Hódító fények

2012-06-26 19:17:13 | Módosítva: 2012-06-26 19:17:13

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak funkcionálisan tud többet nyújtani, hanem egyedibbé, hangulatosabbá, ragyogóbbá varázsolhatja otthonunkat is.

A LED technológia terjedése a bútorvilágításban is elkerülhetetlen, hiszen alkalmazásának előnyei vitathatatlanok. A kisebb fogyasztás mellet az élettartam a sokszorosára, akár 30-50000 órára növekszik, továbbá nincs számottevő hő kibocsátás, ezért mindenféle faszerkezetbe beépíthetők. A Forest Hungary Kft. által forgalmazott LED lámpák kínálata rendkívül széles és változatos. A konyhapultok megvilágítását szolgáló lámpatestek igényesek, finom kidolgozásúak, formailag előremutatók.

Egyes típusai inkább vonal mentén világítják meg a teljes munkafelületet, vagy pontszerű, sűrűn sorba rendezettek. Itt csakúgy, mint a modern bútoroknál, a horizontális elrendezés kerül előtérbe. Erre szép példa a LED polcvilágítás alkalmazása, vagy a hajlékony, egyedi méretre vágható, öntapadós felülettel ellátott ledcsíkok alkalmazása, amelyek akár vízálló kivitelben is elérhetőek. A LED szalagokat toldhatjuk, és beragaszthatjuk alumínium, vagy műanyag csatornákba is.

A legújabb fejlesztéseket a 3D LED és a HD LED képviselik. A 3D LED kis lámpahosszúságoknál alkalmazható új technológia, itt nagyerejű diódákat helyeznek el egy hosszú chip-en. Minden chip fogyasztása 3 W, innen a 3D elnevezés. A lámpa erős, természetes fényt ad.

A HD LED egy, hosszú lámpákhoz kifejlesztett új technológia, ahol a világítás vonalszerű, nem látszanak a LED-ekre jellemző pontszerű fények. A diódák nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, háromszor sűrűbben, mint a hagyományos LED szalagoknál, és szintén természetes színhőmérsékletű, aszimmetrikus fényt adnak, így elkerülve a zavaró fényeket és tükröződéseket.
A modern LED világítástechnikai eszközök használatát nagyban megkönnyíti, hogy többüket fényerő-szabályozós, LED-es érintőkapcsolóval látják el.
Tervezésnél érdemes még számításba venni a felsőszekrény világítást, ahol a felső szekrény fenekét teljesen kiváltja az üveg lámpatest, és a LED vállfatartó rudat is.

A bútorlapba süllyeszthető spotlámpák is egyre kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az alacsony (8 mm) beépítési mélység, a melegebb színhőmérséklet, a 12 V-os működés, vagy a dekoratív, a lapon kívüli elhelyezést biztosító adapterek széles választéka.
A kapcsolók új generációi komfortosabb konyhai munkavégzést tesznek lehetővé, segítségükkel akár maszatos kézzel is könnyedén felkapcsolhatjuk a világítást.

Látható tehát, hogy a LED technológia fejlődése nem állt meg, sőt egyre inkább előremutató, a beszerelést és a használatot is megkönnyítő, látványban is kiemelkedő fejlesztésekkel találkozhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényterápia a lakásban

A sötét téli hónapokban fokozottan szükségünk van a fényre, és a fény hangulatjavító hatására. Lakásunk meleg, barátságos világítása ilyenkor kiemelkedő szerepet kap. Képes összeállításunkban...


Képek és dísztárgyak

Minden lakás és ház hosszú tervezés után nyeri el formáját és sok ember összetett munkájának eredménye. A látható kép akkor lesz teljes, ha személyessé is válik. A személyesség lényege, pedig a...