Halltex - Hangszigetelő, visszhangmentesítő finn technológia

2010-11-30 22:56:05 | Módosítva: 2012-09-14 10:11:36

Festett Hovi plafon panelek mennyezeten és oldalfalon egy szórakozóhely hangszigetelésére és dekorációjáraFinnországban szinte minden lakberendezési-, belsőépítészeti- és barkácsáruház kínálatában ott vannak az ottani piacon már 60 éve jelenlévő Halltex paneleket. A márkanév beívódott a köztudatba, és a hangszigetelés problémákkal, akusztikai kihívásokkal szembenézők természetszerűleg nyúlnak a Halltex-hez.

Azért sokatmondó ez a tény, mert egy fejlett építészeti és ugyanakkor együttélési kultúrával is rendelkező országról van szó, ahol az áthallásos frusztráció éppen ezért sokkal kisebb, mint nálunk. Röviden jobb minőségűek az épületek, és empatikusabbak egymással az emberek. A vevői igényesség, tudatosság viszont nagyon erős. A rossz minőség eladhatatlan.

Mi is hát akkor az a Halltex panel?

Gyárilag előre tapétázott 12 milliméter vastag porózus farostlemez. A textiltől a festhető papíron át a mosószeres tisztítást is jól tűrő textil-vinil keverék tapétákig terjed a skála, ami közel 30 féle színt is jelent.
A panelek felrakása egyszerű ragasztással történik, de szó nincs telibe ragasztásról. Keretre és tapadást segítő csíkokra van mindössze szükség a hátlapon. A 255, vagy 300 centiméter magas panelek (58, vagy 60 cm szélesek) méretre vágása PVC vágó késsel (snitzer) történik.
Egyedülálló előnye az alkalmazásnak, hogy egyrészt a szigetelendő falat a portalanításon kívül nem kell előkészíteni (kivéve, ha omlik a vakolat, vagy magától jön le a tapéta), másrészt felragasztás után már nincs szükség felületkezelésre.
Nincs rétegrend, nincs szükség többféle anyagra, poros munkafolyamatokra, és nincs hang híd kockázat, magyarul nem érhetünk el ellenkező hatást, mint amit szerettünk volna. A szerelés pedig annyira egyszerű, hogy sokan maguk is meg tudják csinálni, megspórolva a mesterek munkadíját.

Mit várhatunk el a paneltől?

A lap átlagos, léghangra mért hangcsillapítási képessége 22 dB. Közérthetően ez azt jelenti, hogy akinek áthallásos ugyan a fala, de nem tudja például megkülönböztetni a tévé csatornákat, vagy nem érti pontosan, miről társalognak a szomszéd lakásban, annak a Halltex lapok segíteni fognak abban, hogy ezeket a léghangokat úgy érzékelje, mintha 5-10 méterrel távolabbról jutnának el hozzá. Háttérzajjá fakul a zaj, az éles hangok letompulnak, kiesnek. A zaj egy jól megépített társasházban is előforduló, már nem zavaró jelenség szintjére csökken.

Taika 04 es panellel burkolt házimozi egy panelházban Gyenge hangszigetelési minőségű falaknál (például az új építések, vagy a régi leválasztások egy részénél), a 12 mm-es panel nem lesz elég. Ezért a magyar forgalmazó kínálja a panelek natúr alapanyagát is 19 mm-es tábla vastagságban. Ez akár duplán is felrakható alapnak a falra, amit a tapétázott panel zár le. Így 3,1, vagy 5 cm lesz a hangszigetelő réteg.
A házimozi és zeneszoba építők számára nagy könnyebbség a Halltex panelek hazai megjelenése. A nívós technikához akusztikailag és megjelenésben is méltó lapok kiszolgálják és meg is mozgatják a fantáziát. Egyedi terek jönnek létre, ahova az ember büszkeséggel hívja meg vendégeit egy vetítésre vagy zenehallgatásra.


Bemutatóterem: 1054 Budapest, Aulich u. 3
www.halltex.hu
(+36-1) 302-1811
(+36-20) 4545-021

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mikor és mivel szigeteljünk

Egy új ház építésénél, de még felújításnál is fontos gondoskodni az épület hőszigeteléséről. Az építtetőnek előbb-utóbb döntést kell hoznia arról, hogy milyen anyagot válasszon erre a célra....


Fűtsünk elektromos árammal

Elektromos fűtésre kiváló alternatíva lehet a norvég fűtőpanelek valamelyike, mivel a fűtőpanelek kedvező ára, alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egyetlen helyiség, vagy akár egy...