A sárga szekrény

2019-09-05 09:00:32 | Módosítva: 2019-09-05 09:11:42

Egy régi olajfestékkel festett szerkezetileg ép, kicsit már kopott szekrényt újítottam fel a nyár végén. Ebben a szekrényben volt egy „titkos” Magyar Királyi pecsét is, tehát a korát tekintve nem fiatal darabról volt szó.

 

Rusztikus felületű festés krétafestékkel

A festékpergés miatt csiszolni is kellett, így némi asztalos munka is megelőzte ennek a szekrénynek a festését. Az egyik ajtólap is már igen hullámos volt, de a faszerkezet jól bírta az idő múlását még így is.

Mivel a rusztikus felületű festés az általam használt krétafestékkel tökéletesen megvalósítható, ezért most is ezt használtam. Két színnel dolgoztam ezen a szekrényen. Az egyik az Arles szín, ami egy dél Franciaországi városka, ahol Vincent van Gogh is évekig alkotott, így ez a szín erről a napsugaras városról kapta a nevét. Ez a nap sárga szín. A másik szín pedig a Versailles szín, melyet a közismert kastély és annak zöld parkja ihletett. Egy finom, lágy, enyhén sárgás-zöld szín.


Ezt a két színt a szekrény külsőn és belsőn jelenítettem meg. Mindkét szín visszafogott és finom, mely jól illett a tulajdonos egyéniségéhez. Nagyon fontos a színek jó kiválasztása, mert az alaphangulatot ezzel határozzuk meg, de nem mellékes a technikai kivitelezés sem.Van, amit szabályosan és szépen festünk, mert a bútor ezt kívánja, és van, ahol kiélhetjük a szellemi szabadságunkat, mivel a festés öröm, így nyugodtan beletehetjük, amit a képzelőerőnk kíván, tehát engedjük el magunkat és bízzunk a megérzéseinkben. Ennek a sárga szekrénynek a technikai kivitelezését egyszerűen imádtam. Nem győzőm dicsőíteni ezt a laza festési módszert, mely nagyon jól áll a rusztikus hangulatú bútoroknak.
Az ecsetet ide-oda mozgatva, direkt nem egységesen elosztva a festéket a felületen, kissé bolondos mozdulatokkal vittem fel a második réteget. Az elsőnél még szépen, simán terítettem, de utána… Aki látott joggal gondolhatta most bizonyára el fogom rontani. Persze nem így történt!

Nagyon szeretek elmerülni a festés végén a viaszolás adta lehetőségekben is. Így tettem itt is, hisz ez a jobbra-balra mozgatott gömbölyű ecsettel történő festés kiválóan alkalmas a sötét viasz bátor kiemelésére. Ugyanis a viasz merészen belekúszik az ecsetvonások közé, kiemeli a mart díszítést és feltűnőbb, régies hatást ad a bútornak. Extra adag látványfokozó, és életre kelti a bútort, ezért előszeretettel használom. A puha szöszmentes ruhával való átsimogatás adja meg a bútornak a végső kellemes fényét. Használatba vétele ezt követően történhet meg.


Azt hiszem festésnél az a pillanat teszi fel az i-re a pontot, amikor meglátjuk az arcát annak, akinek festettük a bútort; egy igazi csillogó, mosolygó szempár állt előttem és kereste a szavakat.

Jóvér Andrea (bútorfestő


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Széfekről szakértőktől

Függetlenül attól, hogy kinek mennyi a sok vagy a kevés, mindenkiben felmerül az igény, hogy védje értékeit. Erre a védelemre sok szinten szükség van, gondoljunk csak lakásunkra, autónkra,...


Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...