Bontás és takarítás

Referencia lakás I.

2009-07-17 23:44:11 | Módosítva: 2015-03-21 16:56:37

Ebben az évben az Ezermester két speciális vállalkozásba is belekezd, illetve már bele is kezdett. Az egyik egy kis méretű lakás felújítása, a másik valamivel nagyobb volumenű; egy meglevő földszintes házra történő emeletráépítéssel egy új lakás felépítése. Mindkettő a leendő tulajdonosokkal együttműködve valósul meg. Újságunk és Olvasóink számára azt az előnyt nyújtja, hogy "testközelből" kísérhetjük végig a tervezés és kivitelezés folyamatait, és így közvetlen tapasztalatokról írhatunk Önöknek.

Referencia lakásunk a 80-as évek végén épült lakótelepi panellakás, másfél szobás, 39 m2-es. A kiindulási állapot olyan volt, mint egy jó veterán autóé; minden eredeti állapotú. Csakhogy ez most nem pozitívum! A 20 éves tapéták, padlószőnyegek, műanyag padló, a félig már kiégett villanytűzhely és kopott zománcú fürdőkád bizony már felújításért kiáltott. Ennek az állapotnak egyetlen nagy előnye volt; a lakás fiatal, új tulajdonosának nem okozott lelkiismeret furdalást mindezeket kidobni. 

A "takarítási" munkafázisok nagy részben saját erőből történtek. Ezzel kapcsolatban néhány gyakorlati tanácsot tudunk átadni a hasonló cipőben járóknak. A nagy koszolódással járó munkákat előre jelezzük a lépcsőház lakóinak - lehetőleg ne csak kitűzött levélben, hanem személyenként, szóban is. Ezzel némileg elejét vehetjük a jó viszony elrontásának. Miként azzal is, hogy gyakorlatilag minden nap végigtakarítjuk az egész lépcsőházat a teljes felújítási munka folyamán. A többi lakó nehezen tolerálja, hogy folyamatosan por-piszok lepi a lépcsőket.

Alaposan gondoljuk meg, hogy mikor és mekkora sittes konténert hozatunk, és hová rakatjuk le egy lakótelepen. A lerakása engedélyköteles, bár ezt általában a szállító cég intézi. A konténer helyét mi magunk nézzük ki, hogy az autók parkolását ne zavarja. Ha túl hamar hozatunk konténert, akkor a környék lakói hamar feltöltik, nekünk már nem is marad benne hely. Ha viszont soká várunk vele, akkor a kicsiny lakáson belül kerülgethetjük a sok kidobandó lomot. Esetünkben a tervek között egy vékony válaszfal kibontása is szerepelt a lakásfelújításban, így a konténert ehhez a munkafázishoz időzítettük.

A tervek nem csak egy komplett felújítást, hanem némi átalakítást is tartalmaztak, a megvalósítás pedig a bontással kezdődött. A kis méretű lakás változtatásának fő célja a térnyerés volt. Ennek érdekében a nappali szoba, a kicsiny konyha és az étkezőként is szolgáló előtér optikailag egybe lett nyitva. E helyiségeket 6 cm-es válaszfal osztja szét eredetileg, e falak kivágása tehát általában nem jelent statikai problémát, ennek ellenére mindenképpen szerezzünk be erről egy statikus szakvéleményt.

A beton válaszfal elvágásához nagy teljesítményű, kétkezes sarokköszörű és gyémánt vágótárcsa szükséges. A nagy zajjal és porral járó munkát mindenképpen szakemberre bízzuk. Előtte viszont alaposan gondoljuk át elképzelésünket, mert a levágott falat már nehéz visszapótolni. Esetünkben egy kb. méter magas falszakasz megmaradt a konyha és a nappali között, ami később egy pult tartófala lesz majd. Egy-egy teljes magasságú falszakasz is megmaradt a konyha két oldalánál. A falkivágási munka végére legyen ott a konténer, és a lehető leghamarább szabaduljunk meg a sittől, illetve ezzel párhuzamosan minden kibontott és kidobásra szánt anyagtól; a régi PVC padlótól, padlószőnyegtől, a felesleges konyhaszekrényektől. A kivágott falszakaszokba eső ajtók sem képviselnek értéket, talán a cserére szánt kád kapcsán érdemes megkérdezni az ismeretséget vagy a MÉH telepet. (Bár ezt meg nehéz szállítani.)

A régi csempék levésését és eltakarítását is érdemes megúszni még az első konténerből. Sietni kell, mert másnapra már tele lesz a idegen hulladékkal. Talán a régi tapéta leszedésével érdemes megvárni a későbbi festőt, mert a csúnyán letépkedett tapéta neki több bosszúságot okoz, mint ha ráhagyjuk az egészet. Ő alaposan feláztatva majd egyszerűen lehúzza a falról a későbbi munkák során. Falkivágás, csempelevésés folyamán szinte folyamatosan takarítani kell (a lépcsőházat is), különben mindent ellep a por. A hagyományos porszívót egyáltalán ne használjuk, mert a vágáskor keletkező finom betonpor javíthatatlanul tönkreteszi a gépet.

Még a bontáshoz tartozóan említünk meg egy praktikus lehetőséget a térnöveléshez. Lakótelepi lakások szokványos megoldása, hogy a konyha egyik sarkában egy meglehetősen csúnya, betonip lap borítású szekrényben viszik végig a strang vízvezetéki szerelvényeit. Ez végigmegy valamennyi emeleten, majd a lefolyó vezetéket még a legfelső emeletről is tovább viszik a tetőszerkezet fölé kivezetve, hogy a lefolyócső felülről nyitva legyen, ne keletkezzen vákuum a víz lefolyásakor, ugyanakkor a kellemetlen csatorna szag is a szabadba szellőzhessen. A legfelső lakásban a nyomóvezetékek már nem futnak tovább, csak a lefolyócső megy fel a mennyezetig.

Ez ad lehetőséget arra, hogy a legfelső emeleten a csúnya strangszekrényt egyszerűen elbontsuk, és ezáltal hasznos teret nyerjünk a kicsiny konyhában. A nyomóvezetékeket a leendő alsó konyhaszekrény magassága alatt le lehet "blindelni", és a hideg-meleg leágazásokat a padlószint felet 30-40 cm magasságban elkészíteni. Ma már arra sincs szükség, hogy a lefolyócső felül nyitott maradjon. A mosogató beágazása felett a cső elvágható, és egy speciális visszacsapó szeleppel biztosítható, hogy a csőrendszer levegőt tudjon szívni, de a csatornaszag ne kerüljön ki a konyhába. A rendszer bevált, jól működik, és a konyhai munkapultba a mosogató alatt minden elfér. Felülre konyhaszekrény kerülhet.

Első nekifutásban idáig jutottunk. Közben folyik a konyha megálmodása (a konyhatervezés elméletéről külön írásban foglalkozunk) de hamar elkészült a WC teljes felújítása is, amit megint csak egy másik írásunkba foglaltunk bele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kádbeépítés

A régi építésű lakásokban számtalan átalakításra, felújításra lenne szükség. Ám ezek elvégzése jelentős anyagi ráfordítással jár, amit a tulajdonosok nagy része nehezen tud vállalni. Ilyen...


Fújható tetőszigetelések

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése –...