Különleges zöldségnövények

2010-11-07 01:02:20 | Módosítva: 2010-11-07 01:36:06

Hazánk éghajlata nagyon sokféle zöldségnövény termesztésére alkalmas, bár e lehetőséget kevéssé használjuk ki. Gondoljunk csak a trópusi eredetű paprikára vagy paradicsomra, melyek tavasztól őszig szép termést hoznak nálunk. Néhány rendhagyó, ismeretlen vagy kevéssé ismert zöldségnövényt szeretnénk bemutatni Olvasóinknak, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy változatosabbá tegyük velük kertünket és étkezésünket.

Különösebb csoportosítás nélkül álljon itt néhány szemléletes példa arra, milyen zöldségnövények találhatók hazánkban, jóval kisebb számban, és szerényebb ismertségnek örvendve, mint amit megérdemelnének.

Articsóka (Cynara scolymus)

Ez egy évelő növény, amely akár 2 méteres erős karógyökeret is fejleszthet, értékelhető "termés" mennyiséget 3-4 éves korában ad. A termés azért volt idézőjeles, mert a zsenge virág bimbója az, amit fogyasztunk. Magról és zölddugvánnyal is szaporítható, 1x1 méteres térállásra ültetendő. Nagy termete miatt szoliterként a díszkertben is helyet kaphat.

Cikória (Cychorium intybus var. foliosum)

 Ennek az évelő növénynek vad faja nálunk is él országszerte. Nemesített változatai jóval termetesebbek a vad alapfajnál. Könnyen hajtatható, ideális téli vitaminforrás. Zsenge levelei sokféleképp elkészíthetők, de gyökere szárítva, pirítva, őrölve ismert pótkávé, gyerekkávé alapanyag. Íze kávéra emlékeztető, de koffeint nem tartalmaz.

Mangold (Beta vulgaris ssp. esculenta var. cicla)

 Kacifántos latin nevéből is következtethetünk rá, hogy a répafélék egy sokadik leszármazott változata. Különlegessége, hogy itt a répáktól eltérően nem a földalatti, hanem az a feletti részen van a hangsúly. Levele és levélnyele ehető. A levéllemezből általában saláta vagy főzelék készül, míg a levélnyelet párolva spárgaként szokták elkészíteni. A mangoldot magról szaporíthatjuk, már az első évben szépen szüretelhetünk róla, mert erőteljes növekedésű növény.

Porcsin (Portulaca oleracea var. sativa)

A porcsin nálunk is gyakori gyomnövény, de ismertek nagyobb méretű nemesített változatai is. A hazánkban megtalálható gyom változata is fogyasztható, csupán a méretekben van a különbség. Pozsgás leveleiből saláta, főzelék készül. Vitaminokban nagyon gazdag növény. A szárával együtt a zsenge növények ecetes páclében savanyúságnak is eltehetők télire.


Rebarbara (Rheum rhabarbarum)

Valamelyest a mangoldhoz hasonlítható, mivel ennek is levélnyelét fogyasztjuk. A különbség, hogy ez inkább süteményekhez illik, illetve kiváló kompót készíthető belőle, de befőtt, lekvár is főzhető levélnyeleiből. Gyógynövényként is ismert enyhe hashajtó hatása miatt. Színes, nagy levelei miatt a díszkertbe is ültethetjük. Magról és tőosztással is szaporítható.


Csicsóka (Helianthus tuberosus)

A napraforgóhoz hasonló, azzal rokon növény, gumóit hasznosítják. Takarmánynövényként nagy mennyiségben termesztik a világon, de élelmiszerkénti felhasználása is egyre terjed, főként amiatt, mert nagyon igénytelen, bárhol, extenzív körülmények között is termeszthető növény. Gumói a burgonyával ellentétben nem keményítőt, hanem inulint tartalmaznak, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A burgonyához hasonlóan termesztjük, szaporítóanyag-szükséglete 15-30 dkg/m2, amiből őszre 3-4 kilogramm termés lesz. Mivel a gumók héja vékonyabb a burgonyáénál ezért a gumó sérülékenyebb, így nagyobb óvatosságra van szükség a betakarításkor, ha tárolni szeretnénk. A gumók nyersen is ehetők, de süthetők, főzhetők, tehát burgonyaszerűen is elkészíthetők, emellett csicsókalekvár is készülhet belőle.

Lóbab (Vicia faba var. major)

 Nagy szemű babfajta, amelynek zsenge hüvelytermései zöldbabként, magjai éretlenül kifejtőbabként, éretten szárazbabként használhatók. Korábban a paraszti kertekben nagy jelentősége volt, mert a magot lisztté őrölve is felhasználták. Fehérjében gazdag táplálék. Magvetéssel szaporítható, hosszú tenyészidejű, nagy felületet befutó babfajta. Ennek, és díszes virágainak köszönhetően babsátor kialakítására és takarni való részek befuttatására is ideális.

Szivacstök (Luffa acutangul)

Különleges tökféle, amelynek zsenge terméseit fogyaszthatjuk. Az érett, kiszáradt termés rostos belső része fürdőszivacsként használható. Emellett érdemes megemlíteni számos más fajtát a tökök közül. A dísztökök zsenge termései savanyíthatók, a kolbásztök érdekessége pedig, hogy akár egy méteres hosszúságúra is megnyúlhat a termése, amelyből - ha levágunk egy darabot - a tövön maradó rész tovább fejlődik.


Okra (Abelmoschus esculentus)

Afrikában honos, a mályvafélékhez tartozó növény, amely dísznövényként is megállj a helyét. Leginkább a paprikáéhoz hasonlítható a termesztése. Zsenge terméséből leves készíthető. A termés magas pektintartalma miatt nem kell berántani a levest, magától is besűrűsödik. Süthető, főzhető, lecsóként is elkészíthető, vagy savanyúságként is fogyasztható.


Kerti laboda (Atriplex hortensis)

Egyéves lágyszárú növény, amely spenótszerűen használható fel. Mivel nyár végére akár 2,5-3 méter magasra is megnő, így a tövön mindig találunk fiatal, zsenge hajtásokat, amelyek fogyasztásra alkalmasak. Fő jelentősége abban van, hogy míg a spenótok szezonális zöldségek, ez folyamatosan szedhető. Magról szaporítható, később átével (azaz egynyári növény, tehát a fagyokkal elpusztul, de elszórt magjai tavasszal kikelnek ugyanazon a helyen).

E különleges, kevéssé ismert, vagy épp feledésbe merült növények hosszan sorolhatóak lennének még, de reményeink szerint a bemutatott rendhagyó zöldségek elég ízelítőül szolgálnak, ha valaki kedvet kap beszerzésükhöz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: zöldség, tök, articsóka

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még okosabb telefonok

Alig egy éve próbáltuk összerendezni az ún. okostelefonokkal kapcsolatos ismereteket, de az akkori írás máris elavult, mert ez a piac talán a leggyorsabban változik. Mai versenyzői igen sok...


Új termesztő közeg: kókuszrost

A virágföldek alapanyaga eddig a tőzeg volt, és jelentős részüknél még most is ez a jellemző. A tőzegnek, bár tápanyagtartalma elhanyagolható, vízgazdálkodása kiváló, ezért használják virágföld...