Gyorsan, olcsón, "konyhakészen"

Garázsmegoldások

Autónk védelméről a hagyományos módon épített garázsokon túl számos más megoldással is gondoskodhatunk. Ezeket a készen beszerezhető, viszonylag olcsó megoldásokat gyűjtöttük most csokorba az autótakarótól kezdve a ponyvagarázson és a nyitott autótetőn át, a könnyűszerkezetes mobilgarázsokig.

"Megkímélt állapotban, első-, nemdohányzó tulajdonostól, szervizkönyvvel, garázsban tartott autó eladó" -olvashatók több hirdetésben az eladó autók tartási körülményire vonatkozó értékmérő szempontok. Ezek egyike a garázs, hiszen a fedett helyen tartott autók nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, így karosszériájuk állapota sokkal tovább marad szép mint a szabad ég alatt tartott társaiknak.
Ahhoz, hogy autónknak fedett helye legyen nem feltétlenül kell időigényes és költséges építkezésbe fognunk, számos alternatív megoldás közül választhatunk.

Ponyvaborítású garázsok

Az autótakaró a legegyszerűbb, és legolcsóbb eszköz, amellyel a külső környezeti tényezőkkel szemben óvhatjuk gépjárművünket. Ezek az autó formájára szabott ponyvák többnyire impregnált pamutvászonból készülnek, és elegendő a jármű méreteit tudnunk ahhoz, hogy a megfelelőt kiválaszthassuk. Autótakarót már 5-20 ezer forintért beszerezhetünk. Előnye az olcsósága, és az, hogy a kertünkben nem foglal helyet egy épület, hiszen csak akkor használjuk, amikor a kocsi alatta van. Helytakarékos, hiszen egy garázs méretei jóval nagyobbak a benne álló autó méreteinél, míg az autótakarós megoldáskor az autónk "garázsa" pont akkora helyet foglal el, mint az autó. Hátránya, hogy némileg időigényes a rendszeres felhelyezése, és a levétele az autóról. Gyakran a páralecsapódás miatt az autó "dunsztban" marad alatta, és a nedvességbe a por is beletapad. A napsugárzástól viszont jól véd.
Fémvázas ponyvagarázst már 100-150 ezer forintért kaphatunk. Egyik változata a sátorgarázs, ami egy fóliasátorhoz hasonló szerkezet azzal a különbséggel, hogy fólia helyett textilbetétes PVC ponyva borítja, így élettartama 10-15 év is lehet.
A fémvázas ponyvagarázsok másik változata a hosszának feléig fixen rögzített, elülső fele pedig harmonikaszerűen felnyitható. (Ezt úgy lehet elképzelni, mint a kabriók felcsukható tetejét.) Így tudunk kiállni az autóval.
A ponyvával fedett típusok közül alagútgarázst is választhatunk, ha telkünk adottságai erre megfelelőek. Ez mindkét végén nyitható, így nem kell tolatgatni: egyik végén előremenetben beállunk, kiálláskor pedig a másik végén nyitjuk a garázst, így szintén előremenetben hagyhatjuk el azt. A ponyva színének megválasztásával elérhetjük, hogy az építmény a lehetőségekhez képest a legjobban illeszkedjen a környezetének a színéhez. A fémvázas garázsoknál már nem jelentkezik a ponyvagarázsoknál említett nedvesedés.

Nyitott garázsok

A ponyvagarázsokhoz hasonlóan a nyitott garázsok sem védik az autót a feltörés ellen, tehát ezeket csak zárt udvarban érdemes felállítani. A nyitott garázsok nagyon sokfélék lehetnek: önálló épületként is felállíthatók, vagy a ház egyik falához szerelhetők. Ezek a három, vagy négy oldalukon nyitott, szinte csak tetőként funkcionáló garázsok többnyire fából készülnek. Tetejük lehet zsindelyes, lemez, vagy cserepeslemez.
A barkácsáruházakban egy-két típusuk mindig kapható 100-200 ezer forint közötti áron. A készen kapható típusok hátránya, hogy méretük adott, és általában csak egyféle méretben készülnek: 3x5 méteres alapterülettel és 2,15 méteres belmagassággal. Egyszerű szerkezetükből adódóan, házilag is könnyen elkészíthetők a kívánt egyedi méretben. Előnyük, hogy nem kerülnek sokba, és főleg a fából készült változataik természetes látványt nyújtanak. Az esőtől-hótól, pára és zuzmaralecsapódástól védenek ugyan, de nem védenek a nagy hőingadozástól és a napsugárzástól is csak részben. Árnyékoló hatásuk azonban fokozható, ha építésükkor figyelünk a tájolásukra.

Mobil-, könnyűszerkezetes garázsok

Ezek már minden oldalukon zárt építmények, így az eddig bemutatott változatok közül a legnagyobb védelmet nyújtják: időjárás, lopás ellen is. Áruk 250 és 600 ezer forint között mozog. Az olcsóbbak színezetlen, horganyzott lemezborításúak, a drágábbakra műgyanta bázisú, vakolat-hatású dekorbevonat választható többféle színben, így a garázs színe a ház színéhez harmonizálható.
-"A gyorsgarázsoknak elegendő egy 10 centiméter vastagságú betonlap, aminek a mérete 5-5 centiméterrel legyen nagyobb, mint a garázs külső mérete. Alá egy sóder ágyat javaslok teríteni, ami a nedvességet felszívja, illetve a betonba egy térhálót" - mondta lapunknak Németh József, egy mobilgarázsokkal foglalkozó vállalkozás ügyvezetője.
Radócz Margit, a Tuti Kapu Bt. vezetője is 10-15 cm-es vasalt aljzatot javasol, mivel a könnyűszerkezetes elemeket dübelekkel kell rögzíteni a szilárd aljzathoz. Végszükség esetén azonban az is megfelel, ha hat "betontuskóra" rögzítjük az elemeket.
-"Az általunk forgalmazott garázsok egyike csak szakember által szerelhető össze, a német, illetve lengyel termék házilag is összeállítható. Tapasztalataink szerint azonban az ügyfelek 90 százaléka szakemberre bízza a szerelést, hisz nem mindenkinek állnak rendelkezésre szerszámok, dübelek stb." - tudtuk meg a szakembertől.
Németh József kiemelte: "A mobilgarázsok burkolata acél horganylemez, amely gyárilag 8 rétegű UV álló festéssel van ellátva, így a gyártó a festésre 15 év garanciát vállal, az átrozsdásra pedig 25 évet."
A könnyűszerkezetes garázsoknak számos elelőnye ismert: gyorsan, 5-8 óra alatt összeállíthatók, tartósak, felállításuk semmilyen kosszal nem jár. Bármikor, bárhol összeállíthatók, illetve szétszedhetők, mivel oldható kötésekkel vannak szerelve, így költözéskor a garázst is vihetjük magunkkal. A megrendelő igényei szerint változatos méretekben legyárthatók.
Extra felszerelések, amelyekkel felszerelhetők a mobilgarázsok: tetőnél cserepes lemez, oldalablak (bukó-nyíló, és fix is lehet), az ereszcsatornából horganyzott, vagy színes is felszerelhető, oldalajtó bárhová beépíthető, a garázsajtó lehet kétszárnyú, billenő, vagy szekcionált. Ugyancsak extraként lehet ektromos kapumozgatást is beépíteni többféle motorral.
Magyarországon körülbelül 10-12 éve vannak jelen ezek a termékek, de Németországban már 40 éve gyártanak mobilgarázsokat. A szakemberek szerint a 20-30 éves élettartam lehet reális egy ilyen szerkezetnél.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: garázs

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nem csak garázs

Egy szokványos garázst a tervező rendszerint úgy méretez, hogy egy közepes méretű gépkocsi elfogadhatóan elférjen benne, és esetleg még ki is lehessen szállni az autóból. Mondjuk valamivel több,...


Süllyesztett garázs

Praktikus parkolási megoldást kínál asüllyesztett autóbeálló, főleg abban az esetben, ha a kertben nincs hely egy garázs kialakítására, vagy sajnáljuk a kertet egy építménnyel elcsúfítani.