Okosított háztartás

2024-03-27 14:53:12 | Módosítva: 2024-03-27 15:00:17

Az okosotthon rendszerekkel foglalkozó szakcégek értelmezése szerint az még nem okosrendszer, ha a lakásban a világítást, a fűtést vagy éppen elektronikai eszközeinket az eredeti kapcsoló, távirányító mellett telefonunkról is tudjuk vezérelni. Ez önmagában csak kényelmi funkció. Igazi okosrendszerré akkor válik, ha a különböző funkciók a felhasználó beavatkozása nélkül magától működnek, melyet a felhasználó igényei és viselkedése vált ki. Az egyes eszközök szenzorok (érzékelők) segítségével képesek egymással kommunikálni és reakciókat kiváltani. Mi most maradunk az amatőrebb megközelítésnél, és a készen kapható készülékek praktikus használatáról írunk.


Lehetőleg maradjunk egy rendszeren belül

A régebbi rádiófrekvenciás (RF) és infrás (IR) készülékek is felokosíthatók valamilyen szinten. Kaphatók olyan internetes átjárók, amik képesek megtanulni az RF és IR távirányítók jeleit, és azokat az internetre vinni, hogy a telefonunkkal is vezérelhetők legyenek. Korábban írtunk már a Broadlink rendszeréről, ami gyorsan és egyértelműen megtanulta az RF kapcsolókat, RF konnektorokat és a tévé, a rádió infrás távirányítóját is. Egy klíma távirányítóját már kevésbé, de azért azzal is lehet próbálkozni.

A sima RF kapcsolókhoz tartozott egy relé, vagy egy RF dugalj, és ezeket tudjuk távkapcsolni. Ma a kereskedelemben már alig kapható olyan RF távkapcsoló, aminek a kapcsoló reléje kizárólag RF jeleket fogad. Helyette a relék egyben wifire is tudnak kapcsolódni, ami a telefon megfelelő programjával azonnal elérhetővé válik. Lakberendezési áruházaink okosvilágításai ilyenek, és a kapcsoló-wifis relé kombináció a kereskedelemben széles körben megvásárolható. Ilyen a népszerű és elterjedt Tuya rendszer, vagy ilyenek a Sonoff kapcsolói is. Rendszerint saját program tartozik hozzájuk, amit különösebb informatikai képzettség nélkül is egyből használhatunk.


Ezeknek kétségtelen előnyük az, hogy nincs külön internetes átjáró, megvesszük az okosizzót vagy az okos-infrapanelt, melyeket csatlakoztatunk a wifi rendszerünkhöz, és rácsatlakozunk a telefonunkkal. Más a helyzet azokkal a rendszerekkel, amelyekhez egy ún. gateway (átjáró) tartozik (pl. ZigBee). Ilyen pl. a Xiaomi okosrendszere is, melyhez tartozik egy központi egység, ez kapcsolódik az internethez, és az egyes háztartási készülékek rádiófrekvenciásan kapcsolódnak – a hatótávolságukon belül – a központhoz. Készen is lehet kapni ilyen egyszerű rendszert, például riasztó funkcióra. A központon kívül kapunk hozzá egy-két nyitásérzékelőt és egy-két mozgásérzékelőt is. Csak a kiválasztott helyre kell tenni őket, és hamar megtalálják a központjukat, melyen keresztül aztán megkapjuk a wifis vezérlés lehetőségét. Az egyes elemek bővíthetők, vehetünk hozzájuk további érzékelőket, lámpákat, kamerákat stb.


Sőt, azért a telefonos vezérlésnél többet is kapunk, hiszen itt már megteremthetők különböző interakciók és automatizmusok is. Például, ha kinyílik az ajtó, vagy mozgást jelez az infra érzékelő, akkor felkapcsolja a világítást, és figyelmeztető jelzést is küld a telefonunkra, vagy egy hőmérő bizonyos hőmérsékletnél bekapcsolja az infra fűtést.

A ZigBee-s központok meg tudják tanulni a redőnytávirányítók RF jeleit, lehet a telefonról – távolról is – fel-le húzni a redőnyöket, igaz közbülső helyzetben megállítani nem lehet. Korrektül megtanítható számukra a tévé távvezérlése is, nem csak a ki-be kapcsolásra, hanem a legfontosabb funkciók vezérlésére is alkalmasak. A tévé távkapcsolója szinte megjelenik a telefonunkon. Ugyanígy, egy eredetileg nem wifis klíma minden szükséges funkciója megkaphatja a távoli vezérlés lehetőségét, és az automatizmusokra is lehetőség nyílik.

Némi gondot jelent azonban, ha a különböző félig okos eszközeink nem egy rendszerbe tartoznak, és így különböző mobilapplikációkkal vezérelhetjük őket. A lámpákat vagy éppen a garázsnyitó motorját pl. az Ewelink program irányítja (Sonoff), az RF relés kapcsolókat a SmartLife (pl. Tuya), míg a riasztó rendszerünk a Xiaomi Home szoftverrel működtethető. Nem megoldhatatlan feladat ez, de azért könnyű elrontani, hogy most éppen melyik applikációt kell indítanunk ahhoz, hogy kinyissuk a garázst. Ebből a szempontból mindenképpen ajánlatos arra törekednünk, hogy okoskészülékeink egy applikációhoz tartozzanak. Ez nem feltétlenül jelent egy márkát, hiszen egy program többféle okosrendszert is kiszolgálhat, de vásárlás előtt erről meg kell győződnünk.

Szerencsére vannak olyan alkalmazások (asszisztensek) is, amik a különféle rendszereket össze tudják fogni. Ilyen pl. a Google Home, a Google Asszisztens vagy az Apple HomeKit, melyek pl. a hangvezérlés lehetőségét is hozzáadják készülékeink vezérléséhez. Integrálni lehet hozzájuk pl. az Ewelink, a SmartLife, a Xiaomi Home programokat, és még egy sor más programot is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapcsolat a jó közérzethez

A szobahőmérséklet szabályzás, padlófűtési rendszerek vezérlése területén az Uponor a Smatrix Pulse rendszerét ajánlja, amely elérhető vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is.Ez a rendszer...


Meleg otthon kényelmesen, bárhonnan…

Hideg lakásba érkezni fázós napokon, vagy a megérdemelt pihenést vacogással kezdeni – nemjóérzés. Akinek programozható fűtése van, annakkönnyebb – bár, ha nem megszokott időben érkezünk haza,...