Bontás és takarítás

Referencia lakás I.

2009-07-17 23:44:11 | Módosítva: 2015-03-21 16:56:37

Ebben az évben az Ezermester két speciális vállalkozásba is belekezd, illetve már bele is kezdett. Az egyik egy kis méretű lakás felújítása, a másik valamivel nagyobb volumenű; egy meglevő földszintes házra történő emeletráépítéssel egy új lakás felépítése. Mindkettő a leendő tulajdonosokkal együttműködve valósul meg. Újságunk és Olvasóink számára azt az előnyt nyújtja, hogy "testközelből" kísérhetjük végig a tervezés és kivitelezés folyamatait, és így közvetlen tapasztalatokról írhatunk Önöknek.

Referencia lakásunk a 80-as évek végén épült lakótelepi panellakás, másfél szobás, 39 m2-es. A kiindulási állapot olyan volt, mint egy jó veterán autóé; minden eredeti állapotú. Csakhogy ez most nem pozitívum! A 20 éves tapéták, padlószőnyegek, műanyag padló, a félig már kiégett villanytűzhely és kopott zománcú fürdőkád bizony már felújításért kiáltott. Ennek az állapotnak egyetlen nagy előnye volt; a lakás fiatal, új tulajdonosának nem okozott lelkiismeret furdalást mindezeket kidobni. 

A "takarítási" munkafázisok nagy részben saját erőből történtek. Ezzel kapcsolatban néhány gyakorlati tanácsot tudunk átadni a hasonló cipőben járóknak. A nagy koszolódással járó munkákat előre jelezzük a lépcsőház lakóinak - lehetőleg ne csak kitűzött levélben, hanem személyenként, szóban is. Ezzel némileg elejét vehetjük a jó viszony elrontásának. Miként azzal is, hogy gyakorlatilag minden nap végigtakarítjuk az egész lépcsőházat a teljes felújítási munka folyamán. A többi lakó nehezen tolerálja, hogy folyamatosan por-piszok lepi a lépcsőket.

Alaposan gondoljuk meg, hogy mikor és mekkora sittes konténert hozatunk, és hová rakatjuk le egy lakótelepen. A lerakása engedélyköteles, bár ezt általában a szállító cég intézi. A konténer helyét mi magunk nézzük ki, hogy az autók parkolását ne zavarja. Ha túl hamar hozatunk konténert, akkor a környék lakói hamar feltöltik, nekünk már nem is marad benne hely. Ha viszont soká várunk vele, akkor a kicsiny lakáson belül kerülgethetjük a sok kidobandó lomot. Esetünkben a tervek között egy vékony válaszfal kibontása is szerepelt a lakásfelújításban, így a konténert ehhez a munkafázishoz időzítettük.

A tervek nem csak egy komplett felújítást, hanem némi átalakítást is tartalmaztak, a megvalósítás pedig a bontással kezdődött. A kis méretű lakás változtatásának fő célja a térnyerés volt. Ennek érdekében a nappali szoba, a kicsiny konyha és az étkezőként is szolgáló előtér optikailag egybe lett nyitva. E helyiségeket 6 cm-es válaszfal osztja szét eredetileg, e falak kivágása tehát általában nem jelent statikai problémát, ennek ellenére mindenképpen szerezzünk be erről egy statikus szakvéleményt.

A beton válaszfal elvágásához nagy teljesítményű, kétkezes sarokköszörű és gyémánt vágótárcsa szükséges. A nagy zajjal és porral járó munkát mindenképpen szakemberre bízzuk. Előtte viszont alaposan gondoljuk át elképzelésünket, mert a levágott falat már nehéz visszapótolni. Esetünkben egy kb. méter magas falszakasz megmaradt a konyha és a nappali között, ami később egy pult tartófala lesz majd. Egy-egy teljes magasságú falszakasz is megmaradt a konyha két oldalánál. A falkivágási munka végére legyen ott a konténer, és a lehető leghamarább szabaduljunk meg a sittől, illetve ezzel párhuzamosan minden kibontott és kidobásra szánt anyagtól; a régi PVC padlótól, padlószőnyegtől, a felesleges konyhaszekrényektől. A kivágott falszakaszokba eső ajtók sem képviselnek értéket, talán a cserére szánt kád kapcsán érdemes megkérdezni az ismeretséget vagy a MÉH telepet. (Bár ezt meg nehéz szállítani.)

A régi csempék levésését és eltakarítását is érdemes megúszni még az első konténerből. Sietni kell, mert másnapra már tele lesz a idegen hulladékkal. Talán a régi tapéta leszedésével érdemes megvárni a későbbi festőt, mert a csúnyán letépkedett tapéta neki több bosszúságot okoz, mint ha ráhagyjuk az egészet. Ő alaposan feláztatva majd egyszerűen lehúzza a falról a későbbi munkák során. Falkivágás, csempelevésés folyamán szinte folyamatosan takarítani kell (a lépcsőházat is), különben mindent ellep a por. A hagyományos porszívót egyáltalán ne használjuk, mert a vágáskor keletkező finom betonpor javíthatatlanul tönkreteszi a gépet.

Még a bontáshoz tartozóan említünk meg egy praktikus lehetőséget a térnöveléshez. Lakótelepi lakások szokványos megoldása, hogy a konyha egyik sarkában egy meglehetősen csúnya, betonip lap borítású szekrényben viszik végig a strang vízvezetéki szerelvényeit. Ez végigmegy valamennyi emeleten, majd a lefolyó vezetéket még a legfelső emeletről is tovább viszik a tetőszerkezet fölé kivezetve, hogy a lefolyócső felülről nyitva legyen, ne keletkezzen vákuum a víz lefolyásakor, ugyanakkor a kellemetlen csatorna szag is a szabadba szellőzhessen. A legfelső lakásban a nyomóvezetékek már nem futnak tovább, csak a lefolyócső megy fel a mennyezetig.

Ez ad lehetőséget arra, hogy a legfelső emeleten a csúnya strangszekrényt egyszerűen elbontsuk, és ezáltal hasznos teret nyerjünk a kicsiny konyhában. A nyomóvezetékeket a leendő alsó konyhaszekrény magassága alatt le lehet "blindelni", és a hideg-meleg leágazásokat a padlószint felet 30-40 cm magasságban elkészíteni. Ma már arra sincs szükség, hogy a lefolyócső felül nyitott maradjon. A mosogató beágazása felett a cső elvágható, és egy speciális visszacsapó szeleppel biztosítható, hogy a csőrendszer levegőt tudjon szívni, de a csatornaszag ne kerüljön ki a konyhába. A rendszer bevált, jól működik, és a konyhai munkapultba a mosogató alatt minden elfér. Felülre konyhaszekrény kerülhet.

Első nekifutásban idáig jutottunk. Közben folyik a konyha megálmodása (a konyhatervezés elméletéről külön írásban foglalkozunk) de hamar elkészült a WC teljes felújítása is, amit megint csak egy másik írásunkba foglaltunk bele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényképezőgépekről másképpen

Tucatnyi adattal találja szembe magát, aki digitális fényképezőgépet szeretne vásárolni. Szerencsére az interneten sok oldal foglalkozik ezek magyarázatával, vannak azonban olyan összefüggések,...


Várható növekedés a lakáspiacon

A válság kitörése óta gyakorlatilag a magyarországi lakásépítési piac minden évben alul tudta múlni az előző évi teljesítményét. Bár az építőipari számok a múlt évben már növekedést mutattak, de...