Különleges örökzöldek

2013-03-10 20:51:39 | Módosítva: 2013-03-12 22:07:19

Az örökzöldek – közülük is a fenyők – a tél, és a karácsony jelképei. Kertjeinkben is gyakran ültetjük e növénycsoport tagjait, ám nem túl nagy fajtaválasztékban. Pedig tűlevelű örökzöldekből egész színes dolgok is kihozhatók.

Képes összeállításunkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem minden fenyő „csak” zöld. Sokan azért nem szeretik a fenyőféléket, mert mindig zöldek, látványos virágaik nincsenek. Pedig ha szétnézünk (főleg külföldön), óriási változatosságot mutat e növénycsoport. Persze csak ott, ahol ezt a választékot meg tudják fizetni.

Az örökzöldek között vannak lomblevelű, és tűlevelű örökzöldek. Utóbbi csoportba is igen sok nemzetség még több faja tartozik. Fenyők közül legismertebb a Pinus, Abies, Picea nemzetségek, de a cédrusok, tuják, hamisciprusok, borókák is sokféle kertészeti változattal dicsekedhetnek.

Találunk nagynövésű, és törpe fajtákat mindből, és a színes lombúak itt sem hiányoznak. A növekedési típusokban itt is megtalálhatjuk már a nemesítések eredményeképp azokat, melyeket a lomblevelűeknél is ismerünk, így az oszlopos növekedésűek mellett a gömb- vagy a szomorú-, azaz csüngő ágú fenyőket.
A fenyőkülönlegességek beszerzése nem túl egyszerű, mivel kicsi nálunk a fizetőképes kereslet, ezek meg lassú növésű taxonok, sőt, ha még oltani kell őket, az tovább emeli az árat, ám beszerzésük azért nem lehetetlen.

A gondozásuk sem nagy ördöngösség, ha hagyományos örökzöldek jól érzik magukat a kertünkben, akkor ezekkel sem lesz gond. Amire figyeljünk a törpék esetén; a téli relatív vízhiány, ami kiszáradásukat okozhatja. A fenyőkön télen is van lomb, azaz ők ilyenkor is vesznek fel vizet, és „táplálkoznak”, noha jóval kisebb intenzitással, mint a vegetációs időszakban. A talajban hiába van víz, ha az fagyott, akkor a növények nem tudják felvenni. Sokan hiszik azt, amikor tavasszal lehull fenyőikről a lomb, hogy kifagytak. Ez nem igaz, mert ezek a tajgáról és hósapkás magas hegységekből származó örökzöldek sokkal hidegebbet is el tudnak viselni, mint ami hazánkban jellemző. A probléma a törpe nemesítésűekkel, hogy nem csak a növény, a gyökere is kicsi, azaz a talajban nem ér túl mélyre. Nem kifagy a fenyő, ha elpusztul, csak a hetekig átfagyott talajból nem képes vizet felvenni és kiszárad.

Ez ellen takarással védekezhetünk, terítsünk a talajra sötét murvát, kéreg-aprítékot, vagy geotextilt. A sötét szín miatt ezeket hamar felmelegíti a nap, így alattuk a talaj egy része is felenged, és a fenyő vízhez juthat. A nagyobb növésűek esetén pedig télen a friss havat rázzuk le az ágakról, mert a hó tömegétől eltörhetnek. Ha a hó egyszer már megolvadt, majd visszafagyott, akkor már hagyjuk inkább az ágon, mert ekkor a rázással több kárt okozunk, mint hasznot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: örökzöld, fenyő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műfenyőfák

Szinte minden évben karácsony táján felvetődik a kérdés, hogy hagyomá­nyos- vagy műfenyőfát vásároljunk. A valódi fenyőknek azonban szinte csak annyi az előnyük, hogy illatuk betöltik az egész...


Karácsonyfa választás

A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és foglalkozni kezdünk a karácsonyfa vásárlás gondolatával. Ehhez viszont jó tudni, hogy milyen is az igazán kívánatos, mégis...