Nyári munkák a kertben

2017-07-13 22:24:00 | Módosítva: 2017-07-18 15:23:35

Nyáron a betakarítás mellett is bőven akad tennivaló a kertben, az aktív pihenés jegyében. Öntözés, gyomlálás, némi növényvédelem, szóval nyáron is nagyüzem.


A zöldségeket, gyümölcsöket érdemes megpróbálni amennyire lehet – az igény szerinti öntözés jegyében – egyedileg ellátni vízzel. Főleg gyümölcsöknél lehet jól betartani, hogy amíg a termések növésben vannak, addig adjunk vizet neki, de amikor már érik, akkor lehet csökkenteni az öntözést. Zöldségesben ezt nehezebb betartani, hiszen mondjuk a folyton termő paradicsomon, egyszerre vannak érésben levő és még zöld, növésben levő termések, emiatt itt a rendszeres öntözés szükséges.

Az intenzíven öntözött részeken – legyen az zöldséges, gyep, dísznövényes ágyás vagy gyümölcs – ilyenkor a vegetációs idő közepén is gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, melyet megoldhatunk műtrágyákkal, de akár érett szerves trágyának, vagy komposztnak a talaj felső rétegére való terítésével is. Ez azért fontos, mert a tápanyagok egy része a vízzel együtt a talaj alsóbb rétegeibe mosódik. Így nyáron – a nagy melegben sokat öntözve – a tápanyagok egy részét akaratlanul is kimossuk a talajból a mélyebb rétegekbe a gyökérzóna alá, ahonnan a növények már nem tudják felvenni.


Az öntözéssel nem csak kultúrnövényeinknek, hanem a gyomoknak is jót teszünk, így intenzív növekedésbe kezdhetnek. Jobban járunk, ha ezeket még kisméretű korukban kapálással eltávolítjuk, mert így két dolgot is megoldunk egyszerre. Eltávolítjuk a gyomokat, melyek rengeteg vizet képesek növényeink elől elszívni a talajból, másrészt a kapálással megszakítjuk a talajnak az öntözés következtében kialakuló hajszálcsövességét, így a kapált felszínű talajból kevesebb víz távozik párolgással, mint a nem kapált felszínűből.

Egy kis növényfodrászat

Dísznövényeink jelentős része nem öntisztuló, ezért az elnyílt virágokat nekünk kell eltávolítani. Ha ezeket levágjuk nem csak ápoltabbnak fog tűnni a növény, de újabb virágzásra serkentjük. Ez főleg az egynyáriakra és évelők közül a rózsákra igaz. Ha az elnyílt rózsavirág a növényen marad, sokszor elkezd termést érlelni, míg ha levágjuk, újabb virágokat hoz. Nyáron nyessük meg a levendulát és a rozmaringot, miután elvirágzott, de figyeljünk arra, hogy ne túl távol a fás résztől. Így jobban befásodnak majd, és felkészülnek a télre az ez évi hajtásrészek.

A díszfákat, díszcserjéket – melyek tavasszal és nyár elején virágoztak – most metsszük meg, így még őszig kialakulnak a virágrügyek, és jövőre újra dús lesz a virágzás. Ha ezeket nem metsszük meg a nyár folyamán, akkor ősszel már kár nekikezdeni, hiszen akkor az addig kialakuló virágkezdeményeket is levágjuk, így a jövő évi virágzás elmarad, vagy csak nagyon gyér lesz.

Nyár vége felé elkezdhetjük a hagymás növények kiültetését: a tulipánokat, nárciszféléket, díszhagymaféléket, nősziromféléket és sáfrányféléket. Télig jól begyökeresednek, és tavasszal jó kondícióban indulnak neki a kihajtásnak.

Pázsit és konyhakert

Nyírjuk rendszeresen, hiszen ezzel a zavarást nem tűrő gyomokat is visszaszorítjuk. Ha az öntözés és a tápanyag-utánpótlás elmarad, akkor az aszályos időszakban könnyen kisül a gyep. Ősszel a csapadékos időszakok beköszöntével valószínűleg ez is regenerálódik majd, csak így nyáron, amikor pont élveznénk a kertet, csúnya lesz.

Ha a pázsit túl nagyra nőtt, elburjánzott (mondjuk, míg nyaralni volt a család), akkor először a fűnyíró gép legmagasabb fokozatával vágjuk le, majd fokozatosan csökkentsük a nyírási fokozatot, mígnem elérjük a megszokott fűmagasságot - ez által rávezetjük a növényt, hogy ismét levelesen nőjön, ne pedig kalászoljon.


A konyhakertben e nyári és kora őszi időszak főleg a betakarításé. Ám számos másodnövényt vethetünk ilyenkor. Vessünk petrezselymet, hogy legyen friss levél, amit elraktározzunk télire. Gyűjtsük össze, és fagyasszuk le, vagy szárítsuk meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát. Ültessünk cserépbe is a fűszernövényeinkből, így azok növekedése jól beindul őszre, és akkor a konyhába költöztetve még akár tél közepéig lesznek friss zöldfűszereink. Nyár végén még el lehet vetni a salátát, a téli retekféléket, illetve rövid tenyészidejű káposztafélék is ültethetők, palántálhatók ekkor, melyek késő ősszel lesznek majd betakarítva.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Robotfűnyírók

Sokan úgy érzik, hogy túl jól hangzik, amit eddig hallottak a robotfűnyírókról ahhoz, hogy igaz legyen. Kétségbe vonják, hogy valóban eredményesen dolgoznak-e. Nos, nézzük meg az előnyeiket, de...