gondolattársítás okoz. A kékebb árnyalatok magasabb színhőmérsékletűek, de alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Hasonlóan a sárgás árnyalatok melegebbnek tűnnek, bár alacsonyabb színhőmérsékletűek. Ennek oka, hogy sárgával-vörössel az izzást, míg a kékkel inkább a jeget, vizet hozzák összefüggésbe. Fizikailag persze a sárgás-vörös fény infra (meleg) tartománya sokkal magasabb, mint a kék-ibolya színűé – innen a melegérzet. A melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, míg a hidegebb fehér árnyalatok segítik a koncentrációt.

Néhány színhőmérsékleti példa:
Gyertya: 1900 K
Háztartási izzólámpa: 2800 K
Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K
Átlagos napfény, vaku: 5600 K
Napos idő, árnyékban: 6000 K
Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
Borult, ködös idő: 10 000 K

Fényforrások

A wolframszálas izzó a legrégebbi elektromos fényforrásunk. Számtalan jó tulajdonsága mellett nem elég környezetkímélő, elsősorban azért, mert a belevezetett energiát csak csekély mértékben képes fényként hasznosítani. Emiatt fokozatosan kiszorul a világítástechnikai piacról. Az EU rendelete értelmében 2009. szeptember 1.-je óta nem forgalmazható 100 wattos (vagy annál erősebb) hagyományos izzó. 2012. szeptemberéig a 7 wattos izzókig fokozatosan lép hatályba a rendelet.

A halogénlámpa is izzólámpa, annyiban tér el a hagyományos izzótól, hogy az izzószálat egy kvarcüveg bura veszi körül, amelyben kis mennyiségű halogén gáz van. Általában olvasólámpákban, munkapultok és lakásrészek megvilágítására 3-5 darabos szettben használják, 12 V-os transzformátoron keresztül, illetve 230 V-os feszültséggel. Hagyományos E27-es és E14-es foglalatba becsavarható halogénizzókat is gyártanak, melyekkel 25%-os energia-megtakarítás érhető el. A halogén izzólámpákat nem érinti a forgalomból kivonást szabályozó EU rendelet.

A kompakt fénycsövek jelentős része dimmeres fényerőszabályozós kapcsolóval nem használható, a fényforrás a leszabályozás közben egyszerűen elalszik. Kicsit drágábban, azonban ma már kaphatók dimmerelhető kompakt fénycsövek is, ilyen pl. az Osram 20 W-os DULUX EL LongLife DIM, aminek teljesítménye egészen 7%-ig leszabályozható. Így a 100 W-os hagyományos izzónak megfelelő fényerő is „7 W-ig” csökkenthető

Az 1980-as években jelentek meg, a hagyományos izzólámpák kiváltására a kompakt fénycsövek. Ezeket nevezzük a köznyelvben TÉVESEN energiatakarékos izzónak. A kompakt fénycső, egy hagyományos E27 és E14 foglalatba becsavarható, elektronikus szabályozású fénycső, amely a szem számára már nem érzékelhető ütemben villogó fénnyel világít. A jó minőségű kompakt fénycsövek élettartama 10-15x hosszabb, mint a hagyományos izzóké, energiaigényük pedig – azonos fényviszonyok mellett - mindössze a 25%-a.
Az izzókat LED-es fényforrásokkal is helyettesíthetjük, nagyon jól világítanak, fogyasztásuk töredéke (kb. nyolcad része) a hagyományos izzókénak, élettartamuk viszont lényegesen hosszabb (kb. 50-szeres).
A különféle fényforrásokat gyártják a három legelterjedtebb szabványos foglalat mindegyikével; a normál csavaros E27 és E14, illetve a GU10 bajonett záras kivitelben is. Így a használatban lévő lámpatestekbe a normál izzók kiváltására is lehet más fényforrást találni és használni, illetve fordítva is igaz. A GU10-es bajonettzáras foglalatú lámpatestbe akár csavaros foglalatú egyéb fényforrást is használhatunk.

Dimmerelhető-e a LED-es világítástechnika?

A LED-ek teljes mértékben dimmerelhetőek, de nem a hagyományos világításban megszokott módon, ezért a két rendszer nem kompatibilis egymással. Előre beépített, központi rendszeren keresztül lehet a LED-es fényforrásokat fényerőszabályozni. Alkalmas vezérlővel könnyen kialakítható, akár távirányítható és fényerő-szabályozható a világítás

 

Előfordul, hogy pl. a foglalat menetes része túl hosszú, és így nem használható benne az adott kompakt fénycső. Ilyen esetekben sem kell lemondani a hagyományos izzók modernebbre, energia-takarékosabbra cseréléséről, mert mindenféle adapter kapható. Ezek oda-vissza foglalat-átalakításokra megfelelőek. Műszaki hibát (rövidzárlat, áramütés, tűz- vagy balesetveszély stb.) nem tudunk ezekkel az adapteres átalakításokkal létrehozni, mert azt szabvány írja elő, hogy amelyik fényforrást bele lehet simán dugni, csavarni egy foglalatba, annak biztonságosan kell működnie. Az előzőek ellenére, minden vásárlás előtt - a szinte korlátlan variálhatóságok mellett is - érdemes a használatban lévő lámpatestekről pontos listát készíteni. Alaposan végiggondolni, hogy melyikbe, milyen fényforrást szeretnénk, annak milyen méretei vannak, mi mibe fér bele stb.

A fény típusai

Szórt fény: nincs iránya, a helyiségek általános megvilágítására használják (pl. mennyezeti csillár)

Derített fény: valamilyen felületről visszaverődő fény (pl. hangulatvilágítások)

Irányított fény (spot): egy adott pontra világító fény (pl. olvasólámpa, íróasztal lámpa)

Súrló fény: az irányított fény altípusa, lapos szögben világítja meg a tárgyakat (pl. festmény vagy kép a falon)

Jelenleg a legolcsóbbak a hagyományos izzók, ezeket a halogén és kompakt fénycsövek követik, és a LED-fényforrások ára a legmagasabb, de a technológiák fejlődésével és az emelkedő gyártási mennyiségekkel az árak folyamatosan csökkennek. Az összes beszerezhető fényforrás színhőmérséklete széles skálán mozog, áruktól függ minőségük (élettartamuk, színhőmérséklet tartósságuk, vibrálásuk).

Energia-takarékossági tippek
(Forrás: ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport)

1. Azokban a világítótestekben, amelyekben napi 1-1,5 óránál hosszabb ideig világítanak, cserélje le a hagyományos izzót energiatakarékos kompakt fénycsőre. Bár ezek beszerzési ára magasabb, de mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ezért hosszú távon sokkal gazdaságosabbak.
2. A hagyományos izzóknál a ki- és bekapcsolás között célszerű 2 perces szünetet tartani, míg kompakt fénycsövek esetén ajánlatos felkapcsolást követően legalább 15 percen keresztül működtetni a fényforrást. Élettartamuk ezzel megnövelhető. A LED-es fényforrások egyáltalán nem érzékenyek a kapcsolásra.
3. Mondjon le a helyiségek folyamatos világításáról. Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a villany, ahol éppen tartózkodik.
4. Ha elmegy otthonról, kapcsolja le a világítást. Bár kétségtelenül kellemes érzés, ha érkezéskor fényár fogadja az embert, mindez rengeteg felesleges energiát emészt fel. Betörés elleni védelemhez használjon inkább időkapcsolót és mozgásérzékelőt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, fény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A sokoldalú fenyők

A fenyőféléknek nem a tél akedvenc évszaka, mivel sokuk áldozatául esik az ünnepnek ilyenkor – egy kis csillogást követően. Az örökzöldek egész évben velünk vannak a kertekben, sokféleségüknek...


Takarékos világítás

Köztudott, hogy a hagyományos izzólámpák a felhasznált energiának csupán 5 %-át alakítják át fénnyé, a 95 %-a hő formájában elvész. A kompakt fénycsöveknek viszont 80 % az energia megtakarítása a...