Divatos megoldások bútorokhoz

Alumíniumkeretes ajtók

2008-12-11 16:31:17 | Módosítva: 2008-12-15 13:21:38

Meglevő bútorainkat ajtócserével is fel lehet újítani, amihez ajánlatos a szokásostól eltérő anyagok adta lehetőségeket is figyelembe venni. Ilyen munkáknál az új trendeket is érdemes követni. Mostanában pl. divatosak az alumíniumkeretes ajtók, amelyekbe a legkülönfélébb ajtóbetéteket lehet beépíteni.

Többek között különféle mintázatú, savmaratott, áttetsző és teljesen átlátszó, esetleg mintás üvegeket, amelyek adott esetben igen dekoratív hatást kelthetnek szoba- és konyhabútorokon. Az ilyen változtatáshoz természetesen speciális keretprofilok, továbbá a hozzávaló szerelvények is szükségesek, amelyeket külön kell megrendelni. Az összeszerelést azonban magunknak kell elvégezni, sőt némelyik profilt magunknak kell méretre is vágni. A megrendeléshez ajánlatos előzőleg megismerni ezeket a termékeket és lehetőségeiket.
Az alumíniumból készült, üreges keretprofilok csak nyíló- és kávára csukódó ajtók készítésére alkalmasak. Az egyik oldalukon lekerekített profilok 20,6x19,2 mm-esek, a finoman lekerekített élűek 26,8x20,6 mm-esek, és 3 m-es szálban rendelhetők meg, míg a szélesített idomok 45,8x20,6 mm-es méretűek, és a gyártó szabja az ajtó megadott méretére. Az alapanyagként használt idomok hornyába fogható üvegek vastagsága 4 mm, amelyet áttetsző műanyag befogóprofil rögzít rugalmasan a keretbe.
Bármilyen méretű is a keret, darabjait a profilidom megfelelő hornyába illesztett speciális sarokösszefogó öntvény elem csavarjainak a meghúzásával lehet szilárdan rögzíteni. A keretek darabjai minden esetben pontosan 45 fokban egymáshoz illesztett végekkel csatlakoznak egymáshoz. A nagyobb felületű ajtóknál keretosztó lécek beépítésével van mód az üvegezett felület kisebb részekre történő felosztására. A keretosztók egyébként magát a keretszerkezetet is merevebbé, szilárdabbá teszik.
A keretidomokból a megfelelő méretű darabokat csak speciális vágókészülékkel lehet pontosan összeilleszthetően levágni, mert a precíz kialakítás az ilyen ajtóknál alapkövetelmény, mint ahogyan az is, hogy az összeeresztett sarkok pontosan merőlegesek legyenek. A megmunkálás közben nem keletkezhetnek a felületkezelést felsértő karcok. Az ilyen kereteket ezért az általunk megadott méretekre a gyártó készíti el, mégpedig általában két hét alatt.
Az alumínium ajtókeretekbe a szokásosaktól eltérő kivetőpántokat lehet csak beszerelni. A keskeny profilból készülő keretekhez és a szélesekhez is más pántok alkalmazhatók, ez utóbbiaknak a fazékátmérője 26 mm. Helyüket magunknak kell meghatározni. A közepes szélességű keretidomok viszont olyan kialakításúak, hogy azokhoz ún. gyorsszerelő ráütőpántot és a hozzá való pántalátéteket lehet alkalmazni. Ezek előnye, hogy a sarokmerevítőkhöz hasonlóan az idom megfelelő profiljába illesztve csavarral rögzíthetők. Ennek a 26,8 mm széles profilnak a jellegzetessége, hogy a szerelvények rögzítésére szolgáló üreget egy, az idom hornyába pattintható, alumínium színű műanyag takaróprofillal lehet lefedni. Ezek a takaróprofilok a sarkokban természetesen 45 fokban összevágva illeszthetők egymáshoz, mint ahogyan magát az ajtókeret idomdarabjait is. A gyorsszerelő pántok szára mellett merőlegesre vágott végű takarólapokkal lehet a működésükhöz szükséges nyílást biztosítani.
A betétek anyaga 4 mm vastagságú lehet, a vágott méretet tekintve azonban mindenkor a műanyag üvegbefogó alsó falvastagságának kétszeresével kisebb legyen, mint a befogó hornyok között mért távolságok. Az üveg nagyon dekoratív betét, de ezt üvegesnél kell külön megrendelni. Szokatlan hatást érhetünk el a széles alumínium idomokból készült és csak áttetsző üvegezésű ajtókkal, ha olyan profilt választunk, amelynél az üvegfogó horony nem hátra, hanem előre-, és így a szélesebb keretrész az üveg alá kerül. A keretezés így keskenynek tűnik ugyan, ám a szélesebb rész szilárdabb keretet eredményez, ami különösen fiókoknál előnyös.
Betétként az üvegen kívül bármilyen 4 mm vastag dekoratív táblás anyag is megfelel. A műanyag befogó profilt ezeknél a tábláknál is alkalmazni kell a szilárd és rugalmas rögzítés miatt.
Végezetül megemlítjük, hogy beszerezhetők még 19 mm vastag bútorlapokhoz használható alumínium élzáró "T" idomok is, amelyeket az ajtólapokba mart hézagba beütve lehet a frontlapok élére erősíteni, ezzel is erősítve az ún. tele- és az alukeretes ajtók összhangját. Az alumínium élzáró idomok 3 m-es szálakban rendelhetők meg. Peremük elől a táblák felületére fekszik rá, míg hátul finoman lekerekített felső élük a 19 mm vastag bútorlapok élét teljesen eltakarja. Feltéve, hogy a rögzítéshez szükséges 2,9 mm-es és 11 mm mély mart horony a lap élétől 3,3 mm-re kerül. A hornyot természetesen célszerű asztalossal kimaratni, hogy kellően pontos legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alumínium nyílászárók

Az első alumínium nyílászárók megjelenése a 60-as évek elejére tehető. A korai hőhidas szerkezeteket folyamatosan felváltották ahőhídmentes típusok. A nem hőszigetelt alumíniumszerkezetek...


Épületek állagromlásának lassítása

Bizonyos időnként a betonnak is szüksége van karbantartása, illetve az elhasználódás mértékétől függően javításra, cserére. Bár a megfelelően kivitelezett betonanyagok élettartama hosszú, 10-15...