Tetőcserepek betonból

A hagyományosnak mondható égetett tetőfedő cserepek mellett az elmúlt évtizedekben világszerte számos új tetőfedő anyag került kifejlesztésre. Nálunk az Eternit síkpala és hullámlemezek mellett megjelentek a bitumenes zsindelyek, hullámlemezek, a fémlemezes fedőanyagok különféle változatai, és nem utolsó sorban a betoncserepek. Ennek az anyagnak a térhódítása évről évre dinamikusan növekszik, ami tagadhatatlan előnyeinek köszönhető, e mellett a hátrányai eltörpülnek. Ma már Európa szerte egyre inkább háttérbe szorítja az égetett agyagcserepet, a kereslet hatására kínálatuk egyre bővül. Ez jellemzi a hazai viszonyokat is, hiszen a betoncserép még a nálunk kedvelt Eternit palát is egyre inkább kiszorítja, amit a gazdasági elemzések adatai is kétséget kizáróan igazolnak.

Jogos a kérdés, hogy vajon mi teszi a betoncserepeket olyan kelendővé az építkezők számára. Nos, térhódítását - feltehetően - kedvező árának, és több évtizedre garantált tartósságának köszönheti. E mellett szín- és formaválasztékuk, továbbá a teljesség igényének eleget tevő komplett tetőrendszerek kialakítási lehetősége is megnövelte a különféle gyártmányú betoncserepek közkedveltségét. Előállításuk lényegében azonos, formai kiképzésük, felületi kezelésük azonban a különféle gyártmányoknál típusonként eltérő és egyedi jelleggel ruházzák fel a termékeket, még azonos gyártó betoncserepeinél is.
A betoncserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. A különféle termékek folyamatosan ellenőrzött, zárt technológiai láncú gépsorokon sajtolva készülnek. Ez szavatolja a mérettartósságukat, konstans szilárdságukat és színtartásukat. A termékek minden időjárási hatással, vízszivárgással, szétfagyással és a füstgázokkal szemben ellenállóak. Felületüket a gyártók különféle bevonatok felvitelével teszik még védettebbé és egyben jellegzetes hatásúvá.
A betoncseréppel fedett tetők egyszerűen kivitelezhetők, könnyen visszabonthatók, a cserepek újra felhasználhatók. Forma- és színválasztékuk egyre bővül, s felületi bevonataik is egyre változatosabbak lesznek. Bármely összetett formájú tető befedésére alkalmasak, ám a görbült tetőformák csak horony nélküli elemekkel és kettős fedéssel fedhetők be. Mivel a különböző betoncserepek egymásra takarása eltérő, ennek megfelelően kell kiválasztani az adott tetőhöz illő és megfelelő vízzárást biztosító betoncserépfajtát.
Bár a betoncserepekből készült héjszerkezetek nehezebbek az égetett cserepes fedéseknél, ez a tetőre nehezedő egyéb terhelések mellett nem döntő a tetőszerkezet méretezésekor. A szél- és hóterhek, továbbá a fedélszék és a burkolat összsúlyához viszonyítva a tetőre nehezedő terhelésnek max. 26%-a betoncserepes fedés. (A számításokat a Bramac szakemberei végezték el, s a szemléltető ábra is tőlük származik.) E mellett a nagyobb tömegű tetőszerkezetnek tagadhatatlan előnyi is vannak, ami a szélsőséges időjárási viszonyok között érvényesül igazán. A betoncserepekkel fedett tető jobban ellenáll a viharos szél szívóhatásának, jobb a hőcsillapítása és a hangszigetelése is. Ez különösen akkor nagyon előnyös, ha a tetőtér is beépítésre kerül.
Ilyen esetekben azonban mindenképpen átszellőztetett tetőt kell kialakítani. A szellőző légréteg elvezeti a héjazat alatt a napsugárzás által felhalmozódott meleget, s kiszárítja fedés alá esetlegesen bejutott csapadékot, vagy a páralecsapódástól átnedvesedett felületeket. Ez azért is fontos, mert a párazáró tetőfólia alsó oldalán kicsapódó pára átnedvesítheti a szálas anyagú szigetelést, ezáltal rontja annak hőszigetelő képességét. Ha tehát a héjazat alatti közvetlen átszellőzés nem jön létre, az nyáron a tetőtéri helyiségek jelentős felmelegedését, télen pedig az ácsszerkezetek befülledését, gombásodását idézi elő.
Ha páraáteresztő fólia kerül a tetőszerkezetbe, akkor a fólia alatt nem kell légrést képezni, egyszerűbb lesz a tető rétegfelépítése, és javul a szálas anyagú hőszigetelés hatékonysága. Az átszellőztetett tetőszerkezetek télen is előnyösek, mert a tetőtér felől áramló hőt elvezetik, ezzel megakadályozzák a tetőfedés felmelegedését, ezáltal a tetőt fedő hóréteg sem fog megcsúszni. Bár ez nemcsak a betoncserepes tetőkre érvényes, az ilyen héjazatoknál érdemes a kialakításukra fokozott figyelmet fordítani.
Nálunk négy cég foglalkozik betoncserép gyártással, s bár alapkínálatuk szín, alak szempontjából némileg hasonló, számos egyedi típus teszi palettájukat egyedien változatossá.

Bramac termékek

A jelentős gyártási tapasztalattal bíró cég sík és hornyolt beton tetőcserepeket is készít, amelyek mindegyikéhez a gerinc-, az ereszek- és a vápák kialakításához szükséges kiegészítő elemeket és tartozékokat is gyártanak. A síkcserepeik választékát a 7 színben készülő hódfarkú, s ennek kettős méretű, antik, antracit és téglavörös színű változatai, valamint a téglavörös és antarcit színű téglány cserepek alkotják. Hornyolt tetőcserepeik ugyancsak kedveltek, a domború tagolású Alpesi, Alpesi classic, és Római típusaikat a síkban tagolt Markant cserepekkel bővítették. Ezek többféle, főként barnás, antracit és egyes típusoknál zöld színben is kaphatók. Sőt, az Alpesi cserepüket Cristal színben is gyártják.
Tetőfedő cserepeikhez új, Protektor fantázianevű bevonatot is kifejlesztettek, amely megakadályozza a cserepek felületének algásodását, mohásodását, és a szokásos szennyeződések sem hagynak nyomot a felületükön. Ez a bevonat a cserepek eredeti színét is sokáig megvédi a fakulástól.

Mediterrán tetőcserepek

Az új lakásépítéseknél különböző tetőformák jöttek divatba. Ezek között az ún. mediterrán jelleg igen rövid idő alatt nagyon kedvelt lett. Ezt az igényt felismerve alakította ki technológiáját a Mediterrán Kft., s a hagyományos betoncserepek helyett Mediterrán 10 típusú, és Mediterrán Coppo cserepeket gyárt. Termékeik változatos színekben, kétszeres felületkezeléssel készülnek. A Coppo cserepeknél a színek többszöri vegyes alkalmazásával teszik délies jellegűvé ezt a termékcsaládjukat, ami a kész tetőn érvényesül igazán. A nagy gyártási tradíciókkal rendelkező bólyi gyár munkakultúrája és a modern gyártástechnológia hozta létre ezeket az új és kiváló minőségű termékeket.

Leier betoncserepek

Az egyszerűen elegáns cserépforma, ami a tetőn harmonikus fedésképet biztosít, jól illeszkedik a különböző építészeti stílusokhoz, és a régi épületeknél éppolyan előnyösen használható, mint az új házak tetőinek a kialakításakor. A Leier betoncserepek ezt a célt szolgálják. Az ideálisan harmonikus, hullámos cserépprofilok jól kapcsolódnak egymáshoz, s a kétszeres akril színbevonat nemcsak a cserepek színét teszi tartóssá, hanem ez a felületkezelés még az extrém környezeti hatások ellen is jelentős védelmet biztosít.
A Leier betoncserepek vörös, sötétbarna világosszürke és antracit színekben készülnek, ám igény szerint az újabban keresett zöld és sárga színekben is legyártják. A cserepek mérete 330x420 mm, 1 négyzetméternyi tetőfelület lefedéséhez 10 darab cserép szükséges. A tetőcserepekkel harmonizáló tetőtartozékok természetesen e gyártmányoknál sem hiányoznak, a rendszer részét képezik, s alkalmazásukkal a legnehezebben kivitelezhető tetőformák is könnyen lefedhetők, mégpedig szinte hulladékmentesen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tetőcserép, beton, cserép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyeprácsok és más megoldások

A gyepek, pázsitfelületek fontos részei a díszkertnek. Sokan haszontalannak vélik, hiszen „a fűvel csak baj van”: öntözzük, műtrágyázzuk, hogy nőjön… Ha megnőtt meg csak a bajunk van vele, hogy...


Méretre gyártott betonelemek az építőiparban

Minőségi építőanyagokból építkezni gyorsan és lehetőleg olcsón - ez minden építtető és építkezési vállalkozó álma, miközben ma már meg kell felelni az egyedi igényeknek és az ötletes tervezői...