Különleges bútorpántok

2011-06-05 14:24:15 | Módosítva: 2011-06-07 17:26:27

A mai bútordarabok számos olyan elemet is tartalmaznak, amelyekre a megszokott ajtókivető pántok már nem szerelhetők fel. Vagy nem elégséges a nyitási szögük, a méretük esetleg túl nagy, illetve az ajtó anyaga, illetve annak vastagsága miatt speciálisan kialakított pántokkal oldható meg a felszerelésük, mozgatásuk. A ma olyan divatos üveg-, vagy fémkeretes ajtókra pl. kimondottan e célra készült kivetőpántok erősíthetők csak fel.

Szokványos kivetőpántok

A régi, csapon elforduló csuklós pántok ma már csak szinte rusztikus jellegű bútorokon lelhetők fel, a korszerűbb bútordarabokon kivétel nélkül önzáró ajtókivető pántok találhatók, amelyek becsukáskor önmaguktól behúzzák, azaz becsukják az ajtókat, feleslegessé téve az ajtózárakat. A nyitásszögük általában 94 fok, de nem ritkák a 104 fokra nyitható típusok sem. Ráütő, félig ráütő és közézáródóak aszerint, hogy az ajtó zárt helyzetében a hátsó lapja teljesen, illetve félig záródik a korpusz élére, vagy annak oldalai közé csukódik.
Minden kivetőpántot a hozzávaló pántalátéttel kell párosítaniEzek megszokott és már hagyományosnak mondható pántok, amelyeket szabványosított méretű mart csészébe süllyesztve lehet az ajtókra felcsavarozni. Az ajtólapok vastagsága azonban már lényeges, a vékonyabb anyagúakhoz alacsony, 8 mm mély csészéjű pántokat ajánlott választani. Száraik alá megadott méretű pántalátétek valók. Vertikálisam és horizontálisan 3-4 mm-nyi állítási lehetőséget is lehetővé tesznek.

Sarokajtó pántok

A jobb helykihasználás miatt főként a beépített jellegű konyhabútoroknál adódnak olyan ajtó kialakítások, amelyek a nehezen kihasználható sarkokat ún. kettős nyitású ajtóval zárják le. Ilyen sarokajtókhoz speciálisan kialakított, ugyancsak önzáródó sarok-ajtópántokat kell alkalmazni. Az első ajtó végére szokás erősíteni őket, és többnyire 165 fokos a nyílásszögük. Ráütő, illetve közézáródó kivitelben is kaphatók, és a szerint kell alkalmazni, hogy a sarokajtó A szögben álló ajtókhoz speciálisan e célra kialakított pántok alkalmazhatókmásodik lapja az ajtó lapjára, vagy annak élére csukódik. A két ajtó így külön-külön és együtt is nyitható a tárolótér ideális hozzáféréséhez. Az ajtólapok vastagsága ilyen esetekben is fontos.
Esetenként szükség van szögben szerelt ajtókra is. Most is lényeges, hogy a szekrény korpuszra, vagy a mellé, azaz közézáró ajtóról van-e szó. Ezek is önzáró kivitelűek, és bár nyílásszögük általában 94 fok, a ferde élek szögértékéhez igazodóan kell kiválasztani az ideális pántot. A gyakori élszögekhez igazodóan +30, illetve +45 fokos, illetve -30, és -45 fokos kivitelben szerezhetők be. A negatív szögértékű pántok nyílásszöge 120 fok, normál pántalátétekkel szerelhetők fel, és állítási értékeik is 4 mm körüliek.

Pillérpántok

A pillérpántokat viszonylag keskeny korpusz elemekre, ún. osztópilléreknél szokás alkalmazni. Ráütő és közé A pillérpántok szárméretét a pillér szabad felületéhez kell megválasztani.záródó típusainak nyílásszöge általában 94 fok, ám a pántalátét nélkül szerelhetőknél ez 105 fok is lehet. Pántszáruk hossza 60 mm körüli, csészeméretük pedig a megszokott. A változó, 16, 19, és 22 mm vastagságú ajtókhoz az ajtólap vastagságának megfelelő pántalátétekre kell a pántszárakat felerősíteni, a szintbe állítás érdekében.

Üveg és fémajtó pántok

Az üveg és a keskeny fémkeretes ajtókhoz ugyancsak speciális pántok használhatók. A 4-6 mm vastag üvegajtókhoz használtak nyílásszöge általában 94 fok és felfogásukhoz előre kifúrt, 26 mm-es csészeméretű nyílás szükséges. A csészerögzítő gyűrűre külső pánttakaró is szükséges, és általában normál, a korpuszra csavarozott pántalátétekre erősíthető fel a pántok szára.
A vastagabb üvegajtóknál lehetőség van csapos pánt alkalmazására is, ám ezt csak viszonylag kisméretű üvegaA csészeméretre kifúrt üvegajtókra alacsony csészéjű kivetőpántok valókjtóknál lehet alkalmazni. Ez is önzáró kivitelű, ám nem önbehúzó. Létezik olyan változatuk is, amelynek nyomásra működő mágneszára van. A pántszár idomból kiálló csapok körül forognak el és csak közézáródó, 4-6 mm-es vastagságú üvegajtókhoz használhatók. Az üveglapot a sarut rögzítő két-két csavarral lehet a pántokra szerelni. Előnye, hogy az üvegajtó megfúrása nélkül alkalmazható.
A keskeny profilú fémkeretes ajtókra pántcsésze nélküli, önzáró kivetőpántokat célszerű szerelni. Felszerelésüket a keretbe hajtott két rögzítő csavar teszi lehetővé; ráütő és közézáródó kivitelben is árusítják. Nyílásszögük általában 105 fok, és a pántok 1,5-4 mm-es állítási lehetőséget biztosítanak horizontális irányban. Pántalátétként normál méretűekre van szükség a korpuszra erősítésükhöz.

Push open renszer

Az újabban divatos minimál stílus egyik jellegzetessége a nyomásra nyíló és záródó ajtó. A rendszer kialakításához több elem összehangolt működésére van szükség. Az alkalmazható kivetőpántok speciális kivitelűek, nem önzárók, hanem éppen ellenkezőleg, az ajtót kifelé mozgatják. E speciális pántok 110 fokos A sarokajtókhoz nyitásuknak megfelelő geometriájú- és nyílású pántok használhatóknyílásszögűek, ráütő típusúak és többnyire normál pántalátétre szerelhetők. A rendszer működéséhez szükséges még egy speciális, a korpuszra erősíthető ajtóbeakasztó-, és annak csappantyúját fogadó adapter csésze is. Ez utóbbi alkatrészpáros lehet mágnes betétes is.
Az ajtóbeakasztót a korpusz belsejébe, míg a fogadó adapter csészét az ajtóba mart fészekbe kell erősíteni. E rendszer elemei keskeny és széles alumínium ajtókeretekhez is beszerezhetők. A megfelelő méretű elemeket azonban gondosan összehangolva kell kiválasztani, beszerelésük pedig pontos munkát igénylő feladat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zárbetét és a biztonság

A bejárati ajtó zárbetétjének kiválasztásakor fontos szempont figyelembe venni a védeni kívánt érték nagyságát, a felhasználás helyét és a bejárati ajtó minőségét is, hiszen teljesen fölösleges...


A raklap bútorok divatja töretlen

Mármint a tőlünk kissé nyugatabbra fekvő országokban. Ám a kezdeti kezeletlen konstrukciók helyett most már az igényesebb kivitel jellemzi az ilyen berendezési tárgyakat. Közben az élelmes...