Felhasználási módjainak se szeri, se száma. Több közmondás, szólás is alátámasztja, hogy a csalán annak ellenére, hogy a népgyógyászat régóta használja, mostoha sorsú a hazai gyógynövények között. Pedig ez a „hitvány” gyom jelzi, hogy a talaj nitrogénban gazdag, így a biokertész első számú segítőtársa. A civilizációs ártalmaktól szenvedő emberek számára vértisztító, méregtelenítő hatóanyagokat tartalmaz. A nagycsalán (Urtica dioica) a csalánfélék családjába tartozik, melynek 30 faját ismerjük különböző élőhelyeken. Az ország területén mindenhol előfordul ez a kétlaki, évelő növény. Az egész felülete mirigyszőrökkel fedett, melyek égető, viszkető bőrpírt okoznak, ha megérintjük.
A csalánnak a leveleit és a gyökérzetét érdemes gyűjteni. A szárból kizárólag a csúcsi, körülbelül 5 centiméternyi lágy rész kerülhet bele a keverékbe. A begyűjtött csalánt érdemes több vízben megmosni a por és a levéltetvek eltávolítása érdekében. A levél és leveles hajtás beszáradási aránya 5:1, ugyanez gyökérzet esetén 3:1. A gyökerek gyűjtésekor leverjük róluk a földet, eltávolítjuk a szárat, megmossuk, majd gyakran forgatva szárítjuk.
Régen a szárát is hasznosították: a kenderhez hasonlóan áztatva csont fehér rostot kaptak, amit szövésre lehetett felhasználni. Az első világháború alatt alsó, és felső ruházatot is készítettek belőle. A levéldrog glikozidokat (urticol, urticolin), csersavat, a mirigyszőrök hangyasavat, ecetsavat, hisztamint tartalmaznak. Jelentős még B- és C-vitamin tartalma, rengeteg klorofillt, ásványi sókat, vasat tartalmaz. Glükokininje csökkenti a vércukorszintet. Ipari méretekben a csalán levelét klorofill előállítására használják fel.
A begyűjtött csalán jelentős részét gyógyteaként hozzák forgalomba. Alkalmazási területei: cukorbaj, csalánkiütés, hólyaghurut, reuma, köszvény, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen, vértisztító, vizelethajtó, köhögéscsillapító, általános erősítő, vérszegénység, sápadtság, aranyér, tüdőbaj eseten, valamint tejfakasztásra, stb. használható. Külsőleg bőrkiütések borogatására, aranyeres ülőfürdőként, hajhullás, korpásodás, zsírosodás ellen öblítőként, torokgyulladás esetén gargarizálóként használják. Reumás bántalmak gyógyítására a fájó végtagokat friss csalánhajtásokkal megcsapkodják. Korpával és kukoricadarával keverve csibék, malacok számára kitűnő indító táplálék. Az áztatott, vagy forrázott csalánlevél szűrt levével permetez a biokertész levéltetvek ellen, és nyomelem pótlására. Az erjesztett csalánlé pedig kitűnő hígtrágya. A nem kívánt szaghatásokat zeolittal lehet csökkenteni, melynek a nyomelem pótlásban is szerepe van. A klorofillt, mint ártalmatlan színezőanyagot a likőr-, üdítőital-, édesség-, gyógyszer-, élelmiszer-, fa-, papíripar is felhasználja. A csalán gyökérzetét ősszel és tavasszal gyűjtik. Főzetét belsőleg bélhurut ellen fogyasztják, de reuma elleni fürdőket is készítenek vele. Külsőleg hajhullás, korpásodás elleni szerek alkotója. A tótok tüdővész elleni házi szerek volt: kosborgumóval, veronikával, tüdőfűvel, zilizgyökérrel, erdei szamóca levelével, vöröshagymával először főzve, majd sütve, mézzel leöntve.
Gyógyhatású alapreceptek
Tea
2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra egy, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.
Tinktúra
A kiszedett gyökeret alaposan megmossuk, megtisztítás után aprítjuk, üvegbe tesszük és ráöntünk 40%-os alkoholt, majd két hétig melegen tároljuk.
Hajöblítő korpásodás és hajhullás ellen
Ahány maréknyi csalánt használunk, annyi liter vízben forrásig melegítjük azt, majd néhány perces állás után leszűrjük és kész az öblítő. Arctisztító forrázat csalánlevél és diófalevél azonos arányú mennyiségéből készíthető.
Lábfürdő
Csalángyökérből, szárból és friss levélből vegyünk 3 maréknyit, ezt áztassuk másnapig 6,5 liter vízben. Ekkor felforraljuk, és még melegen alkalmazzuk is. Szűrni nem kell, és esetleg a következő napon még egyszer felhasználhatjuk, többször már nem ajánlatos, inkább készítsünk új fürdővizet.
Csalán hajecet
100 gramm apróra vagdalt csalánlevelet fél liter vízzel, és ugyanennyi 10%-os ecettel fél óráig főzzük, majd leszűrjük. Este lefekvéskor a szerbe mártott vattával bedörzsöljük a fejbőrt. Hetente egyszeri hajmosás után a fejbőrt nem avasodó krémmel kell bekenni.
Hasmenés elleni teakeverék
Borsmenta, csalán, édesköménymag, kamilla, lándzsás útifű, tölgyfakéreg 1:1 arányú keverékét (egy-egy evőkanálnyit) 1 liter vízben néhány percig forraljuk, majd lehűtve ezt a levet napközben többször fogyasztjuk. Közben jót tesz, ha böjtölünk.
Bél- és gyomorfekély elleni kúra
Csalánlevél, burgonyagumó, káposzta vagy spenót turmixban frissen kinyert levét fogyasszuk el étkezés előtt egy kupicával. 1 kg nyersanyagból 2,5-4 dl lé nyerhető. Egy adag lé 100 gramm alapanyagból lesz.
Körömgomba elleni kúra
1 liter lobogó, forró vízbe két púpozott evőkanálnyi csalánlevelet teszünk, majd 20 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor két deciliternyit fogyasztunk belőle. Ugyancsak langyos csalánteában áztatjuk a fertőzött körmöt reggel és este. Mint ahogy a körömgombásodás gyógyszeres kezelése is hosszú időt vesz igénybe, itt se számítsunk gyors eredményekre.
Szénanátha ellen
Csalán, vagy mezei zsurló, esetleg a kettő keverékéből készült teát igyunk naponta a főétkezések előtt. További, csalánt tartalmazó gyógytea keverékekről, következő számunkban olvashatnak. Most következzenek a különleges gyógyhatású ételek és italok, melyeket csalánból készíthetünk el.
Tavaszi kúra ital
100 gramm csalánlevél, 100 gramm bodzavirág, 40 gramm kökényvirág, 80 gramm nyárfarügy. A keverékből egy evőkanálnyit 3 dl vízben öt percig forralunk. Reggel és este étkezés előtt fogyasztjuk.
Ifjító csalánbor
Fiatalítóan hat a szervezetünkre a csalánbor. 7,5 dl borhoz 50 g szárított és őrölt csalánmagot keverünk. Egy hónapon keresztül érni hagyjuk, majd leszűrjük filtráló papíron keresztül. Ezt követően egy evőkanálnyi vegyes virágmézet keverünk bele. Étkezések előtt alkalmanként fogyasztunk belőle.