Ereszcsatorna javítása vagy cseréje

2021-11-12 17:07:09 | Módosítva: 2021-11-12 17:22:26

Az ereszcsatorna minden épület vízelvezetésének alapvető fontosságú része, nagyon sok problémát okoz, ha állapota nem megfelelő vagy nem szakszerűen van felszerelve. Sokszor a lakáson belüli falvizesedést, majd penészesedést az ereszcsatornával a külső falra vezetett – vagy a rossz állapot miatt a falra szivárgó – csapadék okozza. A fal ilyenkor nem képes kiszáradni, mert minden eső utánpótlást biztosít, és néhány hónap alatt a vastag, külső fal is átnedvesedik a lakás felé.


Az épületek épsége és esztétikai megjelenése miatt is nagyon fontos a megfelelő vízelvezetés megoldása. Ezt elsősorban az ereszcsatorna hálózatának szakszerű megtervezése és kiépítése tudja biztosítani. Egész évben fontos szerepük van, mert télen a hónak és fagynak kell ellenállniuk, tavasszal és nyáron a hirtelen lezúduló csapadékot kell megfelelően elvezetniük. Az évek során minden ereszcsatorna eldeformálódhat, kilyukadhat, és ekkor már elvezetheti a csapadékot olyan helyekre is, ahol kár keletkezik az épületben, a tetőszerkezetben, a szigetelésekben, a teraszokon és a falakban is. Ezek miatt folyamatos ellenőrzést, karbantartást és a szükséges javításokat nem hanyagolhatjuk el. Általában folyamatos az állapotromlás, de előfordul, hogy egy nagyobb vihar vagy a tetőről egyszerre lezúduló hó deformálja el, amiket mihamarabb javítani kell, hogy a következő vihar ne okozzon további sérüléseket, és a csapadékot is elvezesse az ereszcsatorna.

A forrasztás vagy szegecselés nélküli csatornaelemek gyakran lassan, de folyamatosan csúsznak szét, apró hibá­kat, vízcsöpögéseket eredményeznek.

Az ilyen apró, de folyamatos vízcsö­pögések nyomot hagynak még az eresz alatt lévő betonon vagy a térköveken is, és egy újabb terhelés következtében teljesen szétcsúszhatnak a lezúduló eső súlya alatt. Ezért amint észleljük a hibát, toljuk össze az elemeket, ha szükséges bilincsekkel rögzítsük egymáshoz vagy csatornavassal a falhoz. Szükség lehet az összeforrasztásra vagy speciális ereszcsatorna ragasztóra, tömítőre is. Az is előfordulhat, hogy az egyik elem eldeformálódott, így rés marad az összeillesztésnél, és a víz egy része ott távozik. Szükséges lehet kisebb, sérült darabokat kicserélni egy még jó állapotban lévő méteres csatorna elemen, forrasztással ez évekre megoldja a hibát. A csatornát tartó vasak is tönkre tudnak menni, eltörhetnek, ilyenkor ki kell cserélni, hogy stabilan képesek legyenek a súlynak ellenállni.A teljes ereszcsatorna cseréjére szükség van, amikor új tető kerül az épületre. Ez ilyenkor esztétikailag is indokolt, továbbá úgyis le kell szerelni az egészet, az építkezés során sérülhetnek, deformálódhatnak az amúgy már koros elemek, nehéz – vagy szinte lehetetlen – újra tökéletesen összeilleszteni és visszaszerelni az új tetőre. Akkor is érdemes az egész ereszcsatorna hálózatot lecserélni, amikor már túl sokszor kell az egyes kilyukadt elemeket vagy elemdarabokat cserélni. A hiányzó vagy tönkrement kiköpőket is pótolni, illetve cserélni kell, mert kiköpő nélkül túl nagy erővel zúdul ki a csapadék a járdára, és a víz visszacsapódik a falra, ami nedvesedni fog.

Az új vagy gondosan megjavított ereszcsatorna is csak akkor lesz képes elvezetni a csapadékot, ha rendszeren gondoskodunk a tisztításáról is. A sok falevél és egyéb szennyeződés eltömíti még a vízszintes szakaszokat is, így a víz átbukik és eláztat mindent, ami alatta van.


Ereszcsatorna-rendszerek típusai

Műanyag ereszcsatorna: saját kezű munka esetén lehet jó választás, mert az idomokat „csak” egymásba kell csúsztatni. Ugyanakkor a műanyag ereszcsatorna hőtágulása lényegesen nagyobb, mint a fémekből készülteké, amivel kalkulálnunk kell. Szükséges lehet több összekötő elem használata, hogy elkerüljük a csatornarendszer deformálódását.

Horganyzott ereszcsatorna: nagyobb részben cink, kis részben pedig titánium ötvözetű bevonata természetes védőrétegével ellen áll a korróziónak, és a napfény ultraibolya sugárzásának. Az egyik legolcsóbb csatornarendszer, de fizikai sérülés esetén elég gyorsan korrodálódik, ezért, ha hibát találunk, a javítás nem halasztható sokáig.

Alumínium ereszcsatorna: a nehézfém ereszcsatornákkal szemben az alumínium nagy előnye, hogy az esővízzel együtt nem juttat a talajba káros anyagokat. Egy vörösréz (nehézfém) ereszcsatorna tényleg mutatós, rusztikus hatású, azonban ma már kevésbé számít környezettudatos választásnak. Az alumíniumot különböző eljárásokkal teszik ellenállóvá, ennek köszönhetően tartós, korróziómentes és nem igényel karbantartást.

Szögletes vagy köríves: a hagyományos köríves csatornák alaktartóbbak, gyorsabban halad bennük a víz, de a különbségek műszakilag valójában elhanyagolhatók. Így, ha valakinek a szögletes ereszcsatorna egyszerűen jobban tetszik, nyugodtan válassza azt!
Ereszcsatorna szerelése

Nem könnyű munka. A műanyag ereszcsatorna felrakása a legegyszerűbb, a horganyzotté igényli a legtöbb szaktudást, mert ezt lágyforrasztással lehet csak összeépíteni, az alumínium valahol a kettő között van a szegecselős technikával.

A legtöbb gyártó szerelési útmutatót mellékel termékeihez, amiben le vannak írva a legfontosabb műszaki paraméterek is (pl. a szükséges lejtések), melyeket be kell tartani ahhoz, hogy szakszerű és megfelelő legyen a végeredmény.

Szükséges eszközök: vonalzó, filctoll jelöléshez, speciális (csatornatartó) hajlító fogó, fúrógép, fúrószárak, csavarok, fűrész, kombinált fogó peremezéshez.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszárítás

Belvíz, magas talajvízszint, beázás és még sok minden más okozhatja a falak és az aljzat vizesedését, de egy új épületnek is szüksége van a száradásra, ami akár hónapokba is telhet. Ez a...


Ereszcsatorna tartozékok

A neves ereszcsatorna gyártók katalógusaiban keresgélve komplett rendszereket találunk. Egyéni igényeinktől függ, hogy milyen extra kiegészítőket, kényelmi tartozékokat vásárolunk házunkra.