Betétdíjasok a PET palackok

2024-03-18 10:10:36 | Módosítva: 2024-03-18 10:13:09

2024. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer lesz Magyarországon. Cél a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása 3 éven belül. Jelenleg ezeknek a műanyag és üveg italos palackoknak, valamint fém dobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek.


2024. kezdődően

Mintegy 2000 visszaváltási pontra, REpontra lehet majd visszavinni a palackokat, és ez a hálózat az új csatlakozókkal folyamatosan bővül majd. Az ilyen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza. A visszaváltós rendszer az egyik leghatékonyabb a körforgásos gazdaság szempontjából, mert az egyutas termékek esetében bevezetendő, egységes, 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a palackot, ezzel értékes újrahasznosítható alapanyagot juttat vissza a gazdaságba.

Január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Ezeket a jelöléseket kell tehát keresni január 1. után a 0,1-3 liter közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag, üveg palackok vagy fém dobozok. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új jelölés nélkül palackokat, ez után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek nem lesznek visszaválthatóak a RE-pontokon.


A jövő januárban életbelépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszerértékesítésből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. Ennek köszönhetően induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani.


A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni. Választhat utalványt, melynél a palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.

Egy másik lehetőség, hogy az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikáció­ban regisztrált ügyfélként az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján. Végül harmadik lehetőségként a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

A jövőre bevezetendő új visszaváltási rendszer Norvégiában már 20 éve működik, és eredményesnek látszik az újonnan belépő balti országokban és Szlovákiában is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Palackokból melléképület

Lapunkban korábban is mutattunk már be olyan épület-megoldásokat, melyekben üdítős PET palackok újrahasznosításán alapultak. Ímeegy újabb változat, mely stabil, olcsó, egyszerű. A képeken ezek...


Üvegház PET palackokból

A PET palack hulladékként igen káros, ám számos dologra felhasználható, mely lehetőségekről korábbi lapszámainkban már olvashattak. Most egy nagyobb szabású vállalkozást mutatunk be, nevezetesen...