Fogbetegségek

2024-04-12 21:35:27 | Módosítva: 2024-04-12 21:40:25

A fogbetegségek kellemetlenségük mellett azért is veszélyesek, mert nem csak a fogakat, hanem az ínyt és a csontos fogágyat is érinthetik. Célszerű ilyen esetben minél előbb orvoshoz fordulni, ám kiegészítő terápiaként számos gyógynövény alkalmas a fogbetegségek okozta fájdalmak enyhítésére, valamint ezek megelőzésére is.


Leküzdése gyógynövények támogatásával

Gyakori tünet a fogak érzékenysége, aminek okát nem egyszerű megtalálni, annyi féle lehet. A fogunk érzékenységét kiválthatják táplálkozási tényezők, savasság, stressz, ám leggyakoribb a hőmérséklettel kapcsolatos érzékenység, amely hideg, vagy meleg ételek italok szájba vételekor hasító fájdalom formájában jelentkezik. A fogbetegségek látható tünetei között szerepel a vörös, esetleg duzzadt és érzékeny íny. Ez a gyulladás lejjebb húzódhat rossz esetben és akár az egész csontos fogágyat is elkezdheti betegíteni. Fogfájás, ínygyulladás esetén a fekete ribiszke fogyasztása belsőleg enyhítő hatású lehet, hatása a gyulladáscsökkentő kortizon gyógyszeréhez hasonló. Homeopátiás szerek közül az árnika szedése javasolt még ilyen esetekben. Az íny erősítésére mirha, fekete áfonya hatóanyagai hozhatnak enyhülést. Gyulladásos folyamatok megelőzéseként szintén belsőleg alkalmazhatók az orvosi ziliz, a búzavirág, útifű, valamint a zsályából készült teakeverék fogyasztása. Külsőleg öblögetésre alkalmasak az íny és a szájnyálkahártya gyulladásait csökkentik a kamilla, alkörmös valamint a körömvirágból készített alkoholos kivonat, emellett jó eredmény érhető el az antibakteriális hatású méhészeti termék a propolisz rágásával. A sarkantyúka magjából és leveléből, valamint a zsálya, katáng, útifű és kasvirágból készült erős forrázat kihűtve alkalmas a fertőzéses eredetű fogínygyulladások leküzdésére.


A fogszuvasodás megelőzésének legjobb módja a rendszeres és alapos fogmosás, ám számos természeti népet ismerünk, melyek még napjainkban sem láttak fogkefét és fogkrémet, mégis jobb állapotban vannak a fogaik, mint nekünk, „civilizált” életet élőknek. Ennek oka, a táplálkozásukban rejlik. Azaz fogaikat sokkal jobban használják annak köszönhetően, hogy táplálékaik kevésbé feldolgozottan, mint azok, melyeket mi eszünk. A fogszuvasodás megelőzésének alapja a plakkok, azaz a foglepedék kialakulásának megakadályozása. Erre alkalmas a körömvirág, vagy kakukkfű tinktúrával történő öblögetés, a zöld tea (cukor nélkül) rendszeres fogyasztása étkezések után, valamint a zöld tea illóolajának 70 százalékos hígításban történő alkalmazása tökmagolaj vivőanyagot használva. Ám emellett itt van a híres medvecukor alapanyaga az édesgyökér is, mely díszítőértéke miatt minden kertben helyet kaphatna. E növény gyökerének a rágcsálásával szintén megelőzhető a plakk-képződés.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tematikus kertészkedés

Hazánk kertészeti kultúrájára mindig hatással van valamilyen divat – ami persze nem baj. Az1900-as években a bolgárkertészet, majd a Szovjetunió adta az irányvonalat, utána a század végén inkább...


Szép bodorrózsa: vírusok elleni bevetésen

Az antivirális hatású gyógynövények közül újabban a bodorrózsa került a figyelem fókuszába, mert remélik, hogy sikerrel bevethető az új típusú koronavírussal szemben is. Ameddig a kutatások...