Célszerszám saját kezűleg

Kézi talajfúró

Manapság, ha valamilyen szerszámra van szükségünk, előbb a megfelelő üzletekben próbáljuk meg beszerezni. Ám akit több sikertelen kísérlet után sem találja meg a megfelelő eszközt, az valószínűleg maga fog az elkészítéséhez, amennyiben erre módja van. Most egy ilyen egyszerű, kurrens kerti szerszám, a talajfúró elkészítéséhez adunk tanácsokat.

Hasznossága tagadhatatlan, segítségével könnyen és elég pontos tájolással lehet lyukakat fúrni a talajba. Készen viszont sehogyan sem sikerült beszerezni. Végül kaptunk egy saját kezűleg készített régi darabot, ami a próbák során élemedettségét meghazudtolóan jól működött. Segítségével könnyedén készíthettünk 20 cm átmérőjű és akár 60 cm mély lyukakat.
A szára 25-30 mm átmérőjű és 1 m hosszú acélcső. Az erre merőlegesen felhegesztett forgatórúdként szolgáló cső csak 60 cm hosszú. A szár alsó nyílásába satuba fogott és hidegen a hossztengelye körül megcsavart 3x30-as laposacél csúcsdarab csatlakozik, amely majd a fúrótárcsa központosságát biztosítja. A vas V-alakú nyílásban ér véget és a szárhoz van hegesztve.
A lyukat a fúrótárcsa alakítja ki. Anyaga 2 mm vastag lágyacél lemez, amelyből kívánt méretű tárcsát kell kivágni. A mintául szolgáló öreg jószág tárcsája 20 cm átmérőjű és tulajdonosa szerint ez optimális méret. Különféle oszlopok, vagy akár kisebb gyökeres növények telepítéséhez szükséges gödrök kiásásához is megfelel. A lemeztárcsa szárra hegesztéséhez a cső átmérőjével azonos méretű lyuk szükséges. A kivágott tárcsát sugárirányban réseljük fel, majd annak bal oldali élét ferdén, 20-30 fok között hajlítsuk le, a korong lapját pedig ezt követően fokozatosan hajlítsuk fel, mint egy menetet. A réshez közeledve fokozzuk az emelkedés mértékét. A tárcsát ezt követően már a szár alsó végére hegeszthetjük, és máris elvégezhetjük vele az első "próbafúrást".
A szerszám talajba mélyedését követően egy-két fordulat után az ásó kiemelésével távolítható el a tárcsa fölé került talaj. A talajfúró iránytartása attól függ, hogy a szára forgatáskor mennyire tért el a függőlegestől. Arra azonban számítsunk, hogy kiemeléskor a lyuk oldala mindig kissé tágulni fog. A forgatásához nem kell nagy erőt kifejteni, bár ez a talaj milyenségétől is függ. A talajfúróval sokkal könnyebb a munka, mint a hagyományos ásóval, oszlopállításkor pedig kifejezetten előny, hogy nem lazítjuk fel a letömörödött talajt az oszlop körül.
Aki pedig univerzálisabbá kívánja tenni a praktikus szerszámot, az különféle méretű fúrótárcsák kialakításával teheti ezt meg. Ebben az esetben a tárcsákat a szárra pontosan illeszkedő csőcsonkokra lesz szükség és a különféle méretű tárcsákat ezekre kell felhegeszteni. A cserélhető tárcsák egy átmenő anyás csavarral könnyen rögzíthetők a szárra, és így a szerszám a növények telepítésében is jól hasznosíthatóvá válik. Arra azonban készüljünk fel, hogy ha kertszomszédaink körében híre megy a praktikus szerszámnak, elég gyakran kell majd kölcsönadnunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: talaj, ásó, kapa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélvédő párásodás ellen

Az őszi párás idő beköszöntével a szabadban tárolt gépkocsik belülről menthetetlenül bepárásodnak. Egy kanadai autós javaslata szerint szilikagélt kell egy használt, jó állapotban lévő zokniba...


Túlnyomásos gyűjtőkémény

Aki gyűjtőkéményt használ, tisztában van vele milyen nehéz helyzetbe kerül, ha gázkészüléket kell valamilyen okból cserélnie. Miközben a gyűjtőkémények, és a rájuk csatlakoztatott, gázkészülékek...