Tégla oszlopszék

A piedesztál - azaz párkányzattal ellátott magas oszlopszék - nemcsak a lakáson belül, hanem a kertekben is kedvelt dísztárgy. Egyesek kis szobormásolatokat helyeznek rá, a többség azonban általában virágokat ültet mélyített öblébe, sokan kis szökőkút kialakításához használják fel. A készen kaphatók általában műkőből formázottak, ám hasonlókat magunk is készíthetünk, mégpedig pl. homlokzati klinkertéglából felfalazva, legalább is az oszlopukat illetően.

Az ilyen oszlopszékek alapjául 500-600 mm-es, négyzetes beton járólapot válasszunk. Ezt helyezzük el a kert kiszemelt részén, állítsuk jól tömörített, vízszintes talajra. Közepére flexibilis padlólap ragasztóval erősítsünk újabb, ám kisebb méretű, pl. 350x350 mm-es járó-, vagy betonlapot. A talapzat alapját képező lapokba fúrjunk lyukat egy 10 mm átmérőjű betonacélrúd számára, amelyet kikötve állítsunk függőlegesbe. A rúd 50-70 mm-rel hosszabb legyen az oszlop magasságánál. Az oszlop kialakításához kisméretű tömör falazótéglát célszerű felhasználni. Egy sort két lapjára fektetett tégla ad, ezekre mindig 90 fokban elforgatva helyezzük el a következő sor tégláit.
A falazóhabarcs vastagsága a szokásos 10 mm legyen, az oszlop élei függőlegesek legyenek, és a fugákat azonnal simítsuk homorúra. Az oszlop magassága ne haladja meg az 1 m-t. A tetejére helyezzünk a talpazattal azonos nagyságú, közepén kifúrt, beton járólapot, majd erre ragasszuk fel a magasító párkányzatot, amely lehet élére állított tégla, vagy más, félkészen beszerezhető betonszegélyelem. A virágtálhoz felhasználhatunk készen vett égetett agyagedényt, vagy kellő alakú műanyag edénybe tapaszolással kialakított beton edényt. Az oszlop természetesen szélesebb alapterületű is lehet, ám akkor soronként a kötéseket mindig 90 fokban elforgatva alakítsuk ki. Az oszlop belsejében így nagyobb üreg alakul ki, amit betonnal is feltölthetünk, ám üregesen is hagyhatunk.
A virágtál belsejét célszerű vízzáró betonréteggel kikenni, mert ezzel elejét vehetjük a téglapárkány elszíneződéseinek. Ha pedig kis kerti szökőkútként szeretnénk használni, akkor a vízcsöveket már eleve építsük be az oszlopba, és a medence belsejét is tegyük teljesen vízzáróvá. A motoros szivattyút közvetlenül az oszloptalpazat mellé, a talajba süllyesztve kialakított üregbe telepítsük. Így könnyebb a szerelése, és a téli időszak előtti víztelenítést is egyszerűen elvégezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tégla, oszlop, szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti szobrok

A díszkertek alapvető feladata, hogy rekreációs teret biztosítsanak, azaz a benne tartózkodókat pihentessék, megnyugtassák, olyan élménnyel gazdagítsák, amelyek jó hatással vannak lelki...