Ha jön a zápor!

Vízelvezetés a tetőn

2011-10-23 19:49:08 | Módosítva: 2011-10-23 19:49:08

A tetőkről történő megfelelő vízelvezetés nem csak az őszi, csapadékosabb időkben, hanem egész évben fontos. A sokféle tetőkialakításhoz igazodóan az ereszcsatorna elkészítésére is számtalan lehetőség, anyag és megoldás létezik; az egyszerű külső ereszcsatornával szerelt magastetőtől kezdve a rengeteg éllel, vápákkal és attika fallal kialakított bonyolult többhajós csarnoktetőkig.

p>Ahhoz, hogy az ereszcsatorna rendszer még a szélsőséges időjárási körülmények között is elvezessen a csapadékvizet, az ereszcsatorna és vízelvezető rendszer kialakítását jól át kell gondolni a tervezés során. Általában az ereszcsatorna rendszerek az épület külső felén helyezkednek el, így még az szivárgásuk esetén sem veszélyezteti feltétlenül a víz az épületet. Az attika fal melletti, épületszegélyező vagy belső vápacsatornák sérülése viszont az épület beázásához vezet, ami az épületszerkezetet, és az épületen belüli vagyontárgyakat is megrongálja.

Az eső várható mennyisége

Az eső mennyiségének várható mértékére sok éves meteorológiai megfigyelések szolgálnak alapul. Ezek figyelembevételével alkották meg a szabványt (EN 12056-3), amelynek segítségével bizonyos területeken kiszámolható az esőzés várható mértéke. Az átlagos mennyiség 75 mm/óra, ami megfelel a vízelvezető csatornák teljesítményeinek.

A legtöbb vízelvezető csatornarendszer, a megfelelő tervezés és karbantartás mellett, megbirkózik a rövidebb ideig tartó, heves esőzésekkel. Az alulméretezés elkerülésének megelőzésére – amennyiben szükséges – a vápacsatornák kialakításánál 150 mm/órás átlagos esőzéssel is számolhatunk.

Az ereszcsatorna tervezése

A megfelelő vízelvezetés megtervezéséhez ki kell számolnunk a tetőről lefolyó várható esővíz mennyiségét. Ennek a két legfontosabb összetevője az esőzés várható mértéke és az összefolyók gyűjtőterülete. A két adat felhasználásával a tervezők könnyen kiszámíthatják az ereszcsatornák, valamint a kivezető és vízelvezető rendszer kapacitását.

Mivel a külső ereszcsatornák az épület burkolatán kívül helyezkednek el, tervezésük nem annyira nehézkes, mint a vápacsatornáké. Ebből a megfontolásból túlfolyásra nem is méretezik a külső ereszcsatornákat.

A belső és attika menti vápacsatorna rendszerek a tetőszerkezet szerves részét képezik, és éppen ezért a túlcsordulás vagy szivárgás komoly problémákhoz vezet, következésképpen pontos tervezésük és kivitelezésük rendkívül fontos. A tető részeként a hőveszteség szempontjából meg kell felelnie hőszigetelési követelményeknek, ezenfelül meg kell akadályozni a hőhidak és a kondenzáció kialakulását.

A vápacsatornáknak elég szélesnek és merevnek kell lenniük, hogy a kivitelezés és a karbantartás során járható felületet biztosítsanak, valamint meg kell felelniük az egészségügyi és biztonságtechnikai előírásoknak.

A belső vápacsatornáknál alkalmazott általános szélesség 500 mm, míg a szélső vagy attika menti csatornáknál 300 mm. A keresztmetszetük kialakítását a tető esése, az elvezetendő víz mennyisége és a kivezetések közötti távolság határozza meg. A túlfolyás megakadályozására a várható maximális vízszint felett egy biztonsági magasságot kell biztosítani (maximum 75 mm).

A jó lefolyáshoz gondolnunk kell még néhány vízelvezetési szempontra is. Egy új felszálló vezeték tervezésekor nem szabad megfeledkezni a szerelőnyílásról, bár szükség esetén ez utólag is beépíthető. Ne legyen túl nagy a lejtés, mert, akkor fennáll a veszély, hogy a víz túllő a célon és eldugul a lefolyó.

A lefolyóvezeték ejtőcsövébe a becsatlakozásokat lehetőleg 87°-os szögben kell beépíteni – tehát a lejtés csak 3°-os legyen. Ez az egyforma átmérőjű és a szűkített leágazásokra egyaránt érvényes. Beépítéskor a karmantyú vége mindig abba az irányba mutasson, ahonnan a víz jön.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megelőzhető a dugulás

Mosdó, mosogató használata során sokszor nem figyelünk arra, hogy a vízzel együtt a lefolyóba szennyező anyagok is kerülnek, amelyek a cső falára fokozatosan lerakódva szűkítik annak áteresztő...


Egyszerű öntözéstechnika

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt ma már szinte elképzelhetetlen intenzíven gondozott kert fenntartása öntözés nélkül. Egy automata öntözőrendszer kiépítése – főleg ha szakemberrel...