Feider gérvágók

Új szerszámgép-gyártó márkaként ezúttal a francia Feidert mutatjuk be olvasóinknak. A hazai forgalmazó Elemtech Kft. jóvoltából - amely az Európában jól ismert Elemtechnik vállalatcsoport tagja - a gépcsaládnak három gérvágójával ismerkedtünk meg, közülük kettőt egy rövid próbára meg is kaptunk. Tapasztalatainkat az alábbiakban tesszük közzé.

F 210 SOLA 2L lézeres gérvágó

A szemre is jó kiállású gép teljesítménye imponáló, motorja 1200 W-os. Ötvözött alumíniumból készült szinte minden alkatrésze, ráadásként a mostanság egyre jobban elterjedő lézersugaras vágáskijelző sem hiányzik róla. Keményfémlapkás vágótárcsája 210 mm átmérőjű, amely terheletlenül 4500-at forog percenként. A gép vágóegysége a szokásos 45-90° között állítható, asztala pedig 0-90, azaz ą45° között fokonként a talp skálája alapján állítható, s két rovátkolt palástú csavarral rögzíthető. A gyakoribb szögek beállítását 15 fokonkénti arretált asztalhelyzet könnyíti meg. Vezetőléce anyaglefogó szorítóval kiegészített, s ezen a lécen található a fordítható asztalt rögzítő két csavar is. Kétoldalt felszerelhető támbakja a hosszabb anyagok megfelelő alátámasztását teszi lehetővé.
A vágótárcsa döntési szögét imbuszkulccsal lehet rögzíteni. Ebben a csukló öntvényében található a lézersugaras vágásjelző kapcsolója, valamint az ennek működéséhez szükséges két kis gombelem tárolója is. A lézersugár csak a vágófej csekély elmozdításakor lép működésbe, felső alapállásban nem világít.
A gép működéséhez előbb a tárcsa mozgó védőburkolatának biztonsági reteszét oldjuk. Ezután a kapcsológomb lenyomásával lehet a darabolást elvégezni. A képződött fűrészpor összegyűjtését a gépfejre erősített porzsák gyűjti össze, kiürítése pedig a húzózár kinyitása után lehetséges. A vágható anyagok mérete természetesen a vágások szögétől függően változnak, 90/90°-nál 60x120, 90/45° esetén 45x120, 45/90°-nál 60x85, és végül 45/45°-os beállításnál 42x85 mm. A fűrésztárcsa cseréjekor a gép tengelye reteszelhető, így a védőburkolat rögzítőcsavarjának kilazítása és a burkolat felhajtása után könnyen kihajtható a tárcsa felfogó csavarja. Gyakorlati használata közben kissé nehézkes volt a vágófej szögbeállításakor az imbuszkulcs használata. A pontos szögbeállítást ajánlatos még a vágás előtt gondosan kalibrálni. Bármilyen méretű és szögállású darabolást könnyen tudtunk vele elvégezni, az asztal arretált szögállásai pontosak, de ajánlatos ezeknél is csavarral rögzíteni az asztalt. A lézeres sugárjel hasznos, és az is előnyös, hogy csak időlegesen működik. A gép 11 kg-os önsúlya nem indokolja az asztalhoz erősítését, alsó állásba rögzítve pedig a markolatánál fogva könnyen odébbhelyezhető, szállítható.

F 254 BM gérvágó és daraboló fűrészgép

Az előző típusnál komolyabb, feltehetően szakaszos ipari használatra is alkalmas ez a robosztus felépítésű daraboló és gérvágó gép. A motorja 1600 W-os, 254 mm-es, 80 fogú keményfémlapkás fűrésztárcsát hajt meg terheletlenül 4600 fordulattal. A teljes gépállvány ötvözött alumíniumból készült. A vágófej egységét erős spirálrugó nyomja felső állásba, erre a masszívan kialakított fejegység és a motor súlya miatt van szükség. A 45°-nyira oldalra dönthető fejegység csuklója is ennek megfelelően masszív kialakítású, és egy excenteres karral rögzíthető a szögskála alapján beállított helyzetbe.
A vágófej egysége biztonsági retesszel rögzített. A motor bekapcsolása csak akkor lehetséges, ha előbb a markolat tetején levő gombot megnyomjuk, mert különben megakadályozza az indítókapcsoló gombjának benyomását, így a motort nem lehet véletlenszerűen elindítani. Nagy előny, hogy a motor kikapcsolása után a fűrésztárcsa fék hatására gyorsan leáll. A géphez csere fűrésztárcsát is mellékelnek, amely ugyancsak keményfémlapkás, de ritkább fogazású, a lágyabb anyagok vágásához ideálisabb. A fűrésztárcsa cseréjéhez a tengely egy retesz benyomásával rögzíthető. Ha a mozgó védőburkolat rögzítőcsavarját kilazítjuk, burkolatot felhajtjuk, a tárcsacsere könynyen elvégezhető. A fejegység alján helyezkedik el a porelszívó csatorna, amelynek végére húzható fel a húzózárral ellátott porgyűjtő zsák.
A gérvágó talpa robosztusan kialakított, ötvözött alumínium öntvényből készült maszszív egység. Asztalát a szokásos módon ą45°-nyira lehet beállítani, 15 fokonként reteszelt szögállások könnyítik meg a munkát. Az asztalt markolattal ellátott szorítócsavarral lehet bármilyen szögállásban rögzíteni, ehhez a reteszelőlemez kinyúló részét lenyomva oldani kell. A talpra szerelt vezetőléc, mely a darabolandó anyagok megvezetését és támasztását szolgálja, a szokásosnál magasabb, ami az élükre állított lécek vágását könnyíti meg. A vezető tám bal oldalán kialakítottak egy átfordítható elemet is, amely középre hajtva a rövid lapok, oldalra helyezve viszont a hosszabb deszkák vágását könnyíti meg.
A Feider F 254 BM igényes kivitelű, akár huzamosabb használatra is alkalmas gép, amely a szakiparosok igényeit is kielégíti. A gérvágó önsúlya 13 kg, s 90/90°-ban 93x88, 90/45°-os állásban 93x67, 45/90°-os beállításban 50x85, végül 45/45°-os beállításnál 50x63 mm-es anyagok darabolására alkalmas.
Rövid próbáink alatt kedvező tapasztalatokat szereztünk. A vágott felületek minden faanyagnál telesen simák voltak. A porelszívás is elég hatékony volt, igaz, az elszívócsatornája kissé félre hordott, ezért a porzsák kívül is "gyűjtötte" a fűrészport. Nagyon előnyösen használható az anyagvezeték középre hajtható támlapja. A darabológép adottságait az átlagosnál igényesebb barkácsoló is alig tudná igazán kihasználni, ez már a szakiparos igényeinek megfelelő szerszámgép, mint ahogyan az ehhez hasonló kialakítású ám még nagyobb, 1800 W-os teljesítményű F254BMR típus is. Ez utóbbi ugyancsak 254 mm-es tárcsával felszerelt gérvágó, amellyel max. 75x305 mm-es anyagokat lehet darabolni, mégpedig különlegesen meghosszabbított asztala és speciálisan kialakított csuklókialakításának köszönhetően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.