Falak festése

2016-08-03 09:51:37 | Módosítva: 2016-08-03 10:12:24

Lakásunk helyiségeit ugyan évszakoktól függetlenül akár saját magunk is kifesthetjük, erre azért mégis a nyári hónapok a legelőnyösebbek. Ebben az időszakban minden munkafázis könnyebben végezhető el, és a falakon is gyorsan megszárad a frissen felhordott festék. A festés azonban elég összetett munka, átgondolt előkészítést és anyagbeszerzést igényel. A festék felhordása csak az utolsó fázisok egyike, a siker kulcsa az előkészítési munkák alaposságában rejlik.


Nyáron ideális


Az előkészületek során fel kell mérni a szükséges festék mennyiségét, ki kell választani a fajtáját, színét, a számos falhiba kijavításához szükséges glettanyagot, és a festőszerszámokat sem árt felül vizsgálni. A ráfestéstől védendő felületek, pl. ajtók, ablakok tokjának és egyéb szerelvényeinek lefedéséhez, maszkolásához szükséges ragasztószalagok, és a bútor-, valamint padlóvédő fóliákról sem szabad megfeledkezni, mert ezzel a takarítás fáradságos részét lehet elkerülni. Egyszóval erre a munkára alaposan fel kell készülni. Ha már minden szükséges kellék megvan, a falak állapotát kell alaposan megvizsgálni. Előtte azonban bútor- és a padlóvédő fóliákkal kell minden olyan berendezési tárgyat és a padlót lefedni, amelyeket a további munka során keletkező porosodástól védeni akarunk. A mozgatható bútordarabokat pedig érdemes a helyiségből eltávolítani, vagy középre tolni, hogy ne akadályozzák a munkát.

Elsőnek a festett falak állapotát kell megvizsgálni. A 4-5-ször átfestett falak esetében már kétséges, hogy rákenhetők-e az újabb festékrétegek. Ha alapos előnedvesítés után felválnak a festékrétegek, akkor az ilyen falfelületeket teljesen le kell kaparni. A fellazult festékréteg széles spatulyával elég könnyű levakarni. A szerszámot 30-50 fokos szögben tartva, közepes erővel a falra nyomva a régi, átnedvesedett festékréteg könnyen lehántható. A jobban tapadó festékfoltokat újból átnedvesítve ezek is lekaparhatók. Eltávolításukkal biztosítható, hogy az új festék majd kellően tapad a glettel besimított és átcsiszolt falfelületre.

Ha viszont csak néhány helyen válik le a régi festék a falak alapos lemosását követően, akkor még rákenhető az újabb festékréteg. A falmosáshoz mosószeres, vagy kenőszappanos víz és korongecset, vagy más – nagy és hosszúszőrű – nyeles kefe szükséges. Ezzel lemosható a felületre rakódott por és egyéb szennyeződés. A nedvesítés hatására helyenként foltokban felválhatnak a vastagabb, és az alapvakolatra rosszul tapadó festékrétegek. Az ilyen felületi javítások száradás után még glettel besimítva, és utána csiszolva eltüntethetők. E mellett azonban a falon lehetnek repedések is. Ezeket ki kell tágítani, benedvesítés után pedig glett anyagába ágyazott vékony üvegszálas szövettel, vagy szalaggal, besimítva javíthatók ki. A kisebb lyukakat elég gettelve szintbe hozni.A foltozott részek kiszáradása után következhet a falak csiszolása, ami nagyobb felületű és nyeles simítólapra finom szemcséjű papírt rögzítve végezhető el. A csiszolást enyhe nyomással végezzük. A papír szemcséi közé tapadt port többször verjük ki, a kopott csiszolópapírt pedig cseréljük újra. A csiszolás után egy alapos portalanítás is szükséges, majd következhet a falak mélyalapozása. Erre azért van szükség, hogy a mélyalapozó megkösse a falfelületek laza szemcséit, és csökkentse a falak nedvszívását. Ez szerencsés esetben a szokásosnál jobban, kb. 15%-ban hígított falfestékkel is elérhető, ám a mélyalapozó hatásosabb e célra.

A falak festése előtt kifedő ragszalagokkal minden olyan felület és szerelvényt célszerű lefedni, amelyeket védeni kell az esetleges ráfestésektől. A kapcsolók, csatlakozó ajzatok fedelét érdemes leszerelni és ragszalaggal csak a szerelvény vázára érdemes rásimítani. Az ajtó- és ablakkeretek, padlószegélyek szélét is érdemes ragszalaggal lefedve védeni a ráfestésektől.

A falfelületek festéséhez ma már szinte csak a festőhengert szokás használni. Előtte a belső éleket és a tokok, padlószegélyek szélét kell széles ecsettel befesteni, a henger pedig csak a nagy falfelületekhez használható. Mindig egy falfelületet érdemes festékkel bevonni. Előbb a mennyezettel érdemes kezdeni, aminek befestésekor nagyon hasznos a hosszabbító nyél használata, mert így elkerülhető a fárasztó létrázás. A felületeket egymás melletti sávokban célszerű egyenletesen bevonni, így elkerülhetők az esetleges foltosodások, és a sávok szélei is jól összedolgozhatók. Lényeges, hogy a hengerből ne túl sok festék kerüljön a falra. Jól fedő falfestékeknél így elérhető, hogy akár egy rétegben is foltmentes, homogén felület alakuljon ki. A foltmentes felület többnyire legalább két réteg felhengerelésével alakítható ki, bár a cseppmentes, egyrétegű falfestékek jól fedő pigmentjei egy vékony rétegben felhengerelve is foltmentesek lesznek, de csak teljes száradásuk után.A festőhenger szálhosszúsága is fontos. A 12-16 mm-esek több festéket vesznek fel, mint a velúr hengerek. A hosszabb szálhosszúságú hengerek a felületet is meghatározzák, ezekkel rücskösebb fedőréteg érhető el, míg a velúrok a teljesen sima falakhoz és az egyrétegű falfestékekhez előnyösek. A hengerek használatát illetően jó tudni, hogy a festéket előbb fel kell hordani a falra, majd áthengerelve tehető teljesen egyenletessé a felhordott festék. A henger szálai soha ne legyenek túltelítve, a felesleget a lehúzó rács használatával lehet a szálak közül kinyomni. Ezzel nemcsak a felhasznált festék mennyiségével lehet takarékoskodni, hanem a fal is többszöri átfestést fog elbírni leválások nélkül. Az átfestési időre is ügyelni kell; ez általában 2-6 óra, különben a második réteg hengerlésekor felszedheti az alatta levő, még csak szikkadt festékréteget. Ha már egy falfelület elkészült, a fedőszalagokat mielőbb el kell távolítani, mert a megszáradt festéket a széleken feltépheti, a hiba kijavítása pedig plusz munkát igényel. A festési műveletek végeztével jöhet a takarítás és a szerszámok alaposan letisztítása. Ezeket kimosva, letisztítva kell elrakni, mert csak így lehet őket legközelebb újból használni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az utca művészei: freskó a tűzfalon

Időnként fellángol a vita, hogy a graffiti, azaz a falfirkák nevezhetők-e művészetnek. Némelyik ugyan valóban nagyon dekoratív és egyedi, ám ezek többnyire inkább túlzott méretű szignók, azaz...


Figyeljünk az alapokra

Újépítésű házunk, lakásunk legfontosabb része az alapozás, mely eleve elrendeli építményünk jövőjét. Az alapozási hibák a legsúlyosabbak. Már a tervezési fázisban is lehetnek tévedések, a...