Öreg bútorok éljavítása

Az öreg bútordarabok némelyikéhez néha azért ragaszkodunk, mert szinte hozzánk nőttek, s egyelőre nem is gondolunk arra, hogy megváljunk tőlük. Viszont a legtöbbjük nem hibátlan, eresztékeik lazulnak, furnérozott éleikről is hasadozik a faborítás. Különösen a fiókok viselik magukon a "hosszú szolgálat" nyomait. Az ilyen jelentéktelen hibák azonban könnyen javíthatók, ha rászánunk néhány délutánt.

A gyakran használt fiókoknak, pl. előbb utóbb elkopnak a vezetékléceik, beszorulnak, és ha ezért erélyesebben bánunk velük, egy idő után nemcsak a fióktestek eresztékei lazulnak meg, hanem az élfurnérozásuk is felválhat az esetleges beszorulások miatt. Ugyanis a régi enyvezés ezt már nem nagyon viseli el. A laza falemez letörhet, és az előlap sarka is megsérülhet, ha egyre nagyobb erővel huzigáljuk.
A javítás persze nem nehéz, csak időigényes. Először is cseréljük ki a kopott vezetéklécet. Az új léc azonos méretű legyen a régivel, ám szegezés helyett ragasztva, csavarozva erősítsük majd a régi helyére. Felületét csiszoljuk simára, és páccal igyekezzünk az elődjének a színtónusához hasonlóvá tenni. Száradás után újból csiszoljuk teljesen simára, és a léc fiókba illeszkedő, vagy annak vezetékléce alá kerülő felületeire olvasszunk sztearint. A felesleget töröljük le, koptassuk simára. A fiók vezetékét is hasonló módon kezeljük le, a mart horonyba, vagy a támlécre is olvasszunk sztearin réteget, amely jelentősen csökkenti az egymáson csúszó felületek súrlódását.
A fióktest sérült, hiányos élborításait is célszerű újra cserélni. A régi, nem túl értékes bútorokon ugyanis a fenyőfa alkatrészek látható felületein enyvezett furnérborítással keltették az igényesebb anyag látszatát. Az élemedett enyvezés pedig már csak gyengén rögzíti a vékony falemezeket, s azok könnyen felválnak, különösen pl. ajtók és fiókelőlapok keskeny élén.
Az ilyen sérült részekről vésővel alányúlva távolítsuk el a már könnyen leváló élborítást. A régi ragasztó maradékát gyaluljuk le, ezzel az alkatrész élének egyenetlenségeit is korrigálhatjuk. A kiigazított, megtisztított felületet ezt követően felvasalható, valódi fa élfóliából levágott darabbal fedjük le. Lehetőleg olyan fát válaszszunk, amely azonos, vagy nagyon hasonló az eredeti borításhoz. A vasalót magas hőmérsékletre szabályozzuk be, és lassan, a fa megpörkölése nélkül olvasszuk meg az élfedő anyag alján levő ragasztóréteget. A felvasalás után azonnal egyenes léccel préseljük le a felragasztott falemezt, mert az hajlamos még a ragasztó megszilárdulása előtt homorúra deformálódni. A borítás felesleges részét éles késsel vágjuk le, csiszoljuk az oldalakkal egy síkba, az éleket pedig finoman kerekítsük le.
Ha a fiók előlapjának a sarka is sérült, itt a furnérját vágjuk éles késsel egyenes vonalúra, és szabjunk bele megfelelő alakúra vágott falemez foltot. A faanyag mélyebb hiányát fatapasszal, s az abba belepréselt furnérfolttal pótoljuk. Az ilyen javításoknál az élborítást csak ezt követően vasaljuk fel, és csiszoljuk össze a felületeket. A kijavított, nyers fafelületeket ezt követően csiszoljuk simára, majd páccal igyekezzünk a eredetihez hasonló árnyalatúra színezni. Száradás után újabb finom csiszolás szükséges, végül jöhet a színtelen lakkal történő bevonat felecsetelése, vagy esetleg a politúrozás, amennyiben erre hajlandóak vagyunk vállalkozni. Ez utóbbi esetben előbb tisztítsuk meg a felületet a zsíros lerakódásoktól, enyhén denszeszes tiszta ronggyal töröljük át, majd politúr oldattal, többszöri labdázással vigyük fel a fa alkatrészekre a végső bevonóréteget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bútorjavítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszkartonos térformálás

Adódhatnak olyan élethelyzetek, hogy a korábban kialakított lakótereket a megváltozott igényeknek megfelelően jó lenne a lehetőségekhez mérten korszerűbbé és főleg lakhatóbbá tenni. Ez a...


Saját kezű javítások és következményei

Nem ritkán fordul elő életünkben, hogy kisebb, egyszerű javításokat odahaza elvégzünk egy adott terméken, mondván, nincs értelme vele a kereskedőhöz vagy a szervizhez fordulni. De mi van akkor,...