Szakszerű teraszfelújítás

2023-05-10 13:47:00 | Módosítva: 2023-05-18 09:38:34

Az új építésnél és felújítás során is kiemelten fontos a megfelelő építőanyagok, és még inkább a helyes technológiák alkalmazása. Műszakilag korrekt munkák csak minőségi alapanyagok és a kellő szaktudás párosából kerülhetnek ki. Teraszunk felújításánál hiába használunk minőségi járólapot, flexibilis burkolólap-ragasztót és fugát, ha nem gondoskodunk a szakszerű vízszigetelésről.


Kezdjük az elején

Ha felújításról van szó, akkor az esetek nagy részében érdemes felszedni a régi burkolatot. Ez így elsőre ijesztőnek és macerásnak tűnik, de higgyék el: egy helyesen felépített és vízszigetelt terasz sokkal tovább kiszolgál minket. A megfelelő tapadás érdekében a régi ragasztómaradványokat teljesen el kell távolítani, és az alapra hordjunk fel az alapozót (webercol primer), majd a száradás után (kb. fél óra) estrich-hel beállítjuk a megfelelő lejtést, ami ideális esetben 2 cm méterenként. Kevesebb lejtésnél a víz nem folyik el, nagyobbnál meg úgy érezzük, eldőlünk. Ügyeljünk arra, hogy az estrich beton minimális vastagsága 4 cm, így a lejtésképzésnél szükség esetén használjunk weberrep 753 betonjavítót.


A Weber kínálatában található weber.xerm 844 három funkciót is ellát: vízszigetelő, ragasztó és feszültségcsökkentő is egyben. Ezzel a termékkel rengeteg időt spórolunk meg! Először az alapra húzunk egy null-glettet, majd hagyjuk megszáradni. A termék felhordásához speciális fogas glettvasat kell használni, ami a távtartójával biztosítja, hogy folytonos legyen a vízszigetelő rétegünk. Csak egy gyors kávéra menjünk ki, mert kb. 30 perc után mehetünk is vissza burkolni ugyanezzel a termékkel! A weber.xerm 844 további kiemelkedő tulajdonsága, hogy időjárástól függetlenül gyorsan szárad. Így a víz nem tud behatolni a megkeményedett vízszigetelő réteg alá, és már a kezdetektől elkerülhetőek az olyan tipikus nedvesség okozta károsodások, mint a salétromos kiválás, vagy a fagyás következtében fellépő repedések, törések. A fal és a padló találkozásánál ne felejtsük el a hajlaterősítő szalagot!

A padló burkolásánál használjunk kétoldali kenést, így biztosítva a 100%-os beágyazódást. A terméket bátran használhatjuk nagyméretű, 3600 cm2-nél nagyobb lapoknál is, mivel a rugalmas vízszigetelő és ragasztó réteg egyben feszültségmentesítő membránként is funkcionál a rétegrendben.

Csemperagasztás után kb. 4 órával jöhet a fugázás. A fugázás szerepe, hogy az egész burkolat esztétikusabb legyen, illetve a csempék között ne jusson be a nedvesség a mélyebb rétegekbe. Nagyon fontos, hogy flexibilis fugázót használjunk (pl. webercolor comfort).

A fugá­zás elkezdése előtt tisztítsuk meg a fugahézagokat a ragasztómaradéktól, és távolítsuk el a fugakereszteket. A ragasztóágyban lévő esetleges maradéknedvesség, valamint az egyenetlen fugahézag-magasságok foltosodást okozhatnak, a fugázással várjuk meg a csemperagasztó teljes száradását. Fokozottan ügyeljünk a sötétebb színű és nagyobb méretű lapok esetén a megfelelő dilatációs hézag kialakítására.

Fugázás után 24 órával már élvezhetjük is a teraszunkat! Dobjuk fel hangulatvilágítással és növényekkel, így igazán meghitt kuckót alakíthatunk ki, ahol feltöltődhetünk egy fárasztó nap után.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszburkolatok

A terasz egyediségét, esztétikáját a különféle burkolatok milyensége jelentősen meghatározza. Hangulatában a terasz burkolata éppen olyan lényeges, mint a lakóhelyiségekben a padlóké. Az...


Járólap ragasztás

Mikor érdemes felbontani a korábbi burkolatot, ésmikor hagyjuk meg a régit? Milyen hibákat véthetünk a munka során? Hogyan kerülhetjük el ahibákat?