Szükségmegoldás garázs helyett

Ponyvagarázsok

2012-07-13 21:54:11 | Módosítva: 2012-07-13 21:57:18

A szabad parkolókban álló autók számtalan veszélynek vannak kitéve, ám garázs híján mégis sokan tárolják autójukat „csillaggarázsban”. A garázs természetesen sokba kerül és sokan nem engedhetik meg maguknak még a bérlést sem. A megoldás a ponyvagarázs lehet, de csak magánterületen állítható fel.

A ponyvagarázsok előnye, hogy nem szükséges hozzá építési engedély, bár felállításához ajánlatos kikérni a helyi önkormányzat véleményét, vagy hozzájárulását. Feltéve, hogy a ponyvasátrat saját, vagy a társasház telkén kívánjuk felállítani. Közterületen ugyanis nem engedélyezett a felállításuk, mert ez terület kisajátításnak minősül, és büntetést, továbbá a ponyvagarázs eltávolítását vonja maga után.

Van, aki egyszerű autóponyvával igyekszik védeni járművét az időjárási viszontagságoktól és a szennyeződésektől. Ezt ugyan akár közterületen parkoló gépjárműnél is lehet használni, ám ennek is számos hátránya van. Nem kellemes a le és felhelyezése, de a talajpára ellen sem védi a járművet, így fokozott korrodálódásnak van kitéve a karosszéria. Az UV sugarak és nyári időszakban az utastér túlzott felmelegedése ellen is csak a speciális anyagú, fényvisszaverő tulajdonságú autóponyvák védenek. A jégverés következményeitől a szivacsbetétes, vagy buborékbetétes autóponyvák nyújtanak csak védelmet.

Bármelyik kezelése elég nehézkes, és a szél is erősen igénybe veszi a nem pontosan a kocsi alakjára és méretére készítetteket. Az az igazság, hogy több a gond velük, mint amennyire hasznosak. Nyári melegben viszont az ún. félponyvák eredményesen csökkenthetik parkoláskor az utastér erős felmelegedését, és az ilyen ponyvák felhelyezése sem nehéz. A lényeg, hogy az anyaga fényvisszaverő és UV álló legyen.

A ponyvagarázsok között az összecsukható, ún. konzolos szerkezetűek régebben elég kedveltek voltak, bár a kezelésük nem volt könnyű. Jellegzetességük, hogy a zártszelvényű, hajlított vázelemek a talajhoz szilárdan leerősíthető csuklópont körül elforgathatók, és erre erősítik rá rögzítő fülekkel a védőponyvát. Esőben, hóban viszont a ponyva kellő előfeszítése nélkül a középső vázelemek között megállhat a csapadék, ami megnehezítheti a szerkezet kinyitását. A garázs körüli vízelvezetést is ajánlott megoldani, különben a csapadék beszivároghat a belső térbe, ami megnöveli a belső tér páratartalmát. Újabban a szellőzést nyitható szellőző fülek kialakításával oldják meg, viszont erős szélben ez a ponyva „felfúvódását”, feszülés miatti sérülését is okozhatja. Jó szellőztetéssel viszont kellő védelmet biztosít a járműnek az eső, hó és jégeső ellen is. A nyitása azonban nehézkes, és ha nem a kocsi méretéhez igazodó nagyságú a váz, beállás után nehéz a ki- és beszállás.

Sokkal korszerűbbek a sátor rendszerű ponyva garázsok. A váz anyaga többnyire porfestett zártszelvényű idomokból állítható össze. A szerkezet szilárd egységet képez. A tető lehet szokványos sátortető is, amelyet kívánságra fényáteresztő ponyva betéttel kombinálnak, hogy világosabb legyen a belső tér. Választhatók domború tetejű változatok is. Kisebb méretben motorkerékpárokhoz és quadokhoz is készítenek zártszelvény vázú ponyvagarázsokat, sőt már csak tetővel ellátott udvari gépkocsi beálló is beszerezhető rendelhető.

A ponyvák anyaga többnyire vízhatlan pamutvászon vagy textilbetétes PVC, amely kellően vastag, vízhatlan, UV álló, és különféle színekben kapható. A hőtűrésük -30 és +70 fok közötti, szakítószilárdságuk pedig jelentős. A vázra mindenkor sűrűn kell rögzíteni, mert az erős szél erősen igénybe veszi a ponyvát. Léteznek egy és két oldalról nyitható típusok, sőt akár a garázs egyik oldalán is fel lehet nyitni a ponyvaborítást, így akár más célra is használhatóvá teszi az alkalmi garázst.

Végső soron a ponyvagarázs szükségmegoldás, ám ennek ellenére a gépkocsiknak mégis jelentős védelmet biztosít a hosszabb parkolások idején a nedvesség, a szennyeződések és kisebb sérülések ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ponyva, garázs, autó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözőrendszerek kiegészítői

Lapunkban korábban már többször szót ejtettünk az automata, vagy félautomata, telepített öntözési lehetőségekről. Ezek továbbfejlesztése csúcstechnológiás rendszerekké már nem nagy beruházás.


Kapuautomatizálás

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a...