Vízálló laminált padló

2023-06-19 09:38:31 | Módosítva: 2023-06-19 09:44:24

Korábban a laminált padlókat a szakemberek egyáltalán nem ajánlották nedves helyiségekbe. A melegburkoló mesterek még a laminált feltörlésétől is óvták a lakástulajdonost, vagy legalábbis azt ajánlották, hogy csak nagyon kicsavart, szinte száraz törlőruhával töröljék át, mert ha egyszer a nedvesség bejut a fugák közé, akkor megindul a padló anyagának szétmállása.


Miben különbözik a vinyl és a vízálló laminált padló?

Fürdőszobába, konyhába tehát korábban vagy hidegburkolatot vagy vinyl padlót ajánlottak. Mindkét megoldás anyagában teljesen vízálló, így nagyobb baj még akkor sem történhet velük, ha nagyobb mennyiségű víz kerül a felszínükre, és a nedvesség a burkolat alá is bekerül. A mai divat kedveli a lakás helyiségeinek „egybeburkolását”. Különösen igaz ez pl. egy amerikai konyhás nappalira, de még a fürdőszobára is. Az azonos burkolat nem választja szét a helyiségeket, optikailag növeli a teret. Ennek egyik megoldása, hogy hideg- és a melegburkolat teljesen hasonló külalakban készül, pl. mindkettő fautánzatú, vagy kőlapot utánoz, így ha kétféle burkolatot még szét is választjuk burkolathatárolóval, ez optikailag egyben hagyja a teret. Ugyanerre megoldás vinyl padló is. Olyan kialakítású vinyl padlók kaphatók, hogy ember meg nem különbözteti a laminált padlótól, csak éppen az anyaga műanyag. Vinyl padlóval is színvonalasan lehet egybeburkolni az egész lakást, nagyon színvonalas változatok kaphatók.

Ugyanezt a célt szolgálják a vízálló laminált padlók új generációi is, melyek egyesítik magukban a természetes anyagot (nem műanyag), és a vízállóság követelményét. A laminált padlók alapvetően azért anyagukban faőrlemények, fa anyagúak, tehát nem nedvességállóak. Az alap változatok nem akadályozzák meg semmilyen módon, hogy a fugáknál, a széleken ne jusson le víz a burkolat alá, így ha ez bekövetkezik, meg is indul a felpúposodás, korhadás. Ezek a laminált padlók tehát csak lakószobába ajánlhatók tiszta szívvel, fürdőszobába egyáltalán nem, konyhába sem nagyon, mert előbb-utóbb bekövetkezik egy baleset, kiömlik a víz vagy zsiradék, és már nem lehet megakadályozni a tönkremenetelét. Még előszobába sem nagyon javasolhatók, ahol a nedves, havas cipőkről folyik le a víz, és ha nem töröljük fel azonnal, akkor már kész is a baj.
Jobb a helyzet a nedvességálló laminált padlóknál. Ezek sem biztosítanak ugyan 100%-os vízállóságot, így nem burkolhatók vele a vizes helyiségek, viszont a nedvességálló tulajdonságuk miatt már használhatók akár előszobában, konyhában, mert nem okoz gondot, ha esetleg vizes lábbal, vagy saras cipővel sétálunk rajta. Többszörös viaszréteggel kezelt felületük, és a mind a négy oldalukon szorosan záró illesztésük megakadályozza, hogy egy kicsurranó kevés víz azonnal a felszín alá jusson. Ez a védelem azonban nem tökéletes, leginkább arra jó, hogy a víz gyors feltörléséig hatásos legyen, megakadályozza a víz beszivárgását.

A vízálló laminált padlók egyesítik a biológiai alapanyagú és a vízálló padlók legkedvezőbb tulajdonságait. Az igazán vízálló laminált padló 100%-os vízállóságot biztosít, így ezeket a konyhában, vagy akár fürdőszobában is bátran használhatjuk. Rendszerként épül fel, amely a laminált padlóból, tömítő gumiból és az impregnált szegőlécből áll. A lapok közé a víz szivárgását a szoros klikkrendszere és négy oldalon a négyszeres viaszréteggel bevont V fuga akadályozza meg. A lapokat és azok éleit szintén több rétegben viaszkeverékkel vonják be, és az illesztéseknél impregnálják. A dilatációs hézagnál a tömítő gyűrű szilikonnal való rögzítése akadályozza meg a víz bejutását a lapok alá, majd extra védelemként a vízálló szegőléc is impregnálva van a védelem érdekében.Ez az együttes rendszer védi meg minden apró részletében a burkolatot a víz okozta károktól. Azt azért tudnunk kell, hogy mondjuk egy épített zuhanyozóba még a vízálló laminált padló sem ajánlott, de a fürdőszoba többi részére már igen. Végül van olyan tökéletesen vízálló „laminált padló”, ami már nem fa alapanyagú, hanem szintetikus alapanyagból – de nem vinylből – készül, bár tökéletesen kelti a természetes faanyag illúzióját. Ez már valóban 100%-ban vízálló, még az sem árt neki, ha napokig áll rajta a víztócsa, hiszen maga az alapanyag víztűrő. Az ilyen burkolattal akár a zuhanyoz alja is leburkolható.

Összességében elmondhatjuk, hogy a laminált padlónak számtalan előnye van. Más burkolathoz képest viszonylag olcsó, egyszerűen, gyorsan és tisztán le lehet rakni, javítása is könnyen, gyorsan megoldható. A modern technológiának köszönhetően tehát már nyugodt szívvel választhatjuk akár a fürdőszoba burkolására is a laminált padlót, csak fontos, hogy alaposan járjunk utána, hogy melyik helyiségben melyik típus alkalmazható. A vízállóság miatt viszont az ilyen laminált padlók lerakása már szakértelmet, és gyakorlatot igényel. Ennek a házilagos kivitelezését csak a rutinosaknak ajánljuk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háromrétegű Svédpadló!

Az Egererdő Zrt. Mátraparkett gyöngyösi gyára több, mint 40 éve igyekszik kielégíteni a hazai és külföldi partnerei igényeit. A fapadló a maga természetes, melegséget sugárzó megjelenésével a...


Fapadlók felújítása

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a...