Gyepek tavaszi felújítása

2024-04-15 10:46:35 | Módosítva: 2024-04-15 10:52:27

A tavasz beköszöntével elérkezik a gyepfelületek megszépítésének ideje is. A téli időszakban a gyep sok stressznek van kitéve, és a hideg időjárás, a hó és a fagyok negatív hatással lehetnek az állapotára. A tavaszi ápolás során azonban lehetőségünk van helyreállítani a gyep egészségét és szépségét, és előkészíteni a területet a nyári időszakra.


A tavaszi munka megkezdése előtt figyeljük meg, „mikor ébred a gyep”, mikor kezdenek el növekedni a fűszálak. A kertünk tájolásától, klimatikus adottságaitól, helyzetétől függően lehet, hogy a fűfélék vegetációban telelnek át, azaz kora tavasszal is zöldek, de az is lehet, hogy teljesen száraznak tűnnek. Amikor a talaj és a levegő hőmérséklete számukra megfelelő mértékű lesz, és a talaj csak annyira nedves, hogy rá lehet menni, akkor elkezdhetünk munkálatokat végezni a gyepen. Fontos, hogy ne siettessük a dolgot, mert a gyepnek időre van szüksége a regenerálódáshoz.

A legfontosabb lépés a gyep tavaszi ápolásában az alapos gyomszabályozás és a talaj lazítása, szellőztetése. A gyepszellőztetés sokszor nem opció, hanem kötelező munkafolyamat. A gyepben megjelenő gyomnövényeket el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a későbbi terjedésüket. Emellett a talaj lazításának a célja a gyep levegőzése, ami segít a gyökereknek a fiatalodásban, így intenzívebben tudnak tápanyagokhoz és vízhez jutni majd. Ehhez használhatunk speciális eszközöket, mint például a gyepszellőztető gépet vagy kézi talajvillákat.
A konyhakerttel ellentétben a gyepet évekig nem bolygatjuk nagyon, sőt tapossuk, ami miatt itt sokkal jobban tömörödik a talaj. Ez a gyepalkotóknak sem jó, de a tömörödött talaj amellett, hogy levegőtlen, annak a vízgazdálkodása is romlik. A csapadék és az öntözővíz lassabban szivárog benne lefelé, így a talajnak kevesebb víztartaléka lesz, több lesz a párolgási veszteség. Gyepszellőztetéssel ezt a folyamatot részben visszafordítjuk. A gyepszellőztető eszköz nem csak azzal tesz jót, hogy belevág a talajba, és így levegőt juttat oda, hanem jobb lesz a talaj vízgazdálkodása is. A gyökerek egy részét is elvágja, ami gyökérmetszésnek felel meg, ez pedig új, fiatal gyökerek fejlesztésére serkenti a fűféléket. A gyepszellőztető a télen elfagyott, majd elszáradt fűszálakat is összeszedi, csak úgy, mint a tavaly levágott és szétterített, majd megszáradt, de még le nem bomlott fűkaszálékot.

Ha a gyepünk ritkult, és itt-ott mohafoltok vannak benne, az a levegőtlen, túl vizes körülmények jele. Ilyenkor is hasznos a gyepszellőztető használata, mert az eltávolítja a mohát és belevágva a talajba segíti a felszínről lefelé irányuló vízelvezetést – egy ideig, amíg újra össze nem tapossuk…

A tápanyagokat is pótolni kell

A következő lépés a gyep műtrágyázása. A tavaszi időszakban a gyepnek szüksége van táplálásra és tápanyagokra, hogy újra egészséges legyen. Ennek fő oka, hogy az adott területről, ha a fűnyíráskor összegyűjtjük és elvisszük a kaszálékot, akkor a talaj tápanyagtartalmát csökkentjük, hiszen a kaszált fű nem tud ott helyben lebomlani, és újra tápanyagot szolgáltatni a talajban.

Az ideális gyepműtrágya magas nitrogéntartalmú, amely segít a gyepnek gyorsan növekedni és zöldülését elősegíteni. Fontos azonban, hogy a műtrágyát csak a gyepre juttassuk, és ne a környező területekre, mert egy virágzó évelőkkel, vagy egynyári virágokkal később beültetett ágyás, ha N- túlsúlyos trágyát kap, akkor kevesebbet fog virágozni, inkább a levéltömegének a növelésére koncentrál. Ez fűnél előny, virágaik miatt ültetett növényeknél hátrány. Az érett istállótrágyáknak és komposztoknak sokkal kiegyenlítettebb a tápanyagtartalma, ilyeneket is kiszórhatunk a területre, majd alaposan gereblyézzük el.


Ha elkészültünk a gyepszellőztetéssel és a trágyázással, a ritka és folthiányos gyepeknél jöhet a felülvetés. Ennek köszönhetően besűrűsödik majd a gyep, ezért a fű felülvetése egy másik fontos lépés a gyep tavaszi ápolásában. Ez a folyamat segít az üres foltok kitöltésében, és a gyep egységes megjelenésének visszaállításában.

A füvet alacsonyra kell vágni (ha ezt ősszel nem tettük meg, és most túl magas), és az üres területekre fűmagot kell vetni. De csak annyira legyen alacsony a vágás, hogy a csomósodási pontot ne sértsük meg. Fontos, hogy a magokat gereblyézzük be kicsit a talajba, és öntözzük, hogy megfelelően csírázzanak. A talajt a vetéstől kezdve folyamatosan nedvesen kell tartani addig, amíg a kikelt fűszálak a 4-5 centiméteres magasságot elérik.

A fűnyírásról

Az ideális fűvágási időpont megválasztása és annak vágásmagassága is fontos szerepet játszik a gyep tavaszi ápolásában. A fűvágás során fontos, hogy a fűszálakat ne vágjuk túl rövidre, mert ez károsíthatja a gyep egészségét. A legtöbb füves területen az ideális vágásmagasság körülbelül 5-7 cm. Nyáron, szárazabb időben – főleg, ha nem öntözött a terület –, akkor inkább hagyjuk magasabbra a fűszálak magasságát, tavasszal és ősszel, amikor több a csapadék, és alacsonyabb a hőmérséklet, akkor alacsonyabbra vághatjuk a gyepet. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindig éles vágóeszközöket használjunk, mert a tompa kés képes gyökerestől kirántani - főleg a friss vetés esetén - a fűszálakat, de a jól begyökeresedett gyepben is kárt tesz azzal, hogy ha tépett a fűszál vágott része, akkor az ott elszárad, és ez nagy tömegben nem zöldes, hanem inkább sárgás színt kölcsönöz a gyepnek, ami kevésbé látványos.

Az alapos gyomirtás, a gyepszellőztetés, a fű felülvetése valamint az ideális fűvágás – mind részei a tavaszi gyepápolási munkáknak, ami a gyep egész éves egészségének alapja.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A május a fű(vágás) hónapja

Májusban kell talán legtöbbször füvet nyírni, hiszen kora tavasszal még nem nőtt annyira, június közepétől pedig a szárazabb és melegebb időjárás miatt már nem fog annyira nőni, mint az előző...


A muskátli tápanyagigénye

A muskátli (Pelargonium), másnéven páfránygeránium egy rendkívül népszerű szobanövény, amely számos különféle körülmény között virágzik. Anyár beköszöntével a növények tápanyagigénye...