Jázmin

Eredete, formája

A jázmin, tudományos nevén Jasminum polyanthum, kedveltebb mint az illatos himalájai rokona. Szobai tartásra kifejezetten alkalmas. Alakja és formája a kúszó cserjéhez hasonlít, Afrika, Ázsia és Amerika trópusi vidékeiről származik. Kertbe való kiültetésénél magassága elérheti a 6 métert, viszont ha cserépbe ültetjük csak 1 méterre nő meg. Hajtásai hosszúak és részben kúszók, csavarodva, kapaszkodni is képes, mely egy támasztékkal könnyen irányítható. Levélzete 5-7 kicsúcsosodó levélkéből áll, színük haragoszöld, szélük gyakran hullámos. Virágai aprók, de nagyméretű fürtökben csoportosulnak. Színük fehér, kissé rózsaszín, de ritkán vöröses árnyalatban is láthatunk. Illatuk rendkívül erős, fejfájást és migrént is okozhat.

Elhelyezés, ápolás

Virágzása eredetileg júniustól októberig tart, de a kertészeknek sikerült elérni a tavaszi és a téli virágzást is. Igényli a világos és hűvös helyet, de közvetlen napsütés ne érje. Télen lehetőleg 10 °C alatti hőmérsékleten tartsuk, különben nem virágzik, és ha túl melegben telel, ellepik a tetvek. Nyáron viszont védett, meleg helyre tegyük, például erkélyre, teraszra vagy akár kitehetjük a kertbe is. Egész évben mérsékelten öntözzük, de hideg és meszes vizet ne használjunk. Télen pedig csak enyhén nyirkosan kell tartani. Tápanyagellátását nyáron, kéthetente tápoldattal kell pótolni, ehhez közepes töménységű (1 liter vízhez 5 ml tápoldat vagy 5 g tápsó) oldatot használjunk. Metszeni csak a felkopaszodáskor szükséges, átültetni pedig csak akkor, ha gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát.

Szaporítás, károsítók

Szaporítása dugványozással történik, ezek azonban csak 20 °C körüli talajhőmérsékleten gyökeresednek. Fontos tudni, hogy magas téli hőmérsékleten bekövetkező teljes lombvesztése után a kihajtás túl korán elkezdődik, és nagyon szép zöld lombos lehet újra, csak éppen nem hoz virágot. Ez elkerülhető a tavaszi rendszeres szellőztetéssel, mely alacsonyan tartja a környezete léghőmérsékletét, és ilyenkor tetvesedni sem fog.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: jázmin

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...