Tetőtartozékok

2024-05-17 11:41:14 | Módosítva: 2024-05-17 11:47:33

Ahhoz, hogy a tető szakszerű, tartós és lehetőleg hosszú ideig problémamentes legyen, nem elég minőségi tetőcserepet és jó tetőfedő szakembereket választani. A tető ugyanis egy komplex rendszer, számos – sokszor nem is látható – kiegészítővel és szerelvénnyel. Ezeket hívjuk rendszerelemeknek. A tökéletes tető tehát csakis a megfelelő tartozékok beépítésével születhet meg – ezek teszik tartóssá, biztonságossá és személyre szabottá az otthonunkat.


A tetőrendszerek és a rendszerelemek számos funkciót betölthetnek. Ismerünk olyanokat, amelyek nélkülözhetetlenek egy szakszerű tető elkészítéséhez, és vannak, amelyekkel a körülmények és személyes igények függvényében érdemes tervezni. A viharállóságot, a biztonságot (pl. hófogást) szolgáló elemek használata alapvető fontosságú, és aki kicsit is előrelátó, már a tervezéskor számol azzal, hogy a tető alkalmas legyen energiatermelő berendezések (napelemek) fogadására is. Egy beépített tetőtér esetében ezeken felül szükséges még a megfelelő hőszigetelést, valamint fokozott vízzáróságot biztosító rendszerelemek használata is.

A tetőrendszer alaptartozékai:

– Vízzáróság, vízszigetelés, csapadékelvezetés: tetőfólia, ereszcsatorna, kémény- és falszegély.
– Hőszigetelő anyagok (abban az esetben is nélkülözhetetlen, ha a tetőtér egyben élettér is).
– Átszellőzés: taréj- és élgerinc kúpalátétek, lezárófésű vagy szellőzőléc, szellőzőszalag, szellőzőcserép.
– Idomcserepek: szegélycserép, feles cserép, félnyereg cserép.
– Alapszíntű hófogás, hófogó kampók.

További rendszerelemek lehetnek még:

– Viharállóság, biztonság: viharkapocs, felületi hófogás, hófogó rács, biztonsági tetőhorog, lépcsőfok, tetőjárda, rögzítők.
– Bevilágítás: fényáteresztő tetőkibúvó ablak, átvilágító cserép.
– Vápa, vápaszegély, vápalezáró.
– Speciális tetőkialakításokhoz: alacsony hajlásszögre kifejlesztett tetőcserép és rendszertartozékai.

Azt, hogy melyik tetőhöz milyen elemek szükségesek, részben a ház fekvése, földrajzi, regionális elhelyezkedése, formája és összetettsége határozza meg, valamint hogy a felújító számára mennyire fontos az energiatakarékosság. A legtöbb magyarországi gyártó kínálatában már megtalálhatóak különféle kiegészítők.

Alapvető tartozékok

– Tetőfólia: a tető felújítása során is kiemelten fontos a jó minőségű tetőfólia választása. Egy esetleges fóliacsere esetén ugyanis a teljes tetőszerkezetet bontani kell: a héjazatot, a lécezést, a bádogozást, ami hatalmas költséget jelent. A minőségi tetőfólia alkalmazása hosszú távú befektetés.

– Ereszcsatorna: egy strapabíró ereszcsatorna a vízelvezetés hosszú távú megoldása. A piacon találkozhatunk vékony anyagból készült festett alumíniumcsatornákkal, ezekkel szemben érdemes festett, horganyzott acéllemez-csatornát választani. Több gyakorlati előnye is van, például ha a létrát nekitámasztjuk, hogy felmásszunk a tetőre, nem horpad be, de egy jégverés sem okoz benne kárt.

– Hófogók: az ereszre elhelyezett hófogók az 5-6 méteres tetősíkról lecsúszó, nagyobb mennyiségű hóval jellemzően nem bírnak, így az kevésbé biztonságos megoldást jelent. A teljes felületű hófogás lényege, hogy nemcsak az eresz mentén, 2-3 sorban történik a hófogó beépítése, hanem a tető teljes felületére elosztjuk őket, így mindenhol megfogják a lecsúszó havat.

– Kúpalátét: a háztulajdonosok számára kevésbé ismert kúpalátét egy kulcsfontosságú tetőtartozék a kúpcserepek alatt. Kialakítását úgy kell elképzelni, hogy két alumíniumsáv között egy rögzítő- és szellőző sáv húzódik, amely a gerinc szellőzését biztosítja. Azért kell alkalmazni, hogy a kúpcserepek alatt az összevágott tetőcserepek közötti rést lezárják, így itt se kerül be víz, miközben a tető szellőzése biztosított. A kúpalátét akkor jó, ha jól nyújtható, jól ragad és a nagyhullámú tetőcserepeknél is könnyedén alkalmazható.

– Vápa: a tagolt tetőformák kritikus pontja a vápa, avagy két tetősík metszete, amely egy hatalmas vízgyűjtő területként funkcionál. Az esővíz a vápában összefolyva ömlik az ereszcsatornába, így fontos a felület-folytonos, alacsony tetőhajlásszög esetén pedig a süllyesztett kialakítás.

– Átszellőzés: a tető megfelelő átszellőzése kulcsfontosságú egy jó tető működéséhez. A tető átszellőzésének több funkciója van, nyáron elsősorban a hőcsillapításban, télen a páraelvezetésben vesz részt. A tetőre felkerülő tetőfóliát a szarufákkal párhuzamosan ellenlécekkel kell rögzíteni. Az ellenlécek vastagsága fogja meghatározni az átszellőzési keresztmetszetet (a tetőléc és a tetőfólia közötti távolság). A szakmai előírások az 5 cm-es ellenlécet javasolják, de minél nagyobb a keresztmetszet, annál hatékonyabb az átszellőzés.

Tetőáttöréseknek három típusa van:

1. Helyiségkiszellőző-egységek: párás helyiségek, fürdőszoba és páraelszívó esetében, illetve zárt padlástereknél alkalmazzuk, továbbá a szennyvízcsövek kiszellőztetésére is használható.

2. Antenna-kivezetők: légkábelek, internet- és antennakábel bevezetésére szolgál. Tetőtartóval együtt alkalmazva nagy előnye, hogy nem szükséges az alátéthéjazatot átvágni vagy átszúrni, ugyanis az ellenlécekre kerül fel a tetőtartó, ami az antenna kivezető egységen keresztül töri át a tetőhéjazatot.

3. Füstgázkivezető-egységek: a gázkazán beépítésekor, azzal együtt érdemes a tetőfedőnek is beszerelni a füstgázkivezető-egységet.Forrás: Bramac

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tető hajlásszöge

Drámai, csaknem 50 százalékos árkülönbség is lehet két azonos méretű családi ház tetőszerkezete között, ha a tulajdonos nem elég körültekintően hoz meg egy, akár mellékesnek tűnő döntést. Nem...


Fújható tetőszigetelések

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése –...