A praktikus trapézlemez

2023-06-17 08:53:39 | Módosítva: 2023-06-17 08:54:17

A lemeztető számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására egyaránt alkalmas. A trapézlemez bevált tetőfedő, homlokzatburkoló, de kerítésként is megállja a helyét. Költségtakarékos megoldás és gyorsan kivitelezhető. Fontos viszont, hogy egy adott célra a legmegfelelőbb trapézlemezt válasszuk! A trapézlemez felhasználási köre igen széles, és mivel jól megküzd az időjárási viszontagságokkal, így tartós és biztonságos megoldás lehet a barkácsolni vágyók számára is. Szinte csak a fantázia szabhat határt annak, hogy mi készülhet ebből a strapabíró anyagból.


Tetőnek, oldalfalborításnak, kerítésnek

Ez a könnyűszerkezetes építészeti eszköz sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt nagyon kedvelt. Elsődleges funkciója a tetőfedés, de homlokzati és térelválasztási burkolatként is igen keresett. Ún. száraz építési mód, tehát nem szükséges hozzá habarcshasználat, nincs száradási idő, az időjárástól pedig szinte teljesen független. Könnyű súlyához képest jól terhelhető, méretre vágatható. Többféle színben és profillal (bordázati stílussal) megrendelhető, egyenesen a gyártó cégektől. Mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására kiváló.

Elsősorban hőszigetelés nélküli burkolatként használatos („hidegcsarnokok”), de az ún. szendvicspanel-technológiák esetében hőszigetelés is lehetséges (külső fedés mellett a belső réteg is trapézlemez, közte szálas hőszigetelő anyag található). Mivel nincs száradási idő, és a súlya miatt könnyen kezelhető, így igen gyors építészeti megoldásokra használható, költségei eltörpülnek a hagyományos építészeti elemekhez képest.

A trapézlemez kiváló tetőfedési lehetőség, hiszen könnyű súlya miatt nem terheli a meglévő tetőszerkezetet és támasztófalakat, ezáltal növeli az egész tető élettartamát. A vastagabb bordázat strapabíróbbá teszi a tetőt. Nagy előnye, hogy elvezeti az esővizet, és megfelelő csavarozási, illetve szerelési feltételek mellett extrém időjárási körülmények között is ellenálló védelmet nyújt. Mivel gyártási hossza akár a 10 métert is meghaladhatja – akár az egész tető hosszát kiadja –, így minimális a gyártási hulladék. A lemezillesztésekhez kiegészítésül az alaplemez színével megegyező színű tetőcsavarokat és trapézlemez-sapkákat lehet használni.

Elsősorban a vékonyabb bordázat hat esztétikusan homlokzatokon. Többrétegű bevonattal kaphatók, tehát nem kell festeni őket, színtartásuk garantált. Tisztításuk könnyű. Szegélylemezek, önfúró csavarok, idomok kínálatának széles tárháza áll rendelkezésre - mint kiegészítő elem.

A trapézlemez fent említett számos előnye lehetővé teszi, hogy kerítésként is kiválóan funkcionáljon. Ebben az esetben falprofilú lemezt használjunk, ami abban különbözik a tetőprofiltól, hogy a lemez szélesebb bordái magasodnak ki a keskenyebbek helyett. Szerkezetének köszönhetően stabil és tartós falat tudnak kialakítani, amelynek magassága tetszőlegesen kiválasztható. A lemezeket általában fához vagy zártszelvényhez rögzítjük, színazonos csavarokkal, tetejükre U alakú szegőlemezeket tehetünk.

Gyakran észrevehető ugyanakkor a lemezzel borított tetőfelületek párásodása. Elsősorban az oldalfallal nem, csak tetővel rendelkező építmények vannak kitéve a páralecsapódásnak, de természetesen más esetekben is találkozhatunk a jelenséggel, amely többnyire ősszel és télen, a reggeli órákban figyelhető meg. Ilyenkor a hajnali órákban lassanként felmelegedő, páradús levegő nedvességtartalma kicsapódik a levegő hőmérsékletéhez képest jóval hidegebb tetőfelületre.

A páralecsapódás történhet a tető külső, illetve belső felületén is. Kívül természetesen nem okoz különösebb problémát. Válasszunk vastagabb bordázatú terméket, amely könnyedén elvezeti az esővizet és a nagyobb mennyiségű párát is.

Esetlegesen okozhat károkat, ha a pára nem kívül, hanem a tető belső felületén csapódik le: ez az egyedi körülményektől függően rozsdásodáshoz, penészesedéshez vezethet. Ha az épületben munkavégzés folyik, a tető belső felületén lecsapódó pára negatívan befolyásolja a munkavégzést is, hiszen kedvezőtlen munka körülményeket teremt. Mindenképp érdemes tehát páraáteresztő fólia, illetve purhabos szigetelés alkalmazásával védekeznünk a tetőfelület belső részén végbemenő, nemkívánatos páralecsapódás ellen.

forrás: praktiker

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémtetők

Egyre több féle héjazat közül válogathat az, aki tetőfedésben gondolkozik. A legelterjedtebb cserépfedésen túl népszerű a pala és a bitumenes zsindely is. Újabban pedig a fémlemezfedések kezdenek...


Látszóbeton

Látszóbetonnak nevezzük azokat a burkolatlan betonfelületeket, amelyek magas minőségben, végleges felülettel készülnek. A különféle technológiával betonból készített épületszerkezetek, tárgyak...