Kerti zuhanyok

2023-07-20 16:58:20 | Módosítva: 2023-07-20 17:02:04

A zuhanyzás a szabadban nagyszerű élmény kisebbeknek és nagyoknak egyaránt! Mi sem kellemesebb a nyári hőségben: a kerti munkák végeztével megmosakodni; kempingezéskor, egész napos túrák végén felfrissülni. Különböző okok miatt egy kerti medence nem mindig kivitelezhető, a napelemes zuhanyok viszont tökéletes költséghatékony alternatívát nyújtanak, valamint meglévő medence mellett is tanácsos fürdés előtt és után zuhanyozni. Rendkívül gazdaságosak, hiszen a meleg vizes változatoknál a napenergia fűti fel a vizet. Házikedvence fürdetése is sokkal kellemesebb lesz a szabadban, főleg egy kiadós esős túra után.


A zuhanyzó helyének megválasztása szorosan összefügg a leggyakoribb felhasználási módjával. Ha gyermekeink gyakran játszanak a homokozóban, és mezítláb szaladgálnak a kertben, akkor érdemes rögzített zuhanyzót használni, amely kiegészítő láböblítő funkcióval rendelkezik. Ha azonban kertünk felújítását tervezzük, és nem tudjuk pontosan, hol fog állni például egy tervezett medence, válasszunk egy hordozható modellt, amely így egyelőre sokoldalúan használható, és idővel lecserélhetjük egy robusztusabb, csavarozott változatra.

A belépő, legolcsóbb kategóriában már 12 000 forint alatt választhatunk kerti zuhanyt. Az egyszerűbb hordozható kemping modellek kis méretük és takarékos anyaghasználatuk révén ebben az árkategóriában találhatóak meg. Gyorsan felépíthető, állítható magasságú, könnyű modelleket találhatunk ebben a kategóriában.

12 000-60 000 forint között már a rögzített változatokkal is találkozhatunk, melyek strapabíróbb anyagból készülnek, különböző kiegészítőkkel együtt érkeznek, és több funkcióval szerelik fel őket. Tartályos, napenergiával működő modellek között is válogathatunk, amelyek energiaköltség nélkül biztosítanak meleg vizet is.

A legmagasabb árkategóriában, 60 000 forint felett időtálló, minőségi anyagok felhasználásával előállított modellek közül válogathatunk, amelyek napenergia segítségével biztosítanak kellemes zuhanyzást kültéren is. Számos termék fokozatmentes hőmérséklet-szabályozással rendelkezik.





A rögzített és a hordozható zuhanyok között aszerint válasszunk, hogy az év nagy részében, vagy csak alkalmanként kívánjuk-e használni a zuhanyzót. A fix zuhanyok jobban megfelelnek uszodákhoz, pezsgőfürdőkhöz és minden olyan helyhez, ahol érdemes állandó helyre telepíteni. A szilárd alapra csavarozással ezek a zuhanyzók robusztusabb konstrukcióval, és az ezzel járó nagyobb tartóssággal rendelkeznek. Nagyobb víztartállyal szerelik fel és további funkciókkal is kiegészítik. A hordozható zuhanyok általában kedvezőbb áron kaphatók, viszont kisebb térfogattal és kevésbé stabil konstrukcióval rendelkeznek. Ennek oka, hogy elsősorban könnyen hordozhatónak, emiatt pedig könnyen összecsukhatónak kell lenniük. A hordozható zuhanyzókat leggyakrabban felfújható medencékhez vagy szezonális munkákhoz vásárolják.

A szabadtéri zuhanyok alternatívája a kempingzuhany, amelyet a sátrunkhoz vagy az ághoz rögzíthetünk, és hagyjuk, hogy a Nap felmelegítse a vizet. A tartály napkollektorként működik, amely a nap energiáját használja fel a víz felmelegítésére. A teljesítmény a külső hőmérséklettől és az általános időjárási körülményektől függ. Közvetlen napfényben, szélcsendben a víz 2 órán belül elérheti a 60 °C-ot.

Bár a kerti zuhany viszonylag egyszerű eszköz, néhány praktikus extrával is felszerelhető. A legfontosabbak közé tartozik a lábcsap, így csak az alsó lábszárunkat öblíthetjük le a zuhanytömlő használata nélkül. Csak a fix zuhanyzók kínálják ezt a lehetőséget.

A keverőcsap hasznos lehet a víz hőmérsékletének kényelmes beállításához, amely meleg napokon akár 60 °C-ra is emelkedhet. Lehetővé teszi a forró víz hideg vízzel való keverését. Egy stílusos zuhanyszőnyeg, zuhanytálca, zuhanyrács is szép kiegészítő lehet. Fontos: Minél nagyobb a zuhanyfej átmérője, annál nagyobb a kényelem zuhanyzás közben, ugyanakkor magasabb vízfogyasztásra is számíthatunk.

A szolárzuhanyokat a lehető legtöbb intenzív napfénynek kell kitenni, amelyből energiát kapnak a víz felmelegítéséhez. Az így kialakított hely ideális esetben szélárnyékban és közel a medencéhez helyezkedik el, vagy más olyan létesítményhez, ahol a leggyakrabban használjuk majd a zuhanyzót.





Kerti zuhany karbantartása

Az, hogy milyen gyakran használjuk a zuhanyzót, nagy hatással van annak általános karbantartására. Ha a tartályban lévő víz 2-3 napig áll, akkor le kell engedni. Ennek oka, hogy a zárt tartályban az algák és más mikroorganizmusok elszaporodhatnak, ami negatív hatással van a vízminőségre. Ha a környéken kemény vízzel kell szembenéznünk, akkor gondoskodjunk a zuhanyfej rendszeres vízkőmentesítéséről. Ehhez elegendő a sima konyhai ecet és a szódabikarbóna, de beszerezhetünk speciális vízkőoldót is. Amikor eljön a kert téliesítésének ideje, gondoljunk a szabadtéri zuhanyzóra is. Szereljük szét az alkatrészeket, és tároljuk őket száraz helyen, a tartályból a vizet leengedve.

Napelemes zuhanyzó rögzítése

A kerti zuhany telepítése majdnem gyerekjáték. A hordozható modellek esetében csak keressünk egy sík felületet, ahol felakaszthatjuk a tartályt, és máris kész. A rögzített modelleket betonba, zuhanypadba vagy térkőbe kell csavarozni. A szükséges csavarokat általában mellékelik, azért érdemes vásárláskor a meglétükről megbizonyosodni.

A zuhanyzó rögzítésekor gondoljunk arra is, hogy hogyan tudjuk elvezetni a vizet, hogy ne alakuljon ki sáros tócsa a zuhany alatt. A vízelvezetési problémát megoldhatjuk egy lefolyóba vezető csatornával, vagy egy kavicsos út építésével, amelyen a víz fokozatosan a talajba szivárog.

forrás: árukereső

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zuhany, kánikula

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti zuhanyok, szolár melegvízzel

Minden kertben van öntözőcső, ami a napon akár 40-50 fokra is felmelegítheti a csőben levő vizet, ami akár tusolásra is használható. Természetesen a felmelegített víz mennyisége a locsolócső...


Klímadöntés előtt

Ismét közeledik az évnek az az időszaka, amikor már újra eszünkbe jut egy klíma szükségessége, de még nem annyira fontos, hogy a végleges döntést meghozzuk. Aztán nemsokára eljön annak az...