Újszerű hatást nyújtanak

Alumínium elemek a bútorokon

2013-05-08 14:51:23 | Módosítva: 2013-05-08 14:56:21

A letisztult stílusú bútorok egységes hatásának monotóniáját számtalan formában lehet egyedien érdekesebbé tenni. Erre az alumíniumból készült kiegészítő termékek nagyon alkalmasak. Fémes matt vagy fényes felületük kiemelkedik az uralkodó felületek nyugalmas egyöntetűségéből, és azt harmonikusan tagolva tehetik érdekessé. Ezért is alkalmazzák egyre gyakrabban a bútoriparban és felújítások alkalmával egyedileg is. Ezt nagyban elősegíti a különféle beépítésre kész alumínium idomok és egyéb szerelvények egyre bővülő választéka.

Az alumínium beépítésre kész szerelvények és a félkész termékek választéka módot ad, hogy ne csak az új bútordarabokat, garnitúrákat, hanem a már meglevő, ám nem olyan régi bútorokat is korszerűbbé és divatosabbá lehessen tenni. Az ilyen beépítésre kész alumínium termékek felülete általában mattra vagy fényesre polírozott, illetve vegyi eljárással fényesített, és kopásálló felületű. Méretüket alaposan átgondolva célszerű megválasztani, mert ezek beépítésük után összességükben adják meg a változtatások nagyon is látható újszerű jellegét.

Ezt különösen frontcserék alkalmával érdemes figyelembe venni. Ezzel nagyon jelentősen megváltoztathatók a különféle helyiségek bútorai. A régi teleajtók alumínium keretesre cserélésével pl. egyedi módon változtatható meg akár egy szekrénysor vagy konyhabútor egység megjelenése. Az ajtók méretének meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy az ajtók korpusz élére ütő, vagy az közé záródók-e, és hogy a keskeny vagy a szélesebb alumínium keret-e az előnyösebb.


Lehetőség van különféle üvegezés megválasztására is, de számolni kell azzal, hogy az ilyen ajtókhoz speciális kivető pántok is szükségesek. Ezeket az elemes bútorokba is érdemes beépíteni, különösen, ha azok előzőleg nyitott, polcos egységek voltak. Ez a változtatás ugyan jelentős kiadással jár, ám még mindig kevesebbe kerül, mint egy új bútor megvásárlása. Ilyen ajtókat az egyéb bútordarabokon is érdemes alkalmazni, feltéve, ha a cserét minden esetben átgondolt döntés előzte meg. Néha az újszerű hatáshoz elég egy ajtó pár alumíniumra cserélése is. A frontcserék alkalmával érdemes a darabok élfedését is átgondolni.Beszerezhetők ugyanis matt alumínium élfedők is, amelyek a hagyományos bútorlapokból leszabott darabok előlapját keskeny kerettel veszik körül. Ez különösen a sötétebb tónusú anyagokon érvényesül jelentősen, ám a lapok nyers méretét az alkalmazott fém élfedő méretével minden esetben csökkenteni kell. A sarkok természetesen pontos 45 fokos illesztést és a keretszélek profil kivitelétől függő szilárd rögzítését is igényelnek. Ehhez hasonlóan a munkalapok szabott végét is alumínium végelzárókkal célszerű lezárni, amelyek legtöbbjét már csavarokkal lehet rögzíteni.

Fogantyúk, bútorlábak

A bútorok fiókjain és ajtóin a szokásosnál hosszabb alumínium fogantyúkra lehet cserélni a régieket. Az új darabok horizontális, illetve vertikális irányban jobban tagolják a nagyobb, homogénnek tűnő felületeket. Beszerezhetők az előlapok felső élére csatlakozó és egyben élfedő funkciót ellátó bútorfogantyú idomok is, amelyek akár teljes hosszukban tagolhatják, illetve feloszthatják a bútordarab vagy bútoregyüttes felületét. A magasabb fém bútorlábak is érdekesebbé tehetik a bútordarabokat, mint ahogyan a szekrények közé szerelt összekötő hátlap, falakra erősített polcok, illetve azok alumínium konzoljai is.Ezek az elemek diszkréten, ám dekoratív módon tehetnek attraktívabbá egyes bútordarabokat. Az ilyen hátfalakba beépíthetők a teljes hosszukat tagoló és felületükbe süllyeszthető polctartó idomok is, amelyeken igény szerint kisebb nagyobb polclapok helyezhetők el, tetszés és igény szerinti nagyságban és elrendezésben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...


Konyhabútorok felújítása

A régebbi konyhabútorok bizonyos értelemben mára már kissé korszerűtleneknek mondhatók. Viszont az új berendezés egy kisebb vagyonba is kerülhet, érthető tehát, hogy a régiek tulajdonosai kisebb...