Védd magad! - Nyaralás közben

Az év talán legkellemesebb időszaka, a nyári nyaralás sajnos sokaknak a legkellemetlenebb élménnyé válik. Az üdülés időszaka alatt ugyanis hosszabb-rövidebb időszakra magára kell hagynunk lakásunkat, értékeinket, melyek könnyen a rossz szándék áldozatává válhatnak. Nem kevés veszély leselkedik gyakran az idegen helyen is, ahol talán könnyelműbbek vagyunk, felszabadultak, olykor meggondolatlanok. A baj pedig akkor következik be, amikor legkevésbé számítunk rá. Néhány jó tanácsért, segítő figyelmeztetésért dr. Böjtös Zoltán rendőr alezredeshez, a BRFK XIV. kerületi kapitányságának munkatársához fordultunk, aki a testület sok éves tapasztalatainak birtokában adott tanácsokat olvasóinknak. A legtöbb gondolat annyira kézenfekvő, hogy nem is értjük miért nem jut az ember eszébe idejében. Írásunk áttanulmányozása talán segít, hogy megelőzhessük a bajt.

Induljunk el onnan, hogy utazni készülünk, lakásunkat, házunkat magára hagyjuk. A lakást védő mechanikus és elektronikus eszközökre most nem térünk ki részletesen, hiszen ezzel korábban az Ezermester többször foglalkozott. Védelmi rendszerünk nyilván adott már a nyári időszakban, nem ilyenkor kezdjük fejleszteni. A jó védelmi rendszer kombinálja, ötvözi a mechanikus védelmet (jó zárak, erős ajtó, védőrácsok stb.), és az elektronikus védelmet, lehetőleg távriasztóval.
A lakás elhagyása előtt zárjunk le, kapcsoljunk ki minden feleslegest. Zárjuk el a gáz főcsapját, kapcsoljuk ki a bojlert, kapcsoljunk ki minden készüléket, ami készenléti üzemben van (TV, számítógép, hifi stb.), zárjuk el a mosógép vízcsatlakozó csapját. Az áramot csak akkor kapcsolhatjuk ki, ha a hűtő üres, és ajtaját is nyitva hagyjuk. A lakás valamennyi ajtaját (erkélyajtót is) és ablakát - különös tekintettel a hátrafelé néző mellékhelyiségek kicsi ablakát, szellőzőjét - gondosan zárjuk be. Ha az erkélyajtó belülről kulccsal is zárható, a kulcsot ne hagyjuk a zárban.
Igyekezzünk azt a látszatot kelteni, hogy a lakás nem lakatlan. Feltétlenül kérjünk meg valakit, hogy a levélszekrényt rendszeresen ürítse ki, mert nem csak a levelek, hanem a gyorsan gyűlő reklámanyagok is árulkodnak a tulajdonos távollétéről. Ugyanezt a célt szolgálhatják azok a programozható konnektorok, amik a család normális életritmusához hasonlóan esténként bekapcsolnak egy-egy lámpát vagy akár a rádiót. A rádió kapcsolgatására alkalmas bármelyik órás rádió is, ha a bejárati ajtó közelébe tesszük.
Az erkélyek a földszinten és az első emeleten nagyon könnyen támadhatók. Ide ajánlatos rácsot szerelni, de legalább olyan redőnyt használni, aminek legalsó - fémből készült - léce lakattal zárható.
Szóba jött már az a "valaki" aki távollétünkben felügyeli a lakást. Ne számítsunk arra, hogy úgy is vannak szomszédok, valaki biztosan meghallja, ha szól a riasztó, észreveszi, ha nyitva van az ajtó. Nem jellemző, hogy bárki is magától reagál a betörési kísérletre, pl. értesíti a rendőrséget. Segítséget, intézkedést csak olyan személytől remélhetünk, akivel ezt megbeszéltük, aki megbízható, aki naponta leellenőrzi a lakást. Legalább Ő feltétlenül el tudjon érni minket is, ha kell akár a tenger partján. A mobiltelefonok világában ez nem jelenthet problémát. Semmiképpen ne legyünk kényelmesek vagy annyira spórolósak, hogy napokra kikapcsoljuk mobilunkat. Külföldön persze nem kell minden hívást fogadnunk, de megbízottunkét mindenképpen, és az SMS fogadása nem kerül pénzbe. Jó, ha elérhetőségünket, de legalább a lakás felügyeletével megbízott személy elérhetőségét tudják a szomszédok is, hiszen lehet csőrepedés, természeti kár vagy bármilyen nem várt esemény. Böjtös alezredes szerint számtalanszor állnak tanácstalanul egy bűncselekmény vagy káreset helyszínén, mert a tulajdonos semmilyen módon nem érhető el, nélküle nem tudnak intézkedni.
Ha a lakásban távriasztó rendszer van, akkor a távfelügyeletet ellátó cégnél mindenképpen meg kell hagyni az értesítendő személyek telefonszámát. Ennek persze havidíja van. Ajánlunk egy - még mindig viszonylag hatékony, de olcsóbb - rendszert is; a legtöbb riasztó alkalmas arra, hogy mobiltelefonon egy beprogramozott riasztási szöveget küldjön el egy meghatározott telefonra. Ez a telefon lehet a sajátunk, a lakás felügyeletével megbízott ismerősé, de lehet maga a rendőrségi ügyelet is. Erre a rendőrség hivatalból reagál, járőrkocsit küld a helyszínre, ellenőrzi a riasztást. Fontos persze, hogy a telefon által bemondott üzenet minden információt tartalmazzon; honnan történik a riasztás, és a rendőrség kit értesíthet betörés (vagy ismétlődő téves riasztás) esetén. Ha a rendőrök betörést észlelnek, akkor pl. szükségük lesz egy olyan személyre, aki a további intézkedéseket megteszi; helyreállíttatja a felfeszített ajtót stb.
Az otthon magára hagyott értékeink kapcsán gondoljunk az esetleg otthon hagyott gépkocsira is. Elsősorban is azzal, hogy sem a kocsi kulcsait, sem a papírjait ne hagyjuk könynyen elérhető helyen. Sokszor közvetlenül a bejárati ajtó mellett, kis kulcsos szekrénykében ott tartjuk a sokmilliós értékű autó indítókulcsát. Ha a rendőrnek a gépkocsitolvaj felmutatja az eredeti kulcsot és a kocsi papírjait, akkor semmilyen alapja nincs a kocsi jogszerű használatát kétségbe vonni. Hasznos, ha az utcán parkoló gépkocsira is rendszeresen ránéz egy ismerős. Ha baj történne, legyen aki értesít bennünket, és bejelentést tesz a rendőrségen.

Mindenképpen hasznos, ha egy kicsit felkészülünk a nyaralás helyén leselkedő veszélyekre is. Böjtös alezredestől ehhez is kaptunk néhány jó tanácsot.
Az üdülésre viszonylag sok értéket viszünk magunkkal; készpénzt, bankkártyát, iratokat, videót, autót stb. Fontos, hogy értékeinket soha ne tartsuk egy helyen, ne lehessen egyszerre mindent ellopni tőlünk. Az értékeket osszuk szét a felnőtt családtagok között, egy részét hagyjuk a szállodai szobába, lehetőleg trezorba bezárva. Nagyobb értéket a szálloda széfjébe zárassunk be. A szálloda felelős a szobából ellopott értékekért, de ennek is sok kiskapuja van. Ha például a szobából elviszik a kocsi kulcsát, a parkolóból pedig magát az autót, akkor a vendéglátó csak a kulcs értékéig tartozik kártérítéssel, a gépkocsiért nem.
Az autóhoz mindig vigyük el a tartalékkulcsot is, és a két kulcsot soha ne hagyjuk egy helyen. Van, aki a tartalékkulcsot beépíti a kocsi egy rejtett helyére, ez azonban komoly problémákat okozhat a biztosítóval szemben. Inkább nem tanácsoljuk. Az igaz, hogy az első kulcs elvesztésekor használni tudjuk autónkat, de ha ellopják a kocsit, és a biztosítónak nem tudjuk felmutatni az eredeti kulcsokat, akkor aligha számíthatunk kártérítésre.
Ha apartmant, nyaralót bérelünk, és strandoláskor magára hagyjuk, akkor ugyanúgy teljesen zárjuk be, mint otthoni lakásunkat. Ne hagyjunk nyitva szellőzésként egy-egy kisebb ablakot, vagy lazán leeresztett redőny mögött egy nagyobbat, bármilyen logikus ez a nagy melegben. Az otthagyott értékeket szétrakva, különböző helyekre rejtsük el. Ne lehessen egyetlen táska felkapásával mindenünket elvinni.
Nehéz tanácsot adni arra az esetre, amikor a strandra értékeket (pénztárcát, iratokat, autókulcsot) viszünk, és fürdéskor magára hagyjuk. Felesleges dolgokat ilyen őrizhetetlen helyre ne vigyünk, és pénzt is csak annyit, amennyi aznap szükséges. A strandon senki nem fog útlevelet kérni tőlünk. Még a kisebb értékeket se hagyjuk teljesen őrizetlenül, ne menjünk egyszerre úszni, vagy bízzuk valakire holmink őrzését. Sok helyen egész csapatok vadásznak a vízparton hagyott értékekre.
Végül az EU országaiban se tekintsük feleslegesnek az utazási- és balesetbiztosítást. Ez már persze egy másik téma, amelynek részleteibe most nem kívánunk belemenni. Tömören csak annyit: itthoni társadalombiztosításunk sürgősségi balesetellátásra elegendő, minden EU-s országban az ottani szabályoknak megfelelően. Van olyan, ahol ez ingyenes, van ahol térítéses. Egyes országokban mindenképpen szükséges, hogy az ún. 111-es nyomtatványon igazolásunk legyen otthoni TB biztosításunkról, másutt nem. Biztosítás nélkül komolyabb kórházi kezelések horribilis összegekbe kerülhetnek külföldön, vagyontárgyaink biztosítására pedig csak a külön megkötött utazásbiztosítás jelent fedezetet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kutyák és macskák a kertben

Családi házak kertjeiben a kutyák, macskák mozgásterét, és esetenként a rossz szokásaikat elég nehéz csupán csak neveléssel kordában tartani. A gyorsabb eredmény eléréséhez érdemes korszerű, a...


Távfelügyeleti alternatíva

2008 év folyamán jelentős változás állt be a gazdasági életben. Ez a változás kihat a vagyonvédelmi szolgáltatásokra is. Egyre olcsóbb, és a konkurenciaharc miatt egyre jobb szolgáltatást kell...