Hőszivattyús bojler

2024-05-17 11:25:45 | Módosítva: 2024-05-17 11:39:02

A hőszivattyú napjaink egyik legpraktikusabb találmánya, legalábbis ami a fenntartható fűtési módszereket illeti. Ezt a rendkívül érdekes és sikeres technológiát ma már nemcsak fűtésre, hanem akár meleg víz előállítására is használhatjuk. Mivel a meleg víz előállítása egy háztartás energiaigényének 75%-át is kiteheti, ezért nem mindegy, hogy mennyire költséghatékonyan történik a folyamat. Habár a kezdeti befektetés nagyobb lehet, de a hőszivattyús bojlerek hosszú távon kedvező eredményeket hozhatnak az otthoni kiadások csökkentésében.


A hőszivattyús bojler lényegében a levegő-víz hőszivattyú és az elektromos bojler kombinációja. Működését tekintve a hőszivattyús rendszer ebben az esetben is a kinti levegőből veheti az energiát, és egy hőcserélőn keresztül adja át a vízmelegítésre, vagy lehet egyetlen monoblokkos készülékbe integrálva, és ebben az esetben ugyanúgy néz ki, mint egy közönséges villanybojler.

A hőszivattyús bojler az egyik legkorszerűbb megoldásnak tekinthető a hasonló célt szolgáló készülékek között – sikeresen ötvözi ugyanis a villanybojlerek takarékos és praktikus kivitelét a hőszivattyú összes előnyével, létrehozva ezzel a tökéletes vízmelegítő berendezést. Habár legfeljebb 60 °C-ra tudja felmelegíteni a vizet, ezt más bojlerekhez képest kifejezetten olcsón és hatékonyan teszi: energiafogyasztása nagyjából ötöd- vagy hatodrésze a hagyományos bojlereknek. Önmagában egy hőszivattyús bojler képes ugyanazt a kimeneti vízhőmérsékletet produkálni bármilyen időjárási viszonyok mellett, mint bármelyik hagyományos villanybojler általánosan használt vízhőfoka, hiszen a hagyományos bojlernél sem szokás 90 fokra hevíteni a meleg vizet.

A monoblokkos hőszivattyú a lakás elhasznált levegőjét felhasználva melegíti fel a tárolóban lévő vizet. Amennyiben a hőszivattyúból kifújt levegőt nem vezetjük a helyiségen kívülre, úgy ez a hőelvonás hűti a helyiséget. Ha a készülékből kiáramló levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését szolgálja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. Mivel nedvességet nyer ki az elhasznált levegőből, így a helyiség levegőjét szárítja. A használati meleg víz előállítás mellett tehát ugyanaz a készülék további előnyökkel is szolgálhat, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés.Minél több energiát alakít át hasznos hővé a bojler, annál nagyobb a hatékonysága. Átlagosan a villany- és gázbojlerek 50-70%-os hatékonysággal rendelkeznek, azonban a modern típusok már a 80-90%-os értéket is elérhetik. Ennek ellenére ezek a bojlerek nem képesek felvenni a versenyt a hőszivattyús társaikkal, ugyanis a hőszivattyú hatékonysága akár a 360%-ot is elérheti. Ez a hatékonyság persze attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten szeretnénk tartani a vizet. A hőszivattyús bojler kapcsán természetesen a legfontosabb hozzáadott érték az lesz, hogy gyakorlatilag mindig képes kitermelni a szükséges meleg vizet, amikor csak szükségünk van erre. Maga az extra tulajdonság persze ennek a hatékonyságában rejlik.

Előnynek számít, hogy maga a telepítés és üzembe helyezés nem igényel extra előkészületeket. Egy, a témakörben jártas vízvezeték-szerelőnek pedig minden bizonnyal rutinfeladatot jelenthet egy korszerű, monoblokkos hőszivattyús bojlert a helyére illeszteni, és üzembe helyezni. Ahhoz, hogy a hőszivattyús bojler kezdeti költségei minél hamarabb megtérüljenek, már a kiválasztáskor mérlegelni kell bizonyos szempontokat. Ilyen például az, hogy mekkora méretű és kapacitású készülékre lesz szüksége a háztartásunknak. Mivel a választék egyre nagyobb, így érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy mely márkák számítanak a legmegbízhatóbbnak.A legtöbb pénzt azonban úgy tudjuk megspórolni, ha a hőszivattyús bojler működéséhez szükséges áramot egy saját napelem rendszer termeli meg. Ezáltal nemcsak azt érjük el, hogy gyakorlatilag ingyenessé válik a meleg víz előállítása, hanem azt is, hogy otthonunk energiaellátása teljesen környezetbarát és fenntartható lesz. Bár a hőszivattyú működéséhez áram is kell, még mindig többet spórolhatunk vele, mint más elektromos berendezésekkel. Egyrészt ugyanis lehetséges a szolgáltatónál kedvezményes tarifát igényelni rá, másrészt pedig össze lehet kapcsolni napelem rendszerrel, szinte lenullázva ezzel az áramtermelés költségeit.

Rengeteg extra szolgáltatás

Egy ilyen készülék rengeteg extra szolgáltatásra képes. Önálló szabályozással rendelkezik, rengeteg előre beprogramozott beállítási lehetőséggel. Az alapbeállításoknál ki kell választani, hogy a készülék tisztán hőszivattyúként, ECO módban, vagy kombinált üzemmódban a kisegítő fűtés felhasználásával, vagy akár csak hagyományos villanybojlerként üzemeljen elektromos áram felhasználásával. A felhasználó a három fajta üzemmódot a szerint választja ki, hogy a környezetből a készülék mennyi energiát tud felszabadítani és felhasználni, illetve milyen hőmérsékletű a lakásba belépő hideg víz. Természetesen kiválasztható az is, hogy milyen hőmérsékletű meleg vizet szeretnénk előállítani, de akár időzíthetjük is a hőszivattyút, hogy mikor üzemeljen és milyen időtartamig. Ma már találkozhatunk olyan hőszivattyús bojlerrel is, ami képes megjegyezni a vízhasználati szokásainkat, még takarékosabb működést biztosítva ezzel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Levegő-víz hőszivattyú

A családi házakhoz alkalmas hőszivattyúk elterjedése után egyre nagyobb az érdeklődés a hotelek, társasházak, irodák részéről, hogy létezik-e megoldás az ő számukra is? Léteznek-e nagyobb...


Szélkerék és hőszivattyús rendszerek talajcsavarokon

A talajcsavar kimondottan jó megoldás szélkerék felállításához, és egyre gyakrabban használják otthonaikban a hőszivattyú rendszerek kültéri egységének tartószerkezeteként is. Használatával időt...