Árnyékolás

A fülledt, meleg nyári napokon bizonyára mindenki igyekszik árnyékos helyre vonulni. A lakóhelyiségek klímája azonban - kellő védelem híján - még akkor is kellemetlenül fullasztó lesz, ha a nap már lenyugodott. Többnyire ilyenkor gondolunk arra, hogy kellene valami árnyékolót az ablakokra szerelni, mert talán elviselhetőbbek lennének az éjszakáink is, ha nap közben védve lennénk a nap hevétől. A hatékony megoldás természetesen részben anyagi kérdés, ám jól dönteni csak akkor tudunk, ha ismerjük lehetőségeinket.

Az a fontos, hogy eldöntsük, mi ellen szeretnénk védekezni, s ehhez milyen eszközök között választhatunk. Az alábbiakban ezért a különféle, korszerű árnyékolók jellegzetességeiről, előnyeiről ejtünk szót, hogy ezzel némileg megkönnyítsük a kiválasztásukat.
Először is azt kell eldöntenünk, hogy az ablakokon kívül, vagy belül kívánunk védekezni a sugárzó meleg és a bántó fény ellen. Ilyenkor ugyanis ez a főcélunk. A védekezés hatásfokát tekintve egyértelmű, hogy a kívül elhelyezett "hőpajzs" hatásosabb védelmet ad, mint a belső térben felszerelt árnyékolók bármelyike, hiszen a hősugarak jelentős részét még az ablak, vagy a teraszajtó előtt visszaverve vagy elnyelve hatásosan csökkentik a lakásba jutó hőt, amit a nyílászárók még tovább redukálhatnak. A belső térben felszerelt árnyékolók viszont csak a már bejutott hőenergiát képesek valamelyest csökkenteni.
A külső térben levő árnyékolók viszont így ki vannak téve az időjárás és a nap káros hatásainak, ezért anyaguknak és felületvédelmüknek különösen ellenállónak kell lenniük. A felszerelésük az esetek többségében semmi gondot nem okoz, működésük csendes, motorizálható is, viszont elég költségesek. Az ablakok mögé szerelt árnyékolók viszont a hőhatás jelentős jó részét beengedik a helyiségbe, és bár árnyékoló hatásuk láthatóan hatásos, hiszen az erős fényt anyaguktól és szerkezetüktől függően valóban korlátozzák, ám hővisszaverésük korlátozott. Az esztétikai hatásaik - szín, anyagmintázat, formageometria - is lényegesek, és jelenleg már szinte nincsen olyan igény, amelyet a forgalmazók ne tudnának kielégíteni. Vegyük sorra milyen árnyékoló rendszerek közül választhatunk.

Külső előtét árnyékolók

A nyílászárók elé szerelhető árnyékolók közül a különféle redőnyök a leghatásosabbak. Ezek kimondottan többcélú árnyékoló szerkezetek. A nyári időszakon kívül télen az ablakok hőszigetelését is javítják. A lécek kettősfalu, üreges műanyagból, vagy ugyancsak kettősfalu, poliuretán habbal kitöltött, különféle méretű alumíniumidomokból kialakítottak. Az idomlécek íves kialakítása lehetővé teszi, hogy a felcsévélt redőny lécei ideálisan egymásra simuljanak, ezáltal a redőnyt rejtő szekrény a lehető legkisebb méretű legyen. Ez különösen utólagos beépítés esetén nagyon előnyös. A lécek hosszanti szélein végighúzódó pántok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a lécek rugalmas alaktartását, szilárdságát esetenként préselt bordák erősítik meg. Az üregek hő- és zajszigetelése jelentős, amelyet poliuretánhabbal való feltöltésükkel fokoznak.
Az egyébként leeresztett redőny zárt felületét egyes idomváltozatokon világító, illetve szellőzőréssel ellátott sávok teszik némileg fényáteresztővé, ami a természetes szellőzést is szolgálja a nyári időszakban. Ez azonban csak függesztett állapotban funkcionál, a teljesen leeresztett, szorosan egymás élére fekvő lécidomoknál a szellőzőnyílások fedésbe kerülnek. Az ilyen redőnyök nagyon időtállóak, kiváló a hőszigetelésük, működésük csendes, amit a kefés szigetelésű vezetősínek és a gumi-, vagy kefeszegélyes zárósínek garantálnak.
Egyéb kombinációkra is lehetőség van; pl. beépített szúnyogháló rolóval kiegészített redőny, sőt belülről kezelhető billentővel ellátott vezetősínes szerkezetű redőnyök is beszerezhetők. A gyártmánytól függően a lécek speciális bevonatának színskálája igen változatos, ami különösen új épületek színharmóniájának megteremtéséhez ad jó lehetőségeket E korszerű redőnyöket a függesztősúlyuk szerint kb. 10 kg-ig hevederrel, 30 kg önsúlyig karos hajtással, e felett elektromotoros hajtással lehet működtetni. A felszerelésük még utólag is egyszerűnek mondható, ám arra számítsunk, hogy ilyen esetekben a redőnyszekrénynek az ablaktok felett általában a redőny fajtája szerint 15-25 cm szabad helyre van szüksége, különben ennyivel szűkíti az ablaknyílás szabad magasságát. Erre különösen utólagos beépítéskor számítsunk. A redőnyök szélességét célszerű jól megválasztani. Nagy felületű nyílászárók elé szerelve az osztott felületűek könnyebben kezelhetők, és a fényviszonyokat is előnyösebben szabályozhatjuk egy-egy redőny részleges, vagy teljes felhúzásával.
A redőnyök helyett választhatunk kívül elhelyezhető lamellás árnyékolót is. Ez kimondottan igényes megoldás, amellyel a helyiségek árnyékolását a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően lehet szabályozni, és a levegő átáramlását is lehetővé teszi. A tetszőleges szögbe állítható lamellákkal akár 93%-os elsötétítés is megvalósítható, de megfelelő szögbe állított lamellák segítségével a beeső fény igényeink szerint változtatható. A lamellák anyaga rendkívül rugalmas, speciális ötvözetű alumínium, amelyek a legtöbb gyártmánynál hosszanti élükön peremezettek. Felületüket karc- és ütésálló beégetett lakkréteg védi a szélsőséges időjárási hatások ellen. A görgőzött peremek óvják a felhúzó hevedereket, és e mellett kellő szilárdságot biztosítanak a hosszú lamelláknak is.
Az igényes gyártmányokon a lamellák a végükre szegecselt csapok segítségével vezetősínekben futnak, így még erős szélben is szinte teljesen zajmentesek maradnak. A különféle kivitelű vezetősínek felszerelését állítható teleszkópos és távtartós konzolok teszik egyszerűvé, egyben a megfelelő levegőátáramlás feltételeit is megteremtik. Egyszerűbb kivitelű külső zsaluziáknál az oldalsó megvezető síneket vezetőkötelek helyettesítik, ezeket az ablaknyílásba érdemes felszerelni. Mozgatásuk általában karos mechanizmussal lehetséges, de azzal feltétlenül számolnunk kell, hogy a teljesen felhúzott zsalulemezeknek megfelelő magasságú üreg szükséges, lehetőleg az ablak kerete felett.
A kívülre szerelhető előtét árnyékolók újabb változatai az ablakok elé szerelt vásznas árnyékolók, amelyeknek korszerűbb kivitelei sínes megvezetésűek, és amelyek kihajtására is mód van. Mivel a kültéri szövetrolókat erősen igénybe veszi az erős napsugárzás, és elég szélsőséges hőmérsékleti különbségeknek is ki vannak téve, anyaguk nagy fényállóságú, impregnált akrylszövet, amely rendkívül UV-álló, és kiválóan elviseli a -30 és +80 fok közötti hőmérsékleti ingadozásokat is.
Színük és mintázatuk könnyen összhangba hozható a nyílászárók, vagy a házfal színével hiszen több tucatnyi variáció közül választhatunk. Mozgatásukat megkönnyítik az oldalsó vezetősínek. Hőcsökkentő hatásukat növelhetjük azzal, hogy olyan áttört felületű anyagot választunk, amely megkönnyíti a felmelegedett levegő eltávozását az anyag lyukacsain keresztül. A megfelelő kéményhatást növelhetjük, ha az előtét redőnyt az ablak üvegfelületétől min. 5 cm távol szereljük fel, mert így a légmozgás elég intenzív lesz ahhoz, hogy a textília mögötti felmelegedett levegő eltávozzon.
A speciálisan kialakított síneknek köszönhetően a nagyobb, ám osztott felületű ablakok tokjaira sávonként lehet a külső árnyékoló rolókat felszerelni. Mozgatásuk hevederrel, karos vagy elektromos hajtással is lehetséges. A külső textilárnyékolók érzékenyek a szélre, ezért erős légáramlás esetén fel kell húzni őket, különben az erős szél károkat okozhat a szerkezetében. Ezt elkerülhetjük, ha a motoros hajtású változatot kombináljuk szél- és napérzékelővel, így teljesen automatikussá is tehetjük a használatukat.
A ferde síkú tetőtéri ablakoknál redőnyt, vagy reluxát nem célszerű alkalmazni, ám mivel ezeknél is fontos az üvegfelületek árnyékolása, ezt sűrű, hálószerű külső rolóval lehet jó hatásfokkal elérni. Ezeket általában felül az ablak tokjára alul pedig a keretére kell felerősíteni, így lehúzva anyaguktól függő árnyékolóhatást biztosítanak. A hálószerűen áttört, sűrű anyagon keresztül lehet látni, de ennek ellenére hatásosan gátolja az ablaküveg átmelegedését. Az ablak nyitását sem akadályozza a szellőztetés idején. Ilyen sűrű, lehúzható szúnyoghálókat az ablakaink, ajtóink elé is felszerelhetünk, hiszen kapható olyan külön alumíniumkeretbe foglalt, felhúzható szerkezetű, vagy ajtókra nyitható keretszerkezetű üvegszálas háló is, amely nemcsak a szúnyogokat, hanem a napsugarak egy részének is kiszűri.

Belső árnyékolók

Bár ezek hatékonysága gyengébb, mégis nagyon kedveltek a különféle rendszerű reluxák, árnyékoló függönyök. A lamellás árnyékolók esetenként még a függönyt is helyettesítik, és nagy előnyük, hogy szabályozhatjuk vele a beeső fény mennyiségét, e mellett a lamellák beállított szögétől függően át is láthatunk rajtuk. Az igényesebb kivitelűek íveltre préselt, szélerősítésű és ráégetett festésű alumínium lécekből, textil lamella függesztéssel és bő méretválasztékban kaphatók. Üvegszegélylécre, ablakszárnyra, vagy akár falra, födémre is felszerelhetők.
Általában szabadon függők, azaz leeresztve nem rögzíthetők. A lamellák állásszöge 180 fok között szabályozható, nyáron a domború oldalukkal kifelé célszerű beállítani a lamellákat, mert így jobban visszaverik a fénysugarakat, a réseken viszont még elég világosságot eresz át a reluxa. Falra szerelésekor úgy célszerű elhelyezni, hogy az ablakok nyitását felhúzott állapotban a lamella köteg ne akadályozza. Ferde síkú tetőtéri ablakokra azonban csak vezetősínekben futó változatai alkalmasak, mert ezek még vízszintesen kinyitott ablakon sem lógnak be.
Az ablakokat belülről vászonredőnyökkel is árnyékolhatjuk, bár ezek manapság inkább a ferdesíkú tetőtéri ablakokon gyakoriak. Anyaguk különleges hővisszaverő borítással ellátott, e mellett az ilyen rolók kiváló sötétítő hatásúak is. Ezeknél belső térben sokkal esztétikusabban alkalmazhatók a pliszírozott textíliából készült függönyök, amelyek ugyancsak megszűrve tompítják az erős napsugárzást, ám lehetővé teszik a helyiségek szellőzését is. Vezetősínnel megvezetett változatait akár ferde síkú tetőtéri ablakokra is felszerelhetjük. Előnyük, hogy még vízszintes, döntött üvegfelületeknél, továbbá boltíves, vagy más geometrikus alakú ablakoknál is jól alkalmazhatók.
Két rétegben összedolgozott, szintetikus és portaszító textíliából készül a pliszéfüggönyhöz hasonló ún. duettfüggöny, amelynek két rétege méhsejt keresztmetszetű levegőcellákat alkot. E cellák belsejében futnak a működtetéséhez szükséges zsinórzatok, és a légkamrák miatt a duettfüggöny hőszigetelése hatásosabb a pliszéfüggönynél. A kettős textilréteg lehetőséget ad arra is, hogy a külső réteg egységes világos tónusú, a belső pedig a lakótér hangulatához leginkább megfelelő színű és mintázatú legyen.
Több funkció ellátására, így lakóhelyiségek belső árnyékolására is alkalmasak a lamellás-, vagy közismertebb nevén a szalagfüggönyök. Anyaguk rendkívül időtálló, poliészterből, akrylból vagy üvegszálból készül, színválasztékuk, mintázatuk elképesztően változatos. Kivitelük mindenkor a beépítési helyhez igazodik, egyenes-, ferde- vagy íves alakban, az igényeknek megfelelően. Két sín között kifeszítve még vízszintes síkban is alkalmasak a beeső fény szabályozására. A lamellák könnyű mozgatását a tartósínben többpontos megvezetésű kocsik biztosítják, szögbeállításukat pedig gyöngylánccal, vagy forgatórúddal lehet szabályozni.
Az abszolút kényelmet szolgálja az igényes gyártmányoknál az elektromotoros meghajtás, amelyet nyomógombos kapcsolóval, vagy távirányítóval, esetleg időzítő kapcsolóval is ki lehet egészíteni. A rendszer igen sokoldalú, a szalagokat jobbra, balra, osztottan két oldalra vagy akár középre is össze lehet húzni, és ún. lépcsős megoldások is könnyűszerrel megoldhatók. Ez a lehetőség pl. ajtó és e melletti ablak esetén előnyös. Ez esetben a lamellák forgatása egyszerre történik, viszont a szalagokat két oldalra lehet félre húzni. Ezen kívül hajlított ívű, sőt spirális elhelyezésű függönyök kialakítására is mód van. Lényeges a szalagok gyűjtőhelyének a jó megválasztása, hogy az összehúzott lamellák ne akadályozzák a nyílászárók használatát, mert esetenként ez problémákat okozhat. Ez az árnyékoló rendszer remekül egyesíti a fényzárók és a dekorfüggönyök funkcióit, e mellett a szabályozás előnyeit is biztosítják a számunkra, akár még térelválasztásra is alkalmasak.
A roletták talán a legrégebben használatos árnyékoló eszközök, amelyeket bárhová utólag is könnyen fel lehet szerelni. Elég hozzájuk az ablakra, vagy a falra két kis sarut felcsavarozni, s máris működésre készek. Rolóanyaguk időállóbb lett, és a mintázatuk is a lakástextíliákhoz hasonlóan rendkívül változatos és hangulatos, így alkalmasak arra, hogy egyszerűségüket a mintázatukkal tegyék vonzóvá. A korszerű változatok már tokozottak, így a teljes elsötétítésre is alkalmasak, természetesen a roló anyagától függően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sínes paletta

Előző számainkban többféle árnyékolási megoldást bemutattunk már. Most egy olyan mobil megoldásra figyeltünk fel, aminek előnye, hogy mindig ott árnyékol, ahol épp szükség van rá. Sőt takarást is...


Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...