Változnak az energetikai tanúsítványok

2024-04-02 23:17:00 | Módosítva: 2024-04-02 23:20:30

2023 novemberben hatályba léptek azok az új épületenergetikai szabályok, melyek értelmében 2024 januárjától az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és az új épületek építéséhez is szükséges lesz az új típusú tanúsítványokra.


2023. novembertől hatályosak az új épületenergetikai szabályok

Az elmúlt években lassan, de biztosan kezdett egyre nagyobb teret nyerni az átlagemberek gondolkodásában is az energiahatékonyság fontossága, és a már bejáratott, a köztudatba bekerült energiatanúsítási rendszeren keresztül a közvélemény mellett a szakma, így a hitelintézetek is egyre több hasznos információt tudtak kinyerni a lakásállomány állapotáról, annak változásáról. Az összeurópai szakmai ajánlások is az energetikai tanúsítás egységesítését, minél szélesebb körűvé tételét célozzák, melynek célja, hogy javuljon a lakásállomány állapota. 2050-re ugyanis az Európai Zöld Megállapodás szerint átlagosan nettó nulla közelében kell lennie a hazai lakásállomány energiafogyasztásának.

Az energetikai tanúsítványok jogszabályi háttere, ezáltal a tanúsítvány készítésének a folyamata is változni fog. A változás legfontosabb részeit az alábbiak jelentik.

– Az adásvételnél és a bérbeadásnál is kötelező marad az energetikai tanúsítvány átadása, azonban az új szabályozás szerint nem kell a szerződésbe beleírni az okirat HET számát, azaz az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi azonosítószámát. Arra viszont figyelni kell, hogy bár feltüntetni nem kell, de a szerződéskötés napjáig, legkésőbb a birtokbaadás napjáig be kell mutatni az okiratot.

– Bár eddig csak akkor kellett a hirdetésekben feltüntetni az energetikai besorolást, ha volt az ingatlanról tanúsítvány, azonban november 1-jétől kötelező lesz már a hirdetésben is feltüntetni azt.

– Az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakul A+++-tól I-ig terjedőre. Emellett két energetikai besorolása lesz az ingatlanoknak. Az egyik az eddig használt energetikai jellemzőre vonatkozik, míg a másik a lakóegység szén-dioxid kibocsátása alapján kategorizálja be azt.

– Eddig a kiállítás időpontjától 10 éven keresztül voltak érvényesek ezek a tanúsítványok, azonban novembertől ez az idő 5 évre fog csökkenni. Az is fontos változás, hogy a 2023. november 1. előtti tanúsítványok 60 napig lesznek felhasználhatóak november 1-et követően, ezután minden a fenti dátum előtt kiállított tanúsítvány érvényét fogja veszteni.

– Közérthetőbbé válik a tanúsítványok tartalma. A változások szerint külön be kell majd kategorizálni a határoló szerkezetet (a külső falakat, nyílászárókat, tetőket), illetve a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvíz-rendszer, légtechnika stb.) energetikai minőségét egy 5 szintű (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló) skálán, valamint sokkal részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd az ingatlanról megadni, amelyekkel el tudja érni az ingatlan a két legfelső („jó”, és „kiváló”) szintet.


forrás: pénzcentrum

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legyen zárófödém a padlásfödém

MESTER+Sok olyan családi ház van, amelynek nem építjük be a tetőterét. A padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, ezért megfelelő...


Tetőtér szigetelése

A rosszul szigetelt ház magasabb fűtési és légkondicionálási költségeket jelent, ráadásul csökkenti a lakók komfortérzetét és rontja a helyiség akusztikáját. Ezért a megfelelő szigetelőanyag...