Cseréjük lakásfelújításkor időszerű

Fal- és padló szegélyek

2010-10-17 23:32:04 |

Egy lakásfelújítás különféle volumenű lehet. Vannak, akik csak a helyiségek falait kívánják felfrissíteni, vagy csak a padlót szeretnék más típusúra cserélni, mások viszont a helyiségek egybenyitásával igyekeznek a lakásukat a saját igényeik szerint átalakítani. Ilyen esetekben természetes, hogy a munkákhoz kapcsolódó divatos trendeket követve a korszerű kiegészítő termékek alkalmazását is célszerű számításba venni. Falfelületeknél ilyenkor a különféle célokra készült könnyű díszlécek, a padlóknál pedig a különféle szegélylécek és az eltérő burkolat fajták szegélyezését szolgáló idomok alkalmazása kerül előtérbe.

Gipszstukkók helyett sztirol díszlécek

A sima falfelületek tagolását, díszítését azelőtt szinte csak a körülményesen falra erősíthető gipszstukkókkal lehetett megoldani. Az igényesebb, mondhatni klasszikus ihletésű átalakításoknál ugyan továbbra is a gipsz alapú díszítő elemek dominálnak, ám egyre többen választják ezek helyett a könnyű, sztirolhabból extrudált díszléceket és egyéb díszítményeket.

Különféle padlók kis szinteltérésének áthidalásához is elegáns megoldás a bepattintható alumínium takaróidom Szinte pille könnyűek és kimondottan e célra kifejlesztett diszperziós ragasztókkal gyorsan a falakra rögzíthetők. A profil- és méret választékuk bőséges, sőt egyes típusokhoz negyed köríves sarokelemek is beszerezhetők. A rejtett mennyezetvilágításokhoz kialakított, vagy a függönytartókat eltakaró ívelt mennyezeti holker elemek sem hiányoznak a gyártók és forgalmazók kínálatából. Ezen kívül különféle stílusú mennyezetrozetták egészítik ki az ilyen jellegű termékek választékát. A polisztirol idomok felülete bármilyen falfestékkel átvonható, és nemcsak kiemelkedő profiljukkal tehetők változatossá a sík felületek, hanem esetenként a falak színkombinációs festésére is insprálhatják a kreatív lakásfelújítókat. Ide tartoznak még a polisztirol álmennyezetek is, melyek 50 cmx50 cm-es lapokban kaphatók.

Az új padlókhoz új szegély is dukál

Padlócserék esetén - legyen az PVC-, szőnyeg, laminált-, vagy bármilyen faalapanyagú padlóburkolat - alapvetően anyagában, illetve színben hozzá illő új padlószegély falra erősítése is szükséges. Ezek kínálata is bőséges. Azon felül, hogy csak a szegélyezett padló mondható befejezettnek, feladatuk esetenként lehet több célú is. Megválasztásukkor ne csak a felületi színükre, hanem a felerősítésük módjára is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A szegélyeket ugyanis általában a falra kell felerősíteni, mégpedig úgy, hogy alsó élük a padlóra szinte hézag nélkül illeszkedjen. (A PVC-szegélylécek profibb fajtáinál egy lágy 1-2mm-es gumicsík segíti a falhoz és padlóhoz simulást, a hibák kevésbé látszanak, valamint por és egyéb szennyeződés is kevesebb jut a szegélyléc mögé.) Az egyszerűbbeket vagy ragasztással, vagy dübeles csavarokkal szokás közvetlenül a falra erősíteni. A ragasztás azonban a fal egyenetlenségei miatt nem igazán tartós és falfestéskor a szegélyekre ragszalagos takarás szükséges a ráfestés elkerülése miatt.

Egyes szegélylécek falra csavarozott sarukra húzhatók A csavarozott szegélylécek festéskor némi fáradsággal eltávolíthatók és újra visszacsavarozhatók a helyükre, ám vannak ennél ötletesebben felerősíthető padlószegélyek is. Ezeket a falra előzőleg felcsavarozott lemezsarukra lehet pattintani, és szükség esetén gyorsan el is távolíthatók. Ezen felül egyes típusok kábelek, elektromos vezetékek elrejtésére is alkalmasak. A klipszre pattintható szegélylécek többnyire MDF anyagból készülnek, felületük bő színválasztékú, és rendszerint fautánzatú fóliával borított. A kábelcsatornások viszont túlnyomórészt PVC-ből készülnek. (MDF-nél - ha van rá egyáltalán lehetőség - csak 1 kábel elvezetéséhez van hely, de ez is elég ritkának számít.) Méreteik 3,5-8x240 cm közötti, és általában külső oldalaik lágyan ívelt profilúak, felül lekerekített élűek, ám léteznek 11 cm szélességű padlószegélyek is.
A PVC-ből készült és kábelcsatornaként is használhatók padlószegélyek két darabból állnak, az alsó fogadó gerincekkel ellátott idomszálat kell a falra csavarozni, és ennek hosszanti bordáira pattintható fel a fazonos homlokkialakítású, általában különféle fautánzatú mintázattal ellátott takaróléc. (Felújításkor a lappattintható takaróléc eltávolítható, nem gond, ha a tartólécet lefestik.) E padlószegélyeket a padlóburkoló anyagokat forgalmazó üzleteken lehet beszerezni, lehetőleg a padlóval együtt, mert így a szegélyek színét könnyebb a padlóéhoz illeszteni. Fontos még megjegyezni, hogy az MDF-szegélylécek érzékenyek a nedvességre, és a színük is halványul idővel.

A kombinált padlók is igénylik a szegélyezést

A műanyag szegélylécek egymásba pattintható elemekből állnakEgy nagyobb lakásfelújításkor nem ritka, hogy kisebb helyiségeket egybenyitnak, de a lakóhelyiség eltérő funkcióit más-más anyagú padlóburkolatokkal teszik hangsúlyossá. Ezt a helyiség különböző részeinek a funkciójához igazodva szokás megválasztani, így a könnyen takarítható kerámialap, vagy laminált padlóburkolat mellé esetleg egyéb, többnyire szintben eltérő burkolóanyag kerül. A kétféle burkolat szélei így balesetveszélyesek és szegélyezés nélkül nem is szépek.
Ezt a különféle anyagú padlók szegélyezéséhez kifejlesztett áthidaló idomok beépítésével lehet megszüntetni. Ezeket mindig a padlók anyagához, illetve a felületek szintkülönbségéhez igazodva kell megválasztani. Anyaguk eloxált alumínium, hosszuk általában 1,8-2,7 m, a küszöb 0,9 m, szélességük azonban fajtájuk szerint változó.

Kerámia burkolat mellé általában kis szint áthidalásoknál a ragasztóanyagba ágyazott-, vagy öntapadó réteggel ellátott A különleges sztirol idomok a mennyezetvilágítások kialakítását könnyítik meg szegélyidomok az ideálisak. Az 5 mm-es szintkülönbségek esetén a ferde záró felületű idomok a megfelelők. Ennél nagyobb szintkülönbség is áthidalható öntapadó felületű szegélyidommal, de csak akkor, ha a ferde rész kellő szélességben rátakar az alatta levő burkolóanyagra.
Ezektől eltérő kialakításúak az ún. rápattintós szegélylécek, amelyeknek fogadó része az aljzatra rögzítendő, pl. szerelőragasztóval. A két burkolat széle között 10-12 mm hézag szükséges ahhoz, hogy a záró idomot az alatta levő fogadó idom szárára lehessen pattintani. Ezek között is van csekély szintkülönbségeket áthidaló típus, ám a jelentősebb különbségek esetén csak ferde lefutó oldalú takaróidomokat lehet alkalmazni.
E takaró szegélyidomokkal szinte bármilyen padlókombináció széle esztétikusan lefedhető, ami a padlócsatlakoztatásokat nemcsak elfedi és védi, hanem hangsúlyosabbá teszi az eltérő burkolatok határvonalait.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...


Praktikus tanácsok a fugázókról

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást...