Gyógynövényes fürdőzsák házilag

2024-04-15 10:40:59 | Módosítva: 2024-04-15 10:41:43

Egy hosszú, fárasztó nap után mi sem nyugtatóbb, mint egy kellemes, meleg fürdő. Ha gyógynövényeket is teszünk a fürdővízbe, testünket és lelkünket még inkább kényeztethetjük. Praktikus okokból a gyógynövényeket érdemes fürdőzsákba tölteni, és ezt használni a hatóanyagok kioldódásának biztosítására.


Először is szükségünk van egy kis zsákra. Ezt elkészíthetjük mi magunk is. Akár varrhatunk is egy pici zsákot, de az is bőven elég, ha csak összekötünk felül egy kör alakú anyagdarabot. Legjobb, ha lenvászonból készítjük, de nyugodtan használhatunk régi pamut pólót, nylonharisnyát vagy bármilyen anyagot, ami a kezünk ügyébe akad.

Melyik gyógynövényt válasszuk? Leghatásosabb, ha egyfajta keveréket készítünk magunknak. Úgy válogassuk össze a növényeket, hogy a kellő hatást érjük el vele. Ha fáradtak vagyunk, és lefekvéshez készülődünk, akkor nyugtató, relaxáló keveréket készítsünk. Muskátli levelet, levendulavirágot, komlót, kamillát és rózsaszirmot tehetünk a zsákunkba. Ha energiára van szükségünk, akkor használjunk pezsdítő keveréket. A zsák feltöltésére borsmentát, rozmaringot, gyömbért, birslevelet, citromfüvet, fenyőt, borókát válasszunk. Tehetünk még a keverékhez durva tengeri sót, zabdarát vagy tejport is. Ezek különösen jót tesznek bőrünknek, mivel puhává, üdévé varázsolják.

Amint elkészítettük kis fürdőzsákunkat, már használhatjuk is. A zsák száját bekötjük egy szalaggal, majd ennél fogva rátekerjük a csapra úgy, hogy beleérjen a vízbe. Ahogy alámerül, már élvezhetjük is a gyógynövények kellemes illatát, és nemsokára érezzük hatásukat is. Egy zsákot nyugodtan használhatunk többször is, csak arra ügyeljünk, hogy két használat közt teljesen kiszáradjon. Két alkalom után érdemes újat készíteni.


Egy kis ráadás-ötlet

Ugyanezeket a kis zsákokat betehetjük a hálószobánkba is, akár a párnánk alá, akár például az ágytámlára akasztva. Kellemes illatúak, és így szárazon is kifejtik jótékony hatásukat. Arra azért ügyeljünk, hogy ha a párnánk alá tesszük, akkor lapos zsákocskát készítsünk, hogy ne legyen kényelmetlen aludni rajtuk. Mind a fürdő, mind a párna alá való kis zsák kedves és hasznos ajándék lehet barátainknak. Hímezhetünk rá nevet, varrhatunk rá mintákat, vagy díszíthetjük bármi mással is, ami az eszünkbe jut, biztosan örül neki, aki kapja. Kitűnő ajándék a sokféleképpen díszíthető gyógynövényes zsákocska.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyógynövények kerti tavakhoz

A gyógynövények sokféleségéből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok...


Középpontban a szúnyog

A balzsamos nyári esték a szabadban kellemes időtöltés nyújtanak mindenki számára, akár sütögetésről, baráti összejövetelről vagy csakegyszerűen a természet élvezetéről van szó. Igen, ideális...