Nyári munkák a kertben

2017-07-13 22:24:00 | Módosítva: 2017-07-18 15:23:35

Nyáron a betakarítás mellett is bőven akad tennivaló a kertben, az aktív pihenés jegyében. Öntözés, gyomlálás, némi növényvédelem, szóval nyáron is nagyüzem.


A zöldségeket, gyümölcsöket érdemes megpróbálni amennyire lehet – az igény szerinti öntözés jegyében – egyedileg ellátni vízzel. Főleg gyümölcsöknél lehet jól betartani, hogy amíg a termések növésben vannak, addig adjunk vizet neki, de amikor már érik, akkor lehet csökkenteni az öntözést. Zöldségesben ezt nehezebb betartani, hiszen mondjuk a folyton termő paradicsomon, egyszerre vannak érésben levő és még zöld, növésben levő termések, emiatt itt a rendszeres öntözés szükséges.

Az intenzíven öntözött részeken – legyen az zöldséges, gyep, dísznövényes ágyás vagy gyümölcs – ilyenkor a vegetációs idő közepén is gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, melyet megoldhatunk műtrágyákkal, de akár érett szerves trágyának, vagy komposztnak a talaj felső rétegére való terítésével is. Ez azért fontos, mert a tápanyagok egy része a vízzel együtt a talaj alsóbb rétegeibe mosódik. Így nyáron – a nagy melegben sokat öntözve – a tápanyagok egy részét akaratlanul is kimossuk a talajból a mélyebb rétegekbe a gyökérzóna alá, ahonnan a növények már nem tudják felvenni.


Az öntözéssel nem csak kultúrnövényeinknek, hanem a gyomoknak is jót teszünk, így intenzív növekedésbe kezdhetnek. Jobban járunk, ha ezeket még kisméretű korukban kapálással eltávolítjuk, mert így két dolgot is megoldunk egyszerre. Eltávolítjuk a gyomokat, melyek rengeteg vizet képesek növényeink elől elszívni a talajból, másrészt a kapálással megszakítjuk a talajnak az öntözés következtében kialakuló hajszálcsövességét, így a kapált felszínű talajból kevesebb víz távozik párolgással, mint a nem kapált felszínűből.

Egy kis növényfodrászat

Dísznövényeink jelentős része nem öntisztuló, ezért az elnyílt virágokat nekünk kell eltávolítani. Ha ezeket levágjuk nem csak ápoltabbnak fog tűnni a növény, de újabb virágzásra serkentjük. Ez főleg az egynyáriakra és évelők közül a rózsákra igaz. Ha az elnyílt rózsavirág a növényen marad, sokszor elkezd termést érlelni, míg ha levágjuk, újabb virágokat hoz. Nyáron nyessük meg a levendulát és a rozmaringot, miután elvirágzott, de figyeljünk arra, hogy ne túl távol a fás résztől. Így jobban befásodnak majd, és felkészülnek a télre az ez évi hajtásrészek.

A díszfákat, díszcserjéket – melyek tavasszal és nyár elején virágoztak – most metsszük meg, így még őszig kialakulnak a virágrügyek, és jövőre újra dús lesz a virágzás. Ha ezeket nem metsszük meg a nyár folyamán, akkor ősszel már kár nekikezdeni, hiszen akkor az addig kialakuló virágkezdeményeket is levágjuk, így a jövő évi virágzás elmarad, vagy csak nagyon gyér lesz.

Nyár vége felé elkezdhetjük a hagymás növények kiültetését: a tulipánokat, nárciszféléket, díszhagymaféléket, nősziromféléket és sáfrányféléket. Télig jól begyökeresednek, és tavasszal jó kondícióban indulnak neki a kihajtásnak.

Pázsit és konyhakert

Nyírjuk rendszeresen, hiszen ezzel a zavarást nem tűrő gyomokat is visszaszorítjuk. Ha az öntözés és a tápanyag-utánpótlás elmarad, akkor az aszályos időszakban könnyen kisül a gyep. Ősszel a csapadékos időszakok beköszöntével valószínűleg ez is regenerálódik majd, csak így nyáron, amikor pont élveznénk a kertet, csúnya lesz.

Ha a pázsit túl nagyra nőtt, elburjánzott (mondjuk, míg nyaralni volt a család), akkor először a fűnyíró gép legmagasabb fokozatával vágjuk le, majd fokozatosan csökkentsük a nyírási fokozatot, mígnem elérjük a megszokott fűmagasságot - ez által rávezetjük a növényt, hogy ismét levelesen nőjön, ne pedig kalászoljon.


A konyhakertben e nyári és kora őszi időszak főleg a betakarításé. Ám számos másodnövényt vethetünk ilyenkor. Vessünk petrezselymet, hogy legyen friss levél, amit elraktározzunk télire. Gyűjtsük össze, és fagyasszuk le, vagy szárítsuk meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát. Ültessünk cserépbe is a fűszernövényeinkből, így azok növekedése jól beindul őszre, és akkor a konyhába költöztetve még akár tél közepéig lesznek friss zöldfűszereink. Nyár végén még el lehet vetni a salátát, a téli retekféléket, illetve rövid tenyészidejű káposztafélék is ültethetők, palántálhatók ekkor, melyek késő ősszel lesznek majd betakarítva.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így könnyítik meg a robotfűnyírók a kertészkedést

A sűrű zöld pázsit gyönyörű, ám a karbantartási igényét nem szabad alábecsülni. Elmondjuk, hogyan könnyítik meg a kertészkedést az intelligens robotfűnyírók.


Gyepszellőztetés, gyeplazítás valódi wellness a gyep számára

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés...