Festék választás

Tanácsok nyári lakásfestéshez

A bőséges kínálat miatt nem könnyű eldönteni, hogy milyen festéket vásároljunk lakásunk festéséhez. A mészfestékek többnyire csak újonnan vakolt falfelületekre, vagy azok felújításánál használatosak, a latex festékeket pedig főként a markáns és erős színkombinációknál érdemes használni, ám inkább szakemberek kezében "működnek jól". A ma már szinte hagyományosnak mondható és könnyen kezelhető diszperziós falfestékek viszont esetenként igen eltérő tulajdonságúak. Szinte csak abban azonosak, hogy mindegyik vízzel hígítható, de a bevonatuk dörzsölés állósága, fedőképességük, színerősségük, kiadósságuk nagyon is eltérő. Az általános célú, olcsó termékektől ne várjunk sokat.

A lakóhelyiségek tekintetében legyünk igényesek, és vegyük figyelembe a speciális körülményeket is. Ahol jelentősebb páraképződés van, pl. fürdőszobákban, a nedves környezethez igazított falfestékeket ajánlatos használni. Ezek általában már penészgátló adalékokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az ilyen helyen élősködő szervezetek megtelepedését. A bevonat páraáteresztése garantáltan kiváló. Konyhákban is olyan falfestékek közül célszerű választani, amelyeken kevésbé tapadnak meg a különféle szennyeződések, és a fokozott páraképződés sem árt a bevonatnak. Ezen kívül még számos egyedi jellemzőkkel, különleges tulajdonságokkal rendelkező falfestékek között válogathatunk.
Számos fajtában eltérő színű pigment gömböcskék vannak, vagy szemcsézett felületet képeznek. Mások adalékként parányi kerámia gömböcskéket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szennyeződések, pl. a nikotin, a por kémiailag kötődjenek a festék felületére, és a nedves helyiségekben páraszabályozóként is funkcionálnak. A kerámia adalék a felületek egyenletes felmelegedését, hő visszasugárzását és a színek tartós élénkségét is biztosítja. Más gyártmányok - különleges adalékanyagaiknak köszönhetően - a kellemetlen szagok ellen védenek semlegesítő hatásukkal. A gyártók szerint elég a mennyezetet befesteni ezzel a festékkel, és légfrissítő, szagelimináló képessége folytán mindig frissen tartja a helyiség levegőjét.
Aki pedig időt, fáradságot és energiát akar megtakarítani, az egyrétegű, nagy fedőképességű falfestéket válasszon. A jól előkészített falon ebből elég egy réteg is a teljes fedéshez és még a lecseppenéstől sem kell tartanunk. A sűrű állagú festék természetesen gyárilag színezett változatokban is beszerezhető, és utólag is színezhető. Nem olcsó, de 1/3-nyi időt, és munkát spórolhatunk általuk. Használatuk természetesen nem igényel semmiféle különleges szerszámot.

A falak festése

Mivel a legtöbb falfesték viszonylag híg konzisztenciájú, fedőképességük csak több vékony rétegben felhordva mondható tökéletesnek. A festék kiadóssága a fal nedvszívásától is függ, ezért az első réteget általában 10%-ban hígítva szokás alapozóként felhordani. Ezt követően még általában kétszer kell a falat hígítás nélküli festékkel átfesteni, hogy a felületek foltmentesek legyenek. A festék mennyiségét erre és a festék kiadósságára tekintettel kell meghatározni.
Mivel a legtöbb festék alapszíne fehér, ezt leggyakrabban a mennyezeten szokás alkalmazni. A különféle színárnyalatok kikeveréséhez színezékek szükségesek. E műveletnél igazodni kell a gyártmányhoz megadott színezékmárkákhoz, mert csak így lesz garantált az eredmény. Ilyen esetekben a színezék aránya általában legfeljebb 15 % lehet, amivel csak pasztell árnyalatokat lehet elérni. A bekevert mennyiségnél ajánlatos ráhagyással is számolni, mert utólag nehéz ugyanazt a tónust reprodukálni. Inkább maradjon 1-2 literrel több festék, mint hogy kevesebb legyen!
Ha erőteljesebb színű falat szeretnénk elérni, akkor olyan festéket válasszunk, amely gyárilag színezett. Ezekből már egyre bővebb a választék, és előnyük, hogy az azonos szín beszerzése könnyű feladat. Hasonló a helyzet, ha olyan szaküzletben vásároljuk meg a festéket, ahol a színre keverést géppel végzik el. Ez egyre több helyen megszokott szolgáltatás, ám esetenként csak egy adott gyártmányra érvényes. Előnye, hogy garantált a reprodukálási lehetőség, adott színskála több száz tónusa közül választhatunk, és azonnal használatra kész festéket kapunk.
A falfestést leggyorsabban festőhengerrel lehet elvégezni. Előbb a sarkokat szokás széles ecsettel kihúzni, majd a festéket hengerelés közben visszük fel a falra. A henger fajtáját a festék sűrűségéhez igazodva célszerű megválasztani. A híg festékekhez hosszú szálú, hurkolt, a sűrűbbekhez pedig rövidszőrű plüss-, perlon-, vagy bolyhos vesztán hengerek a jól használhatók. A hurkolt hengerek jó festékfelvevők, és egyenletes réteget képeznek, gyors haladást biztosítanak. Ha a hengerekhez teleszkópos toldó rudat használunk, akkor a fárasztó létrázást is mellőzhetjük, legfeljebb csak a szélek kihúzásánál kell a létrát használnunk.
Festéskor mindig lehúzórácson kinyomott hengert használjunk, és a festéket keresztirányban is áthengerelve oszlassuk el egyenletesen. Bár a falfestékek gyorsan száradnak, mindig várjuk meg a gyártó által megadott száradási időt. Ez általában 2-6 óra. A bevonat azonban csak 24 óra elteltével szárad meg teljesen és akkor lesznek teljesen foltmentesek a felületek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festék, festés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémkerítések festése

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt...


Mészvakolat: természetes és egészséges megoldás

Házépítéskor, felújításkor mindenki igyekszik lehetőségeihez mérten a leggazdaságosabb megoldásokat megtalálni a komfortos otthon megteremtése érdekében. A modern kivitelezés mellett egy régóta...