Split vagy monoblokk

2023-03-08 15:25:48 | Módosítva: 2023-03-08 15:27:05

Klímaberendezések kapcsán gyakran hallhatjuk a split elnevezést, mely alatt azt értjük, hogy a készülék két részből áll, egy beltéri és egy kültéri egységből. Ez tehát egy osztott berendezés. A klímák másik változata a mobilklíma, melynél a kültéri és a beltéri egység lényegében egy házban van, össze van építve. Kis torzítással az ilyet monoblokkos klímának is nevezhetjük. Lényegében hasonló elrendezést rejt a hőszivattyúk kapcsán a Split, vagyis osztott rendszerű-, és a monoblokkos rendszerű hőszivattyú.


Hőszivattyú eligazítás

Mindkét esetben ún. levegő-víz hőszivattyúról beszélünk. A készülék a szabad levegőből vonja el a hőt, majd az elvont hővel fűtővizet melegít, ami a lakás fűtését végzi akár valamilyen felületfűtésen (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés), akár radiátoron keresztül (ma már ez is lehetséges). Ebben tehát nincs különbség. Amiben van, az a két főegység elrendezése. Az osztott rendszerű hőszivattyú a jól ismert split klímákhoz hasonlóan kültéri és beltéri egységből áll. A kettő ugyanúgy „össze van csövezve”, amit a klímaszerelő, hőszivattyú-szerelő végez el. A két egység közötti csövekben hűtőközeg áramlik, egy egész rendszert alkotva, amely költséget általában „hűtőköri-kalorikus telepítés” néven szerepeltet a szakember az ajánlatában. A teljes rendszer szerelésére, beüzemelésére, a hűtőközeggel való feltöltésre, a nyomásellenőrzésre és a rendszeres karbantartásra pontosan kidolgozott szabályok vonatkoznak. A szerelésre csak képzett szakember jogosult. A beltéri egység tehát előállítja a fűtővizet. Innentől kezdve már jöhet a vízvezeték-szerelő, fűtésszerelő, hogy felépítse a fűtésrendszert, és a fűtővizet szétossza, szabályozza, a hőleadókba vezesse.

Ezzel szemben a monoblokkos hőszivattyút a vízvezeték-szerelő úgy kapja meg, mint egy egyszerű felhasználó a mobil klímáját. A két főegység össze van építve, kis túlzással csak a konnektorba kell bedugnia, és neki magával a fűtőszerkezettel nincs dolga. Mindazok a munkák (kalorikus telepítés), amit az osztott rendszerű hőszivattyúnál a klímaszerelő végez a helyszínen, itt el vannak készítve a gyárban. A kimeneten közvetlenül megkapjuk a fűtővizet, melyet lehet a fűtésrendszerbe kapcsolni.

Ennél a komplex szerkezetnél maga a gyártó végezi el a szakember helyett a hűtőkör összeszerelését. A hatályos jogszabályok szerint a monoblokk hőszivattyúra nem vonatkozik az évenkénti szivárgás ellenőrzési kötelezettség, hisz a legnagyobb monoblokkos hőszivattyúban is kevesebb hűtőközeg van gyárilag töltve, mint a jogszabályban foglalt mennyiségen felüli kötelezettség szerint.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Klíma, split, monoblokk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiahatékonyság: ErP 2015

Új követelmények: Magyarországon vannak az EU szinte legalacsonyabb lakossági gáz és villanyárai, azonban a háztartások villamos energia- és földgázköltségei a teljes kiadások arányában továbbra...


Felokosított otthonok: így fűtünk-hűtünk 2022-ben

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem afelújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra...