Ereszcsatorna tisztítás

2009-04-12 18:48:21 | Módosítva: 2014-05-12 11:11:41

Évi egy alkalommal - koratavasszal vagy késő ősszel - érdemes néhány órát a ház ereszcsatornájára fordítani. Kiegészítő tartozékokkal megkönnyíthetjük munkánkat, illetve megakadályozhatjuk, hogy jégdugó alakulhasson ki a vezetékekben.

A hagyományosan fém csatornák esetén idővel gondot okoz a savas eső, a madárürülék, a tetőre hulló falevelek, a tetőelemekből kioldódó vegyszerek, melyek hatására a bevonatuk sérül, és teret enged a hordozóréteg korróziójának, melynek következtében csöpögés indulhat meg. A csöpögés pedig lassan-lassan folyni kezd, és a falszerkezetek állagromlásához vezet. Ennek kijavítása nehézkes és igen költséges.
Ezért megelőzésképpen célszerű átvizsgálni a csapadékelvezető rendszerünket, megkeresni, majd megszüntetni azokat a problémákat, melynek következményeként kialakulhat a hiba.

Azoknál az épületeknél, ahol közvetlen környezetükben fák találhatók, a hálózatot minden évben ki kell tisztítani! A lehulló levek gátolhatják az ereszcsatorna vízelvezetését, ennek következtében az összegyűjtött vízmennyiség nem, vagy csak részben tud a lefolyócsöveken keresztül távozni. A fennmaradó mennyiség az ereszcsatorna oldalán folyik le, illetve ott megreked, ami többletterhelést jelent az egész szerkezetre nézve.

Ha az ereszcsatornát lombfogó hálóval (ráccsal) fedtük le, akkor ezeket előbb vegyük le, tisztítsuk meg a rátapadt levelektől, és átkefélve szabadítsuk meg a lyukakba rakódott szennyeződésektől. A vályúk alját is tisztítsuk meg teljesen az esetelegesen összeállt szennygátaktól. A lazább levélüledéket erős lombszívóval (inkább a fújó fokozatban) is eltávolíthatjuk, de a letapadt szennyeződéseket lapáttal célszerű kiemelni a csatorna aljáról.

Ne feledkezzünk meg a lefolyócsövekről sem, mert azokban is szűkületet vagy akár dugulást okozhatnak a levelek. A lefolyócső torkába helyezett lombfogó kosár gátolja a falevelek ejtőcsőbe jutását, viszont körülötte alakul ki szennygát. Ezt feltétlenül el kell távolítani. S ha már tiszta a vályú, a csatorna egyenletes lejtését is ellenőrizzük. A csatornába fagyott jég, a háztetőről lecsúszó hó tavaszra gyakran deformálja a csatorna tartószerkezetét, megszűnhet a normális lejtés a lefolyócső irányában. A lehajlott részen emeljük meg tartókonzolokat, amivel elősegítjük a víz gyors lefolyását.

Vizsgáljuk meg a hófogókat is, a hiányzókat pótoljuk, az elhajlottakat meg egyengessük ki. Az olvadáskor megcsúszó hóréteget ezek tartják meg a tetőn. A jégcsapok többnyire a vályúba csúszott hógátakról lecsurgó vízből híznak veszélyes méretű jéglándzsákká. A fagyos időszak beköszöntével, illetve a hirtelen olvadáskor jégdugó alakulhat ki, ami a lefolyócső teljes tönkremeneteléhez vezethet. A jegesedést, és az ezzel járó dugulást megelőzhetjük, ha az esőcsatorna aljára - gyártmánytól függően - egymástól kb. 7-10 cm távolságra speciális fűtővezetékeket erősítünk. A fűtőkábelek bármilyen anyagból készült csatornában rögzíthetők, sőt az eljegesedésre hajlamos vápák jégmentesítését is megoldják. A fűtőrendszer 230 V-os feszültséggel működik, fogyasztása méterenként 36-40 W. Működése manuálisan és automatikusan vezérelve is lehetséges. Ez utóbbi esetben a távhőmérő a kábelek között mért környezeti hőmérséklete alapján kapcsol be a termosztát. Az ereszcsatornák fűtésével nem alakulnak ki veszélyes jégcsapok, és a hólé fokozatosan folyik le.

Nyílt, térszinti csapadékvíz-elvezetéseknél a függőleges lefolyócsövek tisztítása, karbantartási munkálatokhoz való megbontása egyszerűbb feladat. A térszint alatti vízelvezetésnél ügyelni kell arra, hogy a függőleges lefolyócső és a vízszintes gyűjtőág csatlakozásánál ne alakuljon ki dugulás. A csomópont elrejtettsége miatt ezt rendszeresen kell ellenőrizni. A vízszintes gyűjtőág kialakításánál is gondosan kell eljárni a fagyhatár és az épületalapozás síkjának szem előtt tartásával.

Tisztításkor kiderülhet, hogy annyira megromlott a vályú vagy az ejtőcső állapota, hogy részlegesen vagy teljes egészében ki kell cserélni azt. Ez esetben fel kell mérni a meghibásodott részek mennyiségét, ami alapján meg lehet határozni, hogy a javítás mellett döntsünk-e, vagy gazdaságosabb a teljes cserét elvégezni. A hagyományos, horganyzott ereszcsatorna rendszerek mellett más anyagok (pl. réz, alumínium, műanyag) közül is választhatunk, gazdag színválaszték mellett. A tetőfedő anyagok gyártó cégei is komplett csatornarendszereket kínálnak, melyek akár saját kezűleg is egyszerűen szerelhetők, különösebb szakismeret és speciális szerszámok nélkül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esővédő előtetők

Az épületek bejárati ajtaja többnyire védtelen az eső ellen. Ez nem csak kellemetlen az ajtóban állóknak, hanem maga az ajtó is fokozott károsodásnak van kitéve. Az új építésű épületeknél erre már...


Ne ereszd az ereszt!

A tetőfelújítás elengedhetetlen eleme az ereszcsatorna, amelyre trendi színekben és formákban kínál korszerű megoldást aPREFA Hungária Kft. alumínium ereszcsatorna választéka. Miért fontos az...