Festés, mázolás saját kezűleg

2012-08-10 22:25:33 | Módosítva: 2012-08-10 22:25:33

A lakásfelújítások általában két nagy feladatra oszthatók; a falak újra festése és az ajtók ablakok újra mázolására. Az egyéb szerelvények és a vezetékrendszerek esetleges cseréje mindezt megelőzik, és többnyire szakemberekre bízzák. A festést és mázolást azonban a költségek miatt sokan maguk végzik.

E munkákra általában 3-5 évenként kerül sor, és az ismeretek hiányában bizony érhetik meglepetések a bátor önvállalkozókat a munka közben, meg még utána is. Az ilyen jellegű javítások azonban korrigálhatók, bár csak pluszmunkával. Az alábbiakban e javításokhoz adunk néhány tippet.

Kezdjük a falfestéssel. Ennek a munkának tartósságát a fal jó előkészítésével lehet biztosítani. Az köztudott, hogy a málló festékrétegeket el kell távolítani, és a felületi egyenetlenségek gletteléssel szintbe hozhatók. A régi falazatokat ajánlatos mélyalapozóval kezelni, ami megszilárdítja a málló felületeket. A glettelt javításokat is célszerű mélyalapozni, hogy később se váljon el a hordozó felülettől. A falfestési egyenetlenségeket érdemes csiszolással tompítani, mert általa simább lesz a festett falfelület, amire kevésbé rakódik le a por.

A portól egyébként ajánlatos gyakran az egész falfelületet finomszőrű kefével portalanítani vagy porszívózni. Ez túlzásnak tűnhet, ám így meghosszabbodhat az átfestésének szükségessége, és később nem lesz piszkos hatású a fal. Az észlelhetően elporosodott, moshatónak mondott falfestékkel bevont falak azonban mosással nem újíthatók fel, mert a felületük a tisztítási kísérlet után szinte biztos, hogy foltos marad. A falra akasztott képeket pedig nem érdemes köztes időben máshová helyezni, mert a keretek mellett fokozott a porlerakódás, alattuk pedig nem fakul ki a festék, amit ugyancsak nem lehet nyomtalanul eltüntetni.

Ha itt-ott lehorzsolódik, leverődik a festékréteg, a sérült részek az előrelátóan eltett eredeti festékkel gyorsan kijavítható. Ez azonban színeltérés nélkül csak a viszonylag friss falfestéseknél oldható meg. Később - a színek fokozatos fakulása miatt – a javítás egyre nehezebben kompenzálható javítófestéssel, bár a javítás láthatósága a javító- és a régebbi festékréteg szikkadása közbeni nedves összemosásával minimalizálható – inkább csak kisebb sérülések esetén.
Egy-két helyen a festékréteg idővel el is válhat a faltól, amit a levelesen elvált réteg lehántolását követő getteléssel, és festékes átvonással az előbbi módon lehet kijavítani.

Gyakran előfordul a rosszul kitöltött fali repedések újbóli megjelenése is. Ezt a résfedő szalagok mellőzése okozza, többnyire pár év után. Ilyen esetekben azonban csak a nagyon szembántó repedéseket ajánlatos glettel besűrített festékkel kitölteni. A közepes sűrűségű, színes masszát japán spatulyával a résbe préselve, majd simára húzva, eltüntethetők a közepes rések, amelyek ezt követően, nedves szivaccsal átdörzsölve, már alig láthatókká válnak. A következő festésnél azonban az ilyen réseket a glettbe dolgozott és besimított üvegszálas repedés áthidaló szalagokkal kell megerősíteni, különben a repedések újból meg fognak jelenni egy idő múlva.

A mázolt felületek hibáit is többnyire a nem megfelelően előkészített alapozás okozza. Ha egy idő múlva a régi faszerkezetek eresztékeinél repedések jelennek meg, az a faanyag összeszáradásának a következménye. Ha viszont helyenként felválik mellette a legfelső festékréteg is, az már a nem megfelelő alapozás következménye. Ezért kell a régi festékréteget alaposan lecsiszolni, a hibákat kitapaszolni, csiszolni, és portalanítás után alapozóréteggel átvonni. Ha csak zsírtalanító mosás után kerül a régi festékre az alapozófesték, annak a tapadása nem lesz megfelelő, és a rákent fedőfestékkel együtt felválhat. A csiszolás nemcsak az elöregedett festékréteg egyenetlenségeit, hanem a szennyeződéseit is eltávolítja, és ez a felület már jó tapadást biztosít az új alapozófestéknek is. Az esetlegesen felvált festékréteget le kell kaparni, majd kellő alácsiszolást követően fatapasszal kiegyenlíthető a rétegek közötti különbség. A javított rész – csiszolás után – alapozóval, majd átvonó zománccal átfesthető, és így eltüntethető a szembeötlő hiba. Ez külső ablak- és ajtófelületeken még akkor is ajánlatos, ha a javítás látható lesz.

A leverődések viseltessé teszik a még jó állapotban levő mázolt felületeket is. E „sebhelyek” azonban kis fáradsággal eltüntethetők. A leütött festék és általában a kráteres bemélyedések fatapasszal könnyen szintbe hozhatók, és csiszolás után alapozó-, majd átvonó festékkel szinte nyomtalanul eltüntethetők. Utána finom polírpapírral célszerű a javítás helyét nedvesen összekoptatnia régi festéssel, a festék fényét pedig polírozással lehet visszaadni. Az ilyen javításokkal eltüntethetők a szembántó sérülések, és az észlelhető javítási helyek ellenére kevésbé tűnik fel a mázolt felületek elhanyagoltsága.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festés, mázolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

sheeana avatarja

sheeana         szobafestés

Ha aztán út közben vagy már az elején úgy döntenél, hogy mégsem saját kezűleg szeretnéd a szobát/lakást kifesteni, akkor van egy oldal, ahol remekül le vannak írva a szobafestés árak/szobafestés-ill. festetés tudnivalók, ilyen jól összeszedte a JóSzaki - íme: http://joszaki.hu/ar/szobafestes :)

Festéssel történő homlokzatfelújítás

Az épületek homlokzata és a felületbevonatok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak az épület szerkezetének védelméhez is.


Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...