Kress ikrek

A nyár folyamán két akkumulátoros fúrócsavarozót volt módunk tesztelni a Kress szerszámgép választékából. Az ABS 132 és az ABS 156 valóban ikreknek nevezhető, hiszen - ha az akkumulátort levesszük róluk - kívülről, a feliraton kívül semmi sem különbözteti meg őket. A különbség az akkumulátor feszültségében van, aminek persze teljesítménykülönbség a végeredménye. Mivel az Ah kapacitás a 13,2 V-os és a 15,6 V-os akkuknál azonos, így a tárolt energia a feszültség arányában eltér. A nagyobb teljesítményű gépnél kevéssel megnő a maximális nyomaték is (53-ról 55 Nm-re).

Ezek után már a két Kress fúrócsavarozót egyként kezelhettük, hiszen ha a talpába tűzött akkumulátort kivettük, nem is lehet megkülönböztetni őket. Természetesen arra azért a tervezők vigyáztak, hogy a két különböző teljesítményű akkut ne lehessen felcserélni a gépekben. Erre a megfelelő helyekre öntött kis műanyagütközők szolgálnak. A töltőknél erre már nincs szükség. Az intelligens töltőkészülék meg tudja különböztetni a kétféle akkufeszültséget; nyilván a töltőáramot figyeli és szabályozza. A két gép töltője így azonos.
A fúrócsavarozók felépítése a klasszikus irányelveket követi. Fogása kellemes, amit külön felerősít a markolat finom, puha gumi borítása. A csavarozási nyomatékot a szokásos helyen, a nyakrészen elhelyezett, 20-as skálával ellátott tárcsán lehet szabályozni. Az 1-es pont 1 Nm-t, a 20-as 7 Nm-t jelent. A gyakorlatban 1 Nm viszonylag kis nyomatékot jelent, kézzel könnyen lefogható, így a finom csavarbehajtási munkákhoz, kis csavarátmérőkhöz, műanyagba, puhafába hajtott csavarokhoz ajánlott. A 7 Nm-nél már nem ajánljuk a tokmány lefogását, mert bőrünk könnyen rajta marad. Ez már nagyobb csavarátmérőnél, keményfánál is elegendő. A szokásos módon természetesen a nyomatékhatároló ki is kapcsolható, amikor is a gép a maximális nyomatékot képes leadni; A csavarozási fokozatban ez - a fent már említett - 53, ill. 55 Nm-t jelenti, a fúró fokozatban pedig 22, illetve 24 Nm-t.
A számokból már kikövetkeztethető, hogy a két Kress gépnek kétfokozatú mechanikus váltója is van. A gyorsabb fordulatot jelöli fúró jelképpel, a lassúbb, erősebbet csavarral. A gyakorlatban persze ezt nem így választjuk külön, hiszen pl. acélt lassú fordulatszámon szoktunk fúrni, fát a leggyorsabban. Nevezhetnénk ezt inkább 1-es és 2-es fokozatnak. Kapcsolásuk a gép tetején történik. Egy csavarozóról nem hiányozhat a finom fordulatszám-szabályozási lehetőség és a fordulatirány-váltó sem. Elhelyezésük a szokásos. Az elektronikus szabályozó működése nagyon finom, a fordulatirány-váltónak pedig középső, reteszelő fokozata is van. Ez jó a véletlen megnyomás ellen, de egy-egy makacsabb csavar oldásához is érdemesebb a "mechanikus üzemmódra" átállni; az orsót reteszelni, és a gép elfordításával fejteni ki a csavaró-nyomatékot.
A gyorsbefogó tokmány szintén általánosnak mondható ebben a kategóriában. Egy másik gépcsalád kapcsán nemrég azt írtuk, hogy SDS fúrószár befogásával ne is tessék próbálkozni, úgy sem sikerül centrikusan megfogni a hornyolt fúrószárat. Nos, a Kress gépekre ez nem áll. A tokmány három szegmense viszonylag hamar megtalálja helyét a hornyok között, és így könnyen befoghatjuk az SDS szárakat. Ettől ugyan ütvefúróvá nem válik a gép, de tégla, vagy puhább kövek fúrásánál hasznos lehet, ha SDS szárainkat is tudjuk használni.

Az alapfeladat persze a csavarozás. A szükséges csavarbehajtó bitek tárolására ravasz helyet találtak a Kress konstruktőrei; az akkumulátor belső oldalánál, a talprészben alakítottak ki bittartókat. Ha a különböző márkájú fúrócsavarozó gépeket együtt nézzük, azt kell megállapítanunk, hogy külső jegyeik alapján nehéz különbséget tenni köztük. Felépítésük hasonló, majdnem ugyanazt tudják. A minőségi különbségek belül rejlenek, a felhasznált anyagokban, a megmunkálás finomságában és precizitásában. A Kress gépek ebből a szempontból mindenképpen a legjobbak közé tartoznak. A kék színű - "szakmai-iparos" programhoz tartozó - gépeket az igényes barkácsolóknak és az iparosoknak ajánljuk, rendszeres munkavégzéshez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Rend a műhelyben

Mindegy, hogy hol van kialakítva műhely, a garázsban, pincében, esetleg csupán a kisszoba sarkában, rendet tartani kell, különben hamar elkallódnak, tönkremennek a szerszámok. Ha nincs...