Célszerszám saját kezűleg

Kézi talajfúró

Manapság, ha valamilyen szerszámra van szükségünk, előbb a megfelelő üzletekben próbáljuk meg beszerezni. Ám akit több sikertelen kísérlet után sem találja meg a megfelelő eszközt, az valószínűleg maga fog az elkészítéséhez, amennyiben erre módja van. Most egy ilyen egyszerű, kurrens kerti szerszám, a talajfúró elkészítéséhez adunk tanácsokat.

Hasznossága tagadhatatlan, segítségével könnyen és elég pontos tájolással lehet lyukakat fúrni a talajba. Készen viszont sehogyan sem sikerült beszerezni. Végül kaptunk egy saját kezűleg készített régi darabot, ami a próbák során élemedettségét meghazudtolóan jól működött. Segítségével könnyedén készíthettünk 20 cm átmérőjű és akár 60 cm mély lyukakat.
A szára 25-30 mm átmérőjű és 1 m hosszú acélcső. Az erre merőlegesen felhegesztett forgatórúdként szolgáló cső csak 60 cm hosszú. A szár alsó nyílásába satuba fogott és hidegen a hossztengelye körül megcsavart 3x30-as laposacél csúcsdarab csatlakozik, amely majd a fúrótárcsa központosságát biztosítja. A vas V-alakú nyílásban ér véget és a szárhoz van hegesztve.
A lyukat a fúrótárcsa alakítja ki. Anyaga 2 mm vastag lágyacél lemez, amelyből kívánt méretű tárcsát kell kivágni. A mintául szolgáló öreg jószág tárcsája 20 cm átmérőjű és tulajdonosa szerint ez optimális méret. Különféle oszlopok, vagy akár kisebb gyökeres növények telepítéséhez szükséges gödrök kiásásához is megfelel. A lemeztárcsa szárra hegesztéséhez a cső átmérőjével azonos méretű lyuk szükséges. A kivágott tárcsát sugárirányban réseljük fel, majd annak bal oldali élét ferdén, 20-30 fok között hajlítsuk le, a korong lapját pedig ezt követően fokozatosan hajlítsuk fel, mint egy menetet. A réshez közeledve fokozzuk az emelkedés mértékét. A tárcsát ezt követően már a szár alsó végére hegeszthetjük, és máris elvégezhetjük vele az első "próbafúrást".
A szerszám talajba mélyedését követően egy-két fordulat után az ásó kiemelésével távolítható el a tárcsa fölé került talaj. A talajfúró iránytartása attól függ, hogy a szára forgatáskor mennyire tért el a függőlegestől. Arra azonban számítsunk, hogy kiemeléskor a lyuk oldala mindig kissé tágulni fog. A forgatásához nem kell nagy erőt kifejteni, bár ez a talaj milyenségétől is függ. A talajfúróval sokkal könnyebb a munka, mint a hagyományos ásóval, oszlopállításkor pedig kifejezetten előny, hogy nem lazítjuk fel a letömörödött talajt az oszlop körül.
Aki pedig univerzálisabbá kívánja tenni a praktikus szerszámot, az különféle méretű fúrótárcsák kialakításával teheti ezt meg. Ebben az esetben a tárcsákat a szárra pontosan illeszkedő csőcsonkokra lesz szükség és a különféle méretű tárcsákat ezekre kell felhegeszteni. A cserélhető tárcsák egy átmenő anyás csavarral könnyen rögzíthetők a szárra, és így a szerszám a növények telepítésében is jól hasznosíthatóvá válik. Arra azonban készüljünk fel, hogy ha kertszomszédaink körében híre megy a praktikus szerszámnak, elég gyakran kell majd kölcsönadnunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: talaj, ásó, kapa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz építése talajcsavarra

Sokak számára már csak egy szép terasz hiányzik a házukhoz, amivel megkoronázhatják otthoni pihenésüket, és praktikusan elhelyezhetik kültéri bútoraikat és egyéb eszközeiket. A terasz anyaga...


Milyen betont használjunk házunk építéséhez?

Magyarország Európai Uniós csatlakozásával jelentős változások következtek be mindennapi életünk és gazdasági tevékenységünk sok területén. A törvényeket és előírásokat (szabványokat)...