Tégla oszlopszék

A piedesztál - azaz párkányzattal ellátott magas oszlopszék - nemcsak a lakáson belül, hanem a kertekben is kedvelt dísztárgy. Egyesek kis szobormásolatokat helyeznek rá, a többség azonban általában virágokat ültet mélyített öblébe, sokan kis szökőkút kialakításához használják fel. A készen kaphatók általában műkőből formázottak, ám hasonlókat magunk is készíthetünk, mégpedig pl. homlokzati klinkertéglából felfalazva, legalább is az oszlopukat illetően.

Az ilyen oszlopszékek alapjául 500-600 mm-es, négyzetes beton járólapot válasszunk. Ezt helyezzük el a kert kiszemelt részén, állítsuk jól tömörített, vízszintes talajra. Közepére flexibilis padlólap ragasztóval erősítsünk újabb, ám kisebb méretű, pl. 350x350 mm-es járó-, vagy betonlapot. A talapzat alapját képező lapokba fúrjunk lyukat egy 10 mm átmérőjű betonacélrúd számára, amelyet kikötve állítsunk függőlegesbe. A rúd 50-70 mm-rel hosszabb legyen az oszlop magasságánál. Az oszlop kialakításához kisméretű tömör falazótéglát célszerű felhasználni. Egy sort két lapjára fektetett tégla ad, ezekre mindig 90 fokban elforgatva helyezzük el a következő sor tégláit.
A falazóhabarcs vastagsága a szokásos 10 mm legyen, az oszlop élei függőlegesek legyenek, és a fugákat azonnal simítsuk homorúra. Az oszlop magassága ne haladja meg az 1 m-t. A tetejére helyezzünk a talpazattal azonos nagyságú, közepén kifúrt, beton járólapot, majd erre ragasszuk fel a magasító párkányzatot, amely lehet élére állított tégla, vagy más, félkészen beszerezhető betonszegélyelem. A virágtálhoz felhasználhatunk készen vett égetett agyagedényt, vagy kellő alakú műanyag edénybe tapaszolással kialakított beton edényt. Az oszlop természetesen szélesebb alapterületű is lehet, ám akkor soronként a kötéseket mindig 90 fokban elforgatva alakítsuk ki. Az oszlop belsejében így nagyobb üreg alakul ki, amit betonnal is feltölthetünk, ám üregesen is hagyhatunk.
A virágtál belsejét célszerű vízzáró betonréteggel kikenni, mert ezzel elejét vehetjük a téglapárkány elszíneződéseinek. Ha pedig kis kerti szökőkútként szeretnénk használni, akkor a vízcsöveket már eleve építsük be az oszlopba, és a medence belsejét is tegyük teljesen vízzáróvá. A motoros szivattyút közvetlenül az oszloptalpazat mellé, a talajba süllyesztve kialakított üregbe telepítsük. Így könnyebb a szerelése, és a téli időszak előtti víztelenítést is egyszerűen elvégezhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tégla, oszlop, szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...


Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...