Mobil klímák

Az aszfaltolvasztó nyári hőségben ki nem álmodozik egy kellemesen hűvös szobáról, ahol izzadtság nélkül végezheti munkáját, vagy pihenhet kedvére. Zárt terek hűtésének legismertebb módja a klimatizálás. Bár nem ez az egyetlen és főleg legkörnyezetbarátabb megoldás, mégis egyszerűsége és a kevés járulékos munka miatt sokan választják ezt a lehetőséget.

Az otthoni klímák forgalma jelentősen megnőtt az utóbbi években, így nyáron a szaküzletek és a nagyobb barkácsáruházak elárasztanak minket ajánlataikkal, reklámújságjaikban egyre kedvezőbb árú légkondicionálók tűnnek fel. A sokféle klímafajta közül az egyik nagy sláger a mobil klíma. Cikkünkben röviden áttekintjük e fajta tulajdonságait, felhasználási területeit.
A légkondicionáló vásárlását - nagy értékű berendezésekről lévén szó - tervezés előzi meg. Aki erre a lépésre nem fordít kellő hangsúlyt, azt később pénztárcája figyelmezteti majd a mulasztásra. A legtöbb, klímát forgalmazó cég foglalkozik tervezéssel is, de némi utánaolvasással magunk is elvégezhetjük ezt a feladatot. A tervezés során felmérjük, hogy mekkora teret kívánunk klimatizálni, milyen teljesítményű berendezés számunkra az optimális, milyen árnyékoló elemekre lesz szükségünk, hogy a légkondicionálónk még hatékonyabban működjön, a klimatizált térben hány személy tartózkodik általában, és ami végül az egyik legfontosabb, hogy milyen típusú klímát érdemes vásárolnunk.
Röviden összefoglalva három klasszikus, kereskedelmi forgalomban kapható klímafajta terjedt el, az ún. split, azaz osztott klíma, melynél a hőfelvevő és hőleadó egység, két külön dobozban foglal helyet, előbbi természetesen a hűtendő szobában, utóbbi a szabadban. A másik, gyakran alkalmazott klímatípus az ablakklíma, ahol az előbb említett két rész már egy szerves egységet alkot, épp ezért a klímát általában az egyik ablakszárny helyére (innen a név), illetve könnyűszerkezetes házak esetében esetleg a falba építik be. Végül a harmadik közkedvelt klímafajta - melyről cikkünk is szól - a mobil klíma, mely abban különbözik az ablakklímától, hogy a berendezés a helyiségben foglal helyet, és a meleg levegő egy 100-150 mm átmérőjű flexibilis csövön át távozik a szabadba.

A klímák felépítése és működése

A légkondícinálók működési elvüket tekintve a hűtőszekrényekre hasonlítanak. Egy meleg térből hőt vonunk el, és ezt a hőt, a még melegebb környezetnek adjuk le. Plusz energia befektetése nélkül ez a folyamat a termodinamika II. főtétele szerint nem mehet végbe. Ezért a hűtést végző gázt kompresszorral összenyomjuk, ezáltal megnő a nyomása és egyben a hőmérséklete is. A gáz relatív magas hőmérséklete a szabadban lecsökken a környezet hőmérsékletére, majd ezután egy elpárologtatóba vezetjük, ahol a kiterjed és hirtelen lehül. Ez a lehűlt gáz hűti a tényleges hűtést végző hőszállító közeget (az egyszerűség kedvéért vizet).
A split klíma kültéri és beltéri egysége között, nyomásálló csövekben ez a víz kering. A hűtendő helyiségben a hideg víz hőt vesz fel, melyet elszállít az épületen kívülre. A mobil klímák esetében, mint azt már említettük, az összes részegység egy helyen van, ezért biztosítani kell a meleg levegő elvezetését. Ezt legegyszerűbben a résnyire nyitott ablakon keresztül tehetjük meg, illetve a legszerencsésebb, ha a helyiség rendelkezik direkt erre a célra kialakított szellőzőnyílással.

 

 

A mobil klíma előnyei és hátrányai

A helyhez nem kötött klíma első, nagy előnye, hogy megvásárlása után azonnal használható, nem igényel semmiféle szerelést, épületgépészeti beavatkozást, mindössze a meleglevegő-elvezető csövet kell kilógatnunk az ablakon vagy egy szellőzőnyíláson, és a berendezés működőképes. Nagy előnye a mozgathatóság; például ha tartósan egy másik helyiségben tartózkodunk, magunkkal vihetjük. Hátrányaként említhető a fix klímákhoz képest magasabb zajszint, melyet a gyártók a többi műszaki paraméterhez hasonlóan feltüntetnek a berendezés papírjain.
Mindezek figyelembevételével a mobil klíma olyan helyekre ajánlható, ahol egy behatárolt teret kívánunk klimatizálni (például tetőtéri szoba, kisebb irodahelyiség stb.), valamint ahol más, pl. fix klíma elhelyezése nem megoldható. A hűtőteljesítmény mellett fontos gyakorlati adat még a levegőszállítás, melyet m3/h-ban szokás megadni, illetve a felvett áram nagysága. Mindezen műszaki paraméterek és a helyiség méreteinek ismeretében már nem érhet nagy meglepetés vásárláskor. Legfeljebb az árakat tekintve. A mobil klímák árai gyártótól és típustól függően 80 000 forint környékéről indulnak. Ez egy 2-2,3 kW hűtőteljesítményű klíma ára.

Karbantartás, garancia

A mobil klímák tartós fogyasztási cikkek, tehát az ilyen termékekre vonatkozó garanciális és szavatossági jogok illetik meg a vásárlót. A forgalmazók többsége a klíma használati útmutatójában feltünteti a javasolt tisztítási és karbantartási műveletek intervallumait és módjait. Ezek nagy többségét saját magunk is elvégezhetjük. Ide tartozik a klíma porszűrőjének tisztítása, a pollenszűrő cseréje, a kondenzvíz időnkénti eltávolítása. E műveletek elvégzése nem csak a garancia fennmaradásához szükséges, hanem berendezésünk élettartamát is megnövelik, valamint hozzájárulnak ahhoz is, hogy komoly villamos energiát takarítsunk meg.

Élettani hatások

Röviden szólnunk kell a klímák élettani hatásairól általában. Sokan hangoztatják, hogy a hirtelen, nagy hőmérsékletváltozás káros hatással van ez ember szervezetére. Amikor odakint tombol a 35 fokos kánikula, mindenki arra gondol, hogy milyen jól esne egy hideg frissítő és egy 22-25 fokos klimatizált szoba. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy az ilyen nagy hőmérsékletkülönbség nem csak megfázás okozója, hanem komolyabb légúti betegségek előidézője is lehet. A gyártók általában azt szokták ajánlani, hogy a külső és belső hőmérséklet közti különbség max. 4-5 fok legyen.
Az emberi szervezetre nem csak a hirtelen hőmérsékletváltás hat károsan, hanem a klíma kondenzvizében szaporodó legionella baktérium is, mely a levegővel együtt bekerül a tüdő léghólyagjaiba, és rossz közérzetet, magas lázat, hasmenést okozhat (legionárius betegség). Ezért fontos a kondenzvíz gyakori ürítése és a gyűjtő fertőtlenítése. Visszatérve még a túlhűtött levegő kedvezőtlen élettani hatásaira, fontos elmondani, hogy hasonlóan a ventillátorokhoz, a klímát se irányítsuk közvetlenül magunkra, helyezzük olyan helyre, ahonnan a lehűtött levegő egyenletesen tud szétoszlani a szobában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: klíma, mobil, légkondi, hűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

VRF technológia

A klímaberendezéssel – hőszivattyúval – való fűtés egyre általánosabbá válik, az új építésű házakra vonatkozó jogszabályok terelik is ebbe az irányba a tervezőket. De terelik az egyre...


Klímabarát mezőgazdaság

Az utóbbi évtizedekben egyre szélsőségesebbé váló éghajlat minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítja a gazdákat! Nem csak az éghajlat hat a földünkre, hanem annak megművelése is hat az...