Hódító fények

2012-06-26 19:17:13 | Módosítva: 2012-06-26 19:17:13

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak funkcionálisan tud többet nyújtani, hanem egyedibbé, hangulatosabbá, ragyogóbbá varázsolhatja otthonunkat is.

A LED technológia terjedése a bútorvilágításban is elkerülhetetlen, hiszen alkalmazásának előnyei vitathatatlanok. A kisebb fogyasztás mellet az élettartam a sokszorosára, akár 30-50000 órára növekszik, továbbá nincs számottevő hő kibocsátás, ezért mindenféle faszerkezetbe beépíthetők. A Forest Hungary Kft. által forgalmazott LED lámpák kínálata rendkívül széles és változatos. A konyhapultok megvilágítását szolgáló lámpatestek igényesek, finom kidolgozásúak, formailag előremutatók.

Egyes típusai inkább vonal mentén világítják meg a teljes munkafelületet, vagy pontszerű, sűrűn sorba rendezettek. Itt csakúgy, mint a modern bútoroknál, a horizontális elrendezés kerül előtérbe. Erre szép példa a LED polcvilágítás alkalmazása, vagy a hajlékony, egyedi méretre vágható, öntapadós felülettel ellátott ledcsíkok alkalmazása, amelyek akár vízálló kivitelben is elérhetőek. A LED szalagokat toldhatjuk, és beragaszthatjuk alumínium, vagy műanyag csatornákba is.

A legújabb fejlesztéseket a 3D LED és a HD LED képviselik. A 3D LED kis lámpahosszúságoknál alkalmazható új technológia, itt nagyerejű diódákat helyeznek el egy hosszú chip-en. Minden chip fogyasztása 3 W, innen a 3D elnevezés. A lámpa erős, természetes fényt ad.

A HD LED egy, hosszú lámpákhoz kifejlesztett új technológia, ahol a világítás vonalszerű, nem látszanak a LED-ekre jellemző pontszerű fények. A diódák nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, háromszor sűrűbben, mint a hagyományos LED szalagoknál, és szintén természetes színhőmérsékletű, aszimmetrikus fényt adnak, így elkerülve a zavaró fényeket és tükröződéseket.
A modern LED világítástechnikai eszközök használatát nagyban megkönnyíti, hogy többüket fényerő-szabályozós, LED-es érintőkapcsolóval látják el.
Tervezésnél érdemes még számításba venni a felsőszekrény világítást, ahol a felső szekrény fenekét teljesen kiváltja az üveg lámpatest, és a LED vállfatartó rudat is.

A bútorlapba süllyeszthető spotlámpák is egyre kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az alacsony (8 mm) beépítési mélység, a melegebb színhőmérséklet, a 12 V-os működés, vagy a dekoratív, a lapon kívüli elhelyezést biztosító adapterek széles választéka.
A kapcsolók új generációi komfortosabb konyhai munkavégzést tesznek lehetővé, segítségükkel akár maszatos kézzel is könnyedén felkapcsolhatjuk a világítást.

Látható tehát, hogy a LED technológia fejlődése nem állt meg, sőt egyre inkább előremutató, a beszerelést és a használatot is megkönnyítő, látványban is kiemelkedő fejlesztésekkel találkozhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Germicid fényforrások és lámpatestek

A germicid lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez egy rövid hullámú ultraibolya sugárzás, amely roncsolja a baktériumok vírusok DNS-ét, ezzel elpusztítva őket, és így fertőtlenítve a...


LED-szalag szerelése

A világítástechnika, és azon belül a lakásvilágítás a téli hónapokban még fontosabbá válik, mint az év más időszakaiban. A LED-szalag világítás pedig külön egy kimeríthetetlen téma.