Kreatívan foltos falak - Festékek a foltos festésű falakhoz

Előző számunkban már bemutattuk a leggyakrabban használatos falmintázó eszközöket, és néhány tippel is szolgáltunk a használatukhoz. A dekoratív falak kialakításához azonban speciálisan e célra kifejlesztett festékek is szükségesek. Ezek természetesen általában többe kerülnek a szokványos diszperziós falfestékeknél, e mellett a lazúrozás műveletét ezeknél is csak legfeljebb gyorsítani, de mellőzni nem tudjuk. Az időnyereség azonban sokszor lényegesebb a választott festék áránál, és a lazúrozás egyszerű kivitelezhetősége is jelentőséggel bír. Ha tehát otthonunk falait mediterrán hangulatúra, vagy antik hatásúra kívánjuk változtatni, akkor ajánlatos a speciális festékek nyújtotta lehetőségeket mérlegelnünk, mielőtt választunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a már bemutatott mintázó eszközöket mellőznünk kell, esetenként ezekkel ugyanis még érdekesebbé, markánsabbá tehetjük a speciális festékekkel kialakítható mintázatot. Íme néhány gyártó terméke a teljesség igénye nélkül.

A Murexin-Durlin legújabb, Fantastico nevű termékcsaládja valójában két különböző bevonatból áll. Alapként a Művészglett szolgál, amely a falak, mennyezetek egyedi, rusztikus jellegű kialakítását teszi lehetővé. Kétféle; durva és finom kivitelben készül, s a durva glett erősítő szálakat is tartalmaz. Ez a repedezett falaknál alkalmazható előnyösen. Erősen nedvszívó, vagy málló felületeknél azonban Durlin LF mélyalapozó használata ajánlott. A művészglettekből 1 m2-re 1-1,5 kg-nyi mennyiség is elegendő, és szinte bármilyen szilárd falfelületre felsimíthatók, felületen strukturálhatók, pl. spatulyával, struktúrahengerrel, széles, hosszú, durvaszőrű ecsettel, simítólappal stb. A matt fehér anyag 10% Kreatív színező bekeverésével színezhető is. A falra simított glett 20 percig alakítható, mintázata korrigálható, ám teljes átkeményedéséhez 12 óra szükséges.
A glettelt alap felületi átszínezésére alkalmas Kreatív Falfesték légáteresztő, növényi anyagokból készült átlátszó bevonat, amelyet a hozzá adagolt Kreatív színezőkkel összekeverve lehet a kívánt színűre beállítani. Az ilyen színes festéket ecsettel kell felhordani, majd rövid száradás után szivaccsal visszaszedve lehet a szín erősségét módosítani. A szivacsot hideg vízben gyakran mossuk ki, és csavarjuk szárazra. Arra azonban figyeljünk, hogy mindig egyenletes mosással töröljük le a felesleges festéket a kiemelkedő részekről. Így a mélyedésekben maradó festék erősebb és sötétebb lesz, míg a felület lemosott részei áttetszően világosabb színűekké válnak. A színmitázat kialakításához azonban használhatunk mintázó kesztyűt és más mintázó eszközt, pl. tiszta textíliát is.
A szokatlan, strukturáltnak látszó, vagy márványos hatást imitáló falbevonatok készítésekor különböző adalékanyagokat is használhatunk. A Tikkurila nagy kopásállóságú Feelings akrilátlatex falfestéke kiválóan alkalmas a szokványos kreatív festőeszközök használatával kialakítható falmintázásra, ám beltéri falfestéke más jellegű mintázathoz is jó alapot biztosít. A festék vízzel hígítható, 1 liter 10-12 m2 felületre elég, és 1-2 óra múlva átfesthető. Latex tartalma kiváló tapadást és kopásállóságot biztosít a bevonatnak, a mattra száradó festékrétegen pedig remekül lehet bármilyen kreatív mintázatot kialakítani.
Két rétegben célszerű felhordani a simára csiszolt, pormentesített falfelületre. Gyors száradása miatt mintázásra csak a Lasera-val hígítva alkalmas, ezért e célra inkább a Mintázófesték a megfelelő anyag. Ez lazúros jellegű festék, amely 20 percen belül még visszatörölhető az alapról, korrigálható az elrontott mintázás. Csak kisebb falrészekhez ajánlott, és bármilyen mintázó eszközzel jól használható. Lazúros mintázatok kialakítását is lehetővé teszi, hiszen a felhordott festék visszatörölhető. A kész, mintázott réteg 3 óra múlva érintésszáraz, de 14 nap szükséges a teljes kötéséhez.
Egy másik Tikkurila termékkel, a Kaevit-Rae bevonóanyaggal domború strukturáltságú felületeket képezhetünk. Ezt a sűrű, mattra száradó masszát hengerelve, glettvassal, ecsettel, vagy más strukturáló szerszámmal célszerű alaprétegként a falra kenni. Színezhető, rusztikus térhatása Mintázó festékkel tovább fokozható.
Különleges falmintázatok kialakítását teszi lehetővé a Mosaic pelyhes lakk. Ez valójában vízzel hígítható, félmatt, színtelen lakk, amelybe 8 féle színkombinációjú, apró és szabálytalan alakú színes lapocskákat kell bekeverni. Az egyébként homogén színű, akrilátlatex beltéri falfestékkel elkészített falakra felhengerelve, vagy ecsettel felkenve, a belekevert pelyhecskék határozott szemcsézetű mintázatokat eredményeznek.
A festékek színárnyalatának kiválasztását megkönnyíti a Tikkurila 240 színt felölelő, valódi festékkel készített Symphony színkártyája, amely garancia arra, hogy valóban a kiválasztott árnyalatú festéket keverjék ki a festékszaküzlet keverőgépén.
Antik hatású, dekoratív falfelületek kialakításához fejlesztették ki a Trilak Bella Uno és Bella Due termékeit. Alapként a Bella Uno festéket kell egy-két rétegben felhordani. Ez történhet ecseteléssel, hengereléssel vagy szórással. Az első réteget 8-10%-ban, a másodikat 0-8%-nyira ajánlott vízzel hígítani. Az alapozóként használható festék fehér színű, de Aquakolor színezőpasztával bekeverve színalap kialakítására is alkalmas. Az egyes rétegek között legalább 2 óra száradást kell biztosítani. Színezett alap esetén viszont számolni kell azzal, hogy átszínezésekor a kapott felület színe módosulni fog.
A lealapozott rétegre ezt követően kell az antik hatást biztosító Bella Due színező festékét felkenni. Ez a festék hígítást nem igényel, az enyhén érdes alapfelületre a hozzá ajánlott speciális ecsettel könnyed, váltott irányú mozdulatokkal kenjük a falra. A bevonat nem lesz szabályos mintázatú és egyenletes folthatású, ám pontosan ez adja a bevonat antik jellegét. A szakaszos festésből adódó toldások nem lesznek szembetűnők, és ha mégis, akkor bármikor újra ráfesthetünk, akár még a festék száradása után is. A festék részleges, 4-5 percnyi száradása után műanyag spatulyával az előzőkhöz hasonlóan változó irányú, lazán puha mozdulatokkal kell elsimítani a fedőfestékben levő fehér szemcséket. Ha nem sértjük meg eközben a bevonat felületét, és nem húzzuk a festéket koncentrált foltokba, a kopott, és szabálytalanul foltos hatás remekül érvényesül. A fedőfesték a gyári színminta változatain kívül keverőgépen bármely színárnyalatúra kikeverhető.
Az előzőhöz hasonló antik hatású bevonatot készíthetünk a Casati cég Canova vizes bázisú falfestékével is. Alapként Hobby Casa nedvességálló festékkel készített alap szükséges. A dekor mintázat kialakításához ugyancsak ecset és műanyag simítólap kell. A fehér alapfestésre előbb rövidebb-hosszabb szabálytalan húzásokkal ajánlott a kiválasztott színű Tonerrel bekevert Canova festéket felkenni. Az ecsettel egyirányú könnyed húzásokkal kenjük fel a festéket a falra, majd ezt keresztezve fessük át újra. Egyszerre csak 1-2 m2-nyi felületet fessünk így be. Hagyjuk 5-10 percig szikkadni a felkent festéket, majd műanyag simítóval, egymást keresztező húzásokkal simítsuk át a lefestett részt. A szakaszosan kialakított festett részek csatlakoztatását fokozott gonddal végezzük el, hogy összefüggően foltos legyen az egész felület. Ezt mindig a faltól eltávolodva ellenőrizzük, és ha szükséges azonnal korrigáljuk.
A matt bevonatú dekor festékek között a Caparol Deco-Lasur matt lazúr festékével, a kreatív festőeszközöket használva lehet igen változatos mintázatú falfelületeket készíteni. Alap, vagy köztes rétegként vízálló, matt diszperziós falfestékkel bevont felületek szükségesek. A Deco-Lasur áttetsző festék, amelyet Alpinacolorral, vagy AVA-Ampibolin teljes tónusú színező festékkel lehet módosítani. Lazúrozáshoz 1-3 réteg felhordása szükséges. Esetenként nedves festéket nedvesbe kell bedolgozni, de ezen kívül az egyes rétegek felhordása között 12 óra száradási időre van szükség, pl. markáns több színű, szemcsés minta kialakításakor.
Aki pedig a matt falfelületeket kedveli, az választhat selymes fényű, vagy esetleg sejtelmesen fémes hatású falbevonatokat az otthonában. Az alábbi festékek ilyen bevonatok kialakítására valók. A Cappadekor Arte-Lasur akrilát bázisú diszperziós beltéri festék selymes matt hatású, s különösen a durvábban struktúrált falakon ad dekoratív bevonatot. Színe fehér-transzparens, fehér pigmentanyagokat tartalmaz, amelyek színezés után nem keverednek más öszszetevőkkel. Ezek a pigmentek biztosítják a festék különleges szemcsés hatását. Alapként e festéknél sík felületre Haftgrund, struktúráltra pedig Capatect Vakolatalapozó ajánlott. A kvarctartalmú vakolatalapozót keresztirányú ecsetvonásokkal célszerű a falra teríteni, és az ecset nyomai még érdekesebbé teszik majd a falat.
Az alapozó száradása után ugyancsak az előzőkhöz hasonlóan, könnyed mozdulatokkal kell felkenni a színezett Arte-Lasur festéket, majd rövid száradás után puha szőrű, száraz ecsettel, vagy kefével átsimítva, a felület foltosan szemcsés, érdes hatású lesz. Különleges fémes hatás is elérhető, ha gyöngyházhatású Perlatec ezüst, és arany pigmenteket keverünk a fedőfestékbe. Ezek mennyisége azonban csak 2-5%-nyi legyen. A bevonat tompa fénye ellenére most is alapigazság, hogy erős kontraszthatást csak sötét színű lazúrokkal és erősen strukturált alapozásokon érhető el. A nagyon világos színárnyalatoknál a a pigment anyagok csak korlátozottan tudják kifejteni a hatásukat.
Markánsabb mintázat érhető el a Capadecor Arte-Lasur Color akrilgyanta diszperziós falfestékkel. Ennek az alapszíne is fehér-áttetsző, ám narancsvörös, oxidvörös és szürke pigmentek, ásványi töltőanyagok teszik egyedien különlegessé a felkent festéket, mivel e pigmentek az előzőhöz hasonlóan nem keverednek a színezőanyagokkal. Kiegészítő adalékanyagként e festékbe is belekeverhető kevés Perlatec fémhatású adalékot. Alapként Capaprim, vagy Haftgrund alapozófestéket, a köztes festéshez pedig Indeco-plust célszerű alkalmazni. Ez utóbbit laza, keresztirányú mozdulatokkal kenjük fel a falra, majd száradását követően hasonló ecsetkezeléssel hordható fel az Arte-Lasur Color festék. A festett felületet rövid száradás után száraz kefével simítsuk át, hogy eltűnjenek a szakaszos festésből adódó átmenetek, és jobban érvényre jusson a különleges pigmentek kontrasztos hatása. A készre festett fal selymes matt fényű lesz.
Fényes felületű falak kialakítására is módunk van, ha a Caparol cég fényes Deco-Lasur-ját használjuk a festéshez. Ezt a festéket bármilyen szilárd alapra felhordhatjuk, még vakolat, szálkás felületű-, vagy üvegszövet-tapéták bevonására is alkalmas. Vizes diszperziós festék, amely áttetsző és fényes bevonatot ad, ám Alpinacolorral színezhető, sőt a fémes hatást biztosító Perlatec pigmentekkel is színezhető. A felhordott festék 12 óra alatt megszárad, és a kreatív festőeszközök alkalmazásával igen változatos mintázatok kialakítására alkalmas. A záróréteget 1-3-szor felhordott fényes lazúrfesték alkotja.
A határozott kontúrú apró mintázatokkal díszített falfelületek kialakítását a Helios cég Spektra Domflok lakkjába kevert színlapocskákkal is elérhetjük. A lakk a felületeken félmatt és fényes bevonatot biztosít. Spektra Mozaik festékeik több színű, pötytyös és vonalas, továbbá gránit mintázatú változatokban szerezhetők be. Általában 3-5 m2-nyi felület vonható be 1 liter festékkel. Mindezekből kitűnik, hogy elég sok többszínű falfesték és igen változatos díszítési technika közül választhatunk, ha az otthonunk homogén falfelületeit izgalmasabbá kívánjuk változtatni.
Végezetül néhány általános tanács. A fenti festékeket a szaküzletekben célszerű keresni, ahol esetenként további hasznos tanácsokat is kaphatunk a szakképzett eladóktól. Mint kitűnt, néhány festék színárnyalatát csak festékkeverőgépen lehet pontosan a kívánt tónusúra kikeverni, ezek csak a jelentősebb festékkereskedésekben találhatók meg. A festékeket pedig úgy válasszuk meg, hogy egy adott gyártó festékrendszerének a lehetőségét és tulajdonságait mérlegeljük, mert egymással nem ajánlatos a festékeket keverni, mindegyik csak a saját rétegrendjében garantálja a tartósságot, jó minőséget.
A festés gyakorlati részéhez még csak annyit, hogy célszerű a bejárati ajtó melletti falfelületen ajánlott a mintázásban némi rutint szerezni, s fokozatosan, sávonként haladni a nagyobb és jól látható felületek felé. Gyorsabban haladhatunk a mintázással, ha a lealapozott falra egy ember teríti fel a mintázó, vagy lazúrfestéket, a másik pedig a mintázást végzi. Így szinte folyamatos lehet a fal mintázása. A strukturáló hengerek és szerszámok egy idő múlva telítődnek a visszaszedett festékkel, ezért ezeket nedvszívó csomagolópapíron többször áthengergetve, kinyomkodva szabadítsuk meg a felesleges színező anyagtól.
Ha különféle struktúrahengereket használunk, a mintázást célszerű előbb egyirányú, pl. függőleges legördítésekkel, a mellette levő sávban pedig felfelé, de a hengert megfordítva mintáznunk a falat. Ez határozott, esetlegesen hullámzó mintázatot ad. Keresztirányú húzásokkal ez a minta finomítható és tompítható. A mintázó mozdulatokat azonban célszerű közel azonos módon ismételgetni, hogy a mintázat nagy felületen azért közel egységesnek mutatkozzon.
Ha túlbonyolítottuk, vagy veszélyesen elhibáztuk a mintázást, visszatörléssel korrigáljuk a felületet. Rosszabb esetben pedig akár újra át is lazúrozhatjuk. Lehetőleg egy mintázószínt használjunk, és válasszunk könnyen kialakítható, hengerelhető mintázatot. Lazúrosan márványos mintát ronggyal visszatörölve készíthetünk, ám ehhez már komoly gyakorlat kell, helyette inkább válasszuk a különleges, lazúrba kevert pigmenteket tartalmazó festékeket. Sőt, azon is érdemes gondolkodni, hogy csak egy nagyobb oldalfalat festünk be így, mert a sima matt falfelületek hangsúlyosabbá teszik a mintázott falrészt. Ha jól választunk festéket és eszközt, akkor ténylegesen megszabadulhatunk a túlságosan jellegtelen, homogén matt falfelületektől, és hangulatosabbakká tehetjük a lakóhelyiségeinket, mégpedig saját kezűleg, és költségkímélő módon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: foltos, fal, festék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igazság a belső hőszigetelésről

Mint oly sok mindenről, a belső oldali hőszigetelésről is hetet-havat összehordanak néha, így arra gondoltam, érdemes lenne kicsit rendbe rakni a kérdést. Annál is inkább, mert egyáltalán nem...


Előtétfalak

A lakóhelyiségek berendezésének stílus változásával – kevesebb bútordarab, tágasabb elrendezés – még az alacsonyabb belmagasságú helyiségekben is jelentős fal­felületek maradnak üresen. Különféle...