Ha laza a hevederléc...

...vagy már kezd kicsúszni a szék lábába vésett fészkéből, akkor két dolgot tehetünk. Kissé szétfeszítjük a szék lábát, és a résbe pillanatragasztót folyatunk, majd gyorsan összeütjük az egymásba illesztett darabokat. A nagyon laza illesztéseknél azonban jobb, ha előbb az egyik, majd a másik oldalon kihúzzuk helyéről a léc csapját. A fészkeket tisztítsuk meg a régi ragasztó - feltehetően enyv - maradékától, és a hevederléc csapjait is tisztítsuk meg alaposan. Ezt követően kenjünk diszperziós faragasztót a láb csapfészkeibe, és óvatosan újból illesszük helyére a hevederlécet.
A lábakat erős zsineggel összehurkolva, csavarással összehúzatva hagyjuk megszáradni. A zsinegköteg alá tegyünk több rétegben összehajtott papírt. A már szilárdan helyére erősített hevederlécet a székváz belső oldala felől egy-egy keményfa csappal is ajánlatos kicsúszás ellen biztosítani. A 8 mm-es facsapok furatát központos fafúróval készítsük el, a fészkek mélysége pedig a székláb 2/3-a legyen. A facsapokat is ragasztóval rögzítsük a fészkükbe, bütüjüket pedig munkáljuk le a székláb felszínéig. Öreg székeknél az ülőrész kerete is meglazulhat. Ilyen esetekben előbb a keretléceket összefogó sarokléceket kell eltávolítanunk, majd előbb az egyik, majd a másik lécet próbáljuk a székláb fészkéből óvatos ütésekkel kimozdítani. Ha ez nehezen megy, akkor ne erőltessük. A kötést a lécek illesztéseinek hézagaiba folyatott pillanatragasztóval, majd az alkatrészek helyére ütésével és összehúzatásával erősítsük meg. Az összehúzó lécet csak ezt követően erősítsük vissza a helyére, de a régi facsavarokat cseréljük ki új kötőelemekre, amelyeket jól meghúzva újból biztosíthatjuk a sarokkötés szilárdságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hevederléc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.