Feider gérvágók

Új szerszámgép-gyártó márkaként ezúttal a francia Feidert mutatjuk be olvasóinknak. A hazai forgalmazó Elemtech Kft. jóvoltából - amely az Európában jól ismert Elemtechnik vállalatcsoport tagja - a gépcsaládnak három gérvágójával ismerkedtünk meg, közülük kettőt egy rövid próbára meg is kaptunk. Tapasztalatainkat az alábbiakban tesszük közzé.

F 210 SOLA 2L lézeres gérvágó

A szemre is jó kiállású gép teljesítménye imponáló, motorja 1200 W-os. Ötvözött alumíniumból készült szinte minden alkatrésze, ráadásként a mostanság egyre jobban elterjedő lézersugaras vágáskijelző sem hiányzik róla. Keményfémlapkás vágótárcsája 210 mm átmérőjű, amely terheletlenül 4500-at forog percenként. A gép vágóegysége a szokásos 45-90° között állítható, asztala pedig 0-90, azaz ą45° között fokonként a talp skálája alapján állítható, s két rovátkolt palástú csavarral rögzíthető. A gyakoribb szögek beállítását 15 fokonkénti arretált asztalhelyzet könnyíti meg. Vezetőléce anyaglefogó szorítóval kiegészített, s ezen a lécen található a fordítható asztalt rögzítő két csavar is. Kétoldalt felszerelhető támbakja a hosszabb anyagok megfelelő alátámasztását teszi lehetővé.
A vágótárcsa döntési szögét imbuszkulccsal lehet rögzíteni. Ebben a csukló öntvényében található a lézersugaras vágásjelző kapcsolója, valamint az ennek működéséhez szükséges két kis gombelem tárolója is. A lézersugár csak a vágófej csekély elmozdításakor lép működésbe, felső alapállásban nem világít.
A gép működéséhez előbb a tárcsa mozgó védőburkolatának biztonsági reteszét oldjuk. Ezután a kapcsológomb lenyomásával lehet a darabolást elvégezni. A képződött fűrészpor összegyűjtését a gépfejre erősített porzsák gyűjti össze, kiürítése pedig a húzózár kinyitása után lehetséges. A vágható anyagok mérete természetesen a vágások szögétől függően változnak, 90/90°-nál 60x120, 90/45° esetén 45x120, 45/90°-nál 60x85, és végül 45/45°-os beállításnál 42x85 mm. A fűrésztárcsa cseréjekor a gép tengelye reteszelhető, így a védőburkolat rögzítőcsavarjának kilazítása és a burkolat felhajtása után könnyen kihajtható a tárcsa felfogó csavarja. Gyakorlati használata közben kissé nehézkes volt a vágófej szögbeállításakor az imbuszkulcs használata. A pontos szögbeállítást ajánlatos még a vágás előtt gondosan kalibrálni. Bármilyen méretű és szögállású darabolást könnyen tudtunk vele elvégezni, az asztal arretált szögállásai pontosak, de ajánlatos ezeknél is csavarral rögzíteni az asztalt. A lézeres sugárjel hasznos, és az is előnyös, hogy csak időlegesen működik. A gép 11 kg-os önsúlya nem indokolja az asztalhoz erősítését, alsó állásba rögzítve pedig a markolatánál fogva könnyen odébbhelyezhető, szállítható.

F 254 BM gérvágó és daraboló fűrészgép

Az előző típusnál komolyabb, feltehetően szakaszos ipari használatra is alkalmas ez a robosztus felépítésű daraboló és gérvágó gép. A motorja 1600 W-os, 254 mm-es, 80 fogú keményfémlapkás fűrésztárcsát hajt meg terheletlenül 4600 fordulattal. A teljes gépállvány ötvözött alumíniumból készült. A vágófej egységét erős spirálrugó nyomja felső állásba, erre a masszívan kialakított fejegység és a motor súlya miatt van szükség. A 45°-nyira oldalra dönthető fejegység csuklója is ennek megfelelően masszív kialakítású, és egy excenteres karral rögzíthető a szögskála alapján beállított helyzetbe.
A vágófej egysége biztonsági retesszel rögzített. A motor bekapcsolása csak akkor lehetséges, ha előbb a markolat tetején levő gombot megnyomjuk, mert különben megakadályozza az indítókapcsoló gombjának benyomását, így a motort nem lehet véletlenszerűen elindítani. Nagy előny, hogy a motor kikapcsolása után a fűrésztárcsa fék hatására gyorsan leáll. A géphez csere fűrésztárcsát is mellékelnek, amely ugyancsak keményfémlapkás, de ritkább fogazású, a lágyabb anyagok vágásához ideálisabb. A fűrésztárcsa cseréjéhez a tengely egy retesz benyomásával rögzíthető. Ha a mozgó védőburkolat rögzítőcsavarját kilazítjuk, burkolatot felhajtjuk, a tárcsacsere könynyen elvégezhető. A fejegység alján helyezkedik el a porelszívó csatorna, amelynek végére húzható fel a húzózárral ellátott porgyűjtő zsák.
A gérvágó talpa robosztusan kialakított, ötvözött alumínium öntvényből készült maszszív egység. Asztalát a szokásos módon ą45°-nyira lehet beállítani, 15 fokonként reteszelt szögállások könnyítik meg a munkát. Az asztalt markolattal ellátott szorítócsavarral lehet bármilyen szögállásban rögzíteni, ehhez a reteszelőlemez kinyúló részét lenyomva oldani kell. A talpra szerelt vezetőléc, mely a darabolandó anyagok megvezetését és támasztását szolgálja, a szokásosnál magasabb, ami az élükre állított lécek vágását könnyíti meg. A vezető tám bal oldalán kialakítottak egy átfordítható elemet is, amely középre hajtva a rövid lapok, oldalra helyezve viszont a hosszabb deszkák vágását könnyíti meg.
A Feider F 254 BM igényes kivitelű, akár huzamosabb használatra is alkalmas gép, amely a szakiparosok igényeit is kielégíti. A gérvágó önsúlya 13 kg, s 90/90°-ban 93x88, 90/45°-os állásban 93x67, 45/90°-os beállításban 50x85, végül 45/45°-os beállításnál 50x63 mm-es anyagok darabolására alkalmas.
Rövid próbáink alatt kedvező tapasztalatokat szereztünk. A vágott felületek minden faanyagnál telesen simák voltak. A porelszívás is elég hatékony volt, igaz, az elszívócsatornája kissé félre hordott, ezért a porzsák kívül is "gyűjtötte" a fűrészport. Nagyon előnyösen használható az anyagvezeték középre hajtható támlapja. A darabológép adottságait az átlagosnál igényesebb barkácsoló is alig tudná igazán kihasználni, ez már a szakiparos igényeinek megfelelő szerszámgép, mint ahogyan az ehhez hasonló kialakítású ám még nagyobb, 1800 W-os teljesítményű F254BMR típus is. Ez utóbbi ugyancsak 254 mm-es tárcsával felszerelt gérvágó, amellyel max. 75x305 mm-es anyagokat lehet darabolni, mégpedig különlegesen meghosszabbított asztala és speciálisan kialakított csuklókialakításának köszönhetően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

1 Akku - 1000 munka

A Proma Hungary Kft. bemutatja az új akkus kézi PowerPremium szerszámcsaládot, amely gépek a lithium-ion technológia eredményeit hasznosítva segítik a felhasználó munkáját. A lítium-ion (Li-Ion)...


Magyarországon a Shindaiwa

Az idei év áprilisától a hazai vásárlók számára is elérhetővé válnak az Amerikában egyik piacvezető márka termékei. Az 1975-ben Hirosimában alapított gyár kutatás-fejlesztési és gyártási részlege a...