Vizes helyiségek szigetelése

2023-06-28 07:39:44 | Módosítva: 2023-06-28 08:06:42

Fürdőszobák, zuhanyfülkék kialakításakor sokan úgy vélik, hogy a kerámia burkolat és az azt rögzítő ragasztó megakadályozzák a falak és a födém esetleges átnedvesedését, beázását. Ezek az anyagok azonban nem rendelkeznek vízzáró tulajdonságokkal, ezért az ilyen helyiségek víz elleni szigetelését még a burkolat lefektetése előtt kell kialakítani. A fürdőszobák, teraszok, egyéb vízzel érintkező helyiségek vízszigetelésének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Fontos a megfelelő szigetelés, hiszen a víz bármilyen kis helyen „megtalálja” az útját és utólag már nehéz vagy legalábbis óriási költséggel, és nagyon sok plusz munkával, kosszal oldható csak meg az utólagos szigetelés. 


Ne spóroljunk a vízszigeteléssel

Így sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. A mindennapi használat mellett, a kisebb fürdőszobai balesetekből fakadóan a helyiséget könnyen elárasztja a víz. Legjobb tehát elébe menni a problémáknak és gondoskodni a megfelelő védelemről. A vízszivárgásokat általában a fugaanyag repedései okozzák, és e hézagokon a nedvesség akadálytalanul bejuthat a burkolat mögé. Ezzel elindul a falak lassú átázása, amelynek végül bontás és jelentős anyagi kiadás a végkifejlete. Mindez elkerülhető, ha a zuhanyfülkék oldalfalaira és a helyiség aljzatára még a burkolás előtt megfelelő, 2-3 mm vastag vízszigetelő réteg kerül.

A fürdőszobai vízszigetelés az egyik legkomplexebb munka, hiszen egyszerre van jelen a felület előkészítés, vízszigetelés, ragasztás, fugázás és a tömítés-ragasztás. Így a burkolás során számos olyan probléma léphet fel, mely az azonos márkájú termékek összeférhetőségének figyelmen kívül hagyásából, egyes kevésbé ismert elemek, mint a vízszigetelő szalag kihagyásából eredhet. Hiába a jól megtervezett dizájn, a drága burkolatok, ezek a hibák tönkretehetik az egészet. Ezért a tartós, akár évtizedekig ép burkolathoz nem csak megfelelő burkolatragasztóra és fugázóra van szükség, hanem egy teljes rendszerre. A különböző csempék ragasztásához más és más anyagok szükségesek. A legfontosabb, hogy a vizes helyiségek burkolásához vízszigetelő réteget és nagy rugalmasságú csemperagasztót szükséges beépíteni, melyek ellenállnak a deformációnak.

A fürdőszobában a vízszigetelő rendszerek alapjai az egy-, illetve kétkomponensű vízszigetelő habarcsok. Az általában egy komponensű és kenhető vízszigetelő réteg eltömíti az apróbb réseket, és útját álja a burkolaton átszivárgó víznek. Az egykomponensű vízszigetelő habarcsok amellett, hogy szintén egy komplett rendszer alapelemei, 2 az 1-ben tulajdonságuknak köszönhetően felgyorsítják a kivitelezési munkát, és csökkenthetik az esetleges kivitelezési hibák lehetőségét is.

Használhatunk beltérben is könnyen és biztonságosan alkalmazható, cement alapú szigetelést. Az epoxik ugyan vízzárók, mivel nincsenek bennük kapilárisok, jobbak, mint a cementes fugázók, azonban a vízszigetelésen nem segítenek. A valóban jól működő vízszigetelést nem a fugázóval és a burkolással oldjuk meg, hanem a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel.

A kétkomponensű folyékony vízszigetelések is ideális vízszigetelő bevonatot adnak akár erkélyre, teraszra, lodzsára, pincékbe, de természetesen fürdőszobába, zuhanyzóba és egyéb helyiségekbe is. Ezek kül és beltérben is alkalmazhatók. A kenhető vízszigetelést a határoló falakra 15 cm, illetve a legfelső vízkivételi hely felett 20 cm-rel magasabbra kell felteríteni. Zuhanyozóban a zuhanyrózsa magassága a mérvadó. Az alapfelület legyen egyenletes, stabil, száraz és repedésmentes. A sarkokat a friss kenhető fóliába ágyazott hajlaterősítő szalagokkal kell kiegészíteni, és minden födémáttörésnél – pl. a lefolyóknál – galléros idomok leragasztásával biztosítható a szivárgásmentesség.

Az egykomponensű diszperziós vízszigetelések azonnali alkalmazásra vannak felkészítve. A polimerdiszperziós alapú, félfolyékony, egykomponensű, használatra kész vízszigetelés az anyag száradása után az aljzathoz jól tapadó, erősen elasztikus, vízálló szigetelőbevonatot képez. Ideális fürdőszobák vízszigetelésére. A vízszigetelő bevonat alkalmas fokozott nedvességű belterekben: fürdőszobákban, zuhanyzókban, vécékben, mosókonyhákban, pincékben, konyhákban, mosogató helységekben, zöldségosztályozókban, étkezdékben stb.


Folyékony fólia

A kenhető vízszigetelések közül, (köztudatban) a folyékony fólia alkalmazását nem javasolják a gyártók a víz hatásának erősen kitett helyekre, így az épített zuhany tálcájának vízszigeteléseként sem. Ezt a „folyékony fóliát” a zuhanyzó oldal falára, kádak, mosdók környékére javasolják. A zuhany aljába, ahol a víz leginkább terheli a vízszigetelést, kétkomponensű vízszigetelőt javasolt használni.

Élek, sarkok

A sarkok, a falak találkozásai, fokozott figyelmet igényelnek, ezek a víz bejutása szempontjából a legkockázatosabb helyek. A falak egymáshoz viszonyított apróbb mozgásait a vízszigetelő anyagba ágyazott hajlaterősítő szalag áthidalja, úgy hogy a vízszigetelés a mozgások ellenére is folytatólagos, sértetlen marad. Az oldalfalakon és a zuhany aljában a kent vízszigetelést két rétegben kell elkészíteni, betartva a gyártók ajánlásait. A cementkötésű vízszigetelő habarcsokat kétféle csoportba szokták sorolni: lehetnek egykomponensűek, vagy kétkomponensűek. Az egykomponensű vízszigetelő habarcs sok terméknél Kettő az egyben tulajdonsággal rendelkezik, vagyis rugalmas vízszigetelést és betonvédelmet is jelentenek, esetleg vízszigetelő habarcsok és ragasztók is egyszerre. A kétkomponensű habarcsok általában rugalmasak, repedésáthidalók. Mindkét típust megfelelő rétegvastagságban kell alkalmazni. Az első vízszigetelő réteget úgy kell felvinni, hogy teljesen kiköltse a felületet, és csak ezután kerülhet fel a második réteg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelés, csemperagasztás, feszültségcsökkentés

A burkolók számos műveletet végeznek, így alapozást, vízszigetelést, feszültségmentesítést, csemperagasztást vagy habarcsolást. Folyamatosan többféle termékkel kell dolgozniuk, és azokat...


Vízszigetelés és burkolatragasztás forradalma: Mamut DuoFlex L8600

Új megvilágításba helyezzük a vízszigetelés és burkolatragasztás világát! A legújabb épületkémiai fejlődésnek hála olyan új anyagokkal bővült a Den Braven termékpalettája, ami forradalmasíthatja...